FEST proslavlja 50. rođendan: Sledeće izdanje festivala biće pod sloganom - Povratak u budućnost!

16.09.2020

11:48 >> 19:40

0

Do 2022. godine biće organizovan veliki broj manifestacija i bogat program posvećen jubileju najvažnije filmske smotre

FEST proslavlja 50. rođendan: Sledeće izdanje festivala biće pod sloganom - Povratak u budućnost!
Copyright Pixabay

Međunarodna filmska smotra FEST 23. septembra napuniće 50 godina, a kako je najavio predsednik Odbora festivala i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl obeležavanje pola veka počeće već 2021. godine kada će biti održano 49. izdanje pod sloganom “Povratak u budućnost”.

Savet festivala formiran je 23. septembra 1970. godine i tada su otpočele pripreme za prvi Fest koji je održan od 8. do 16. januara 1971. godine, a kao što je poznato, zbog sankcija devedestih, Festival se nije održao 1993. i 1994. godine, te zato postoji ovaj kalendarski raskorak između osnivanja i pedestog izdanja.

Upravo taj vremenski pojas, prema rečima Ivana Karla, biće iskorišćen za programe i manifestacije posvećene našem najvećem filmskom festivalu.

– Za sredu 23. septembar u Skupštini grada je predviđena dodela plaketa “Festovih 50” za pedeset pojedinaca koji su presudno uticali na Fest od njegovih početaka do današnjih dana. Do kraja godine ćemo objaviti knjigu “Fest zaveštanje” koju priređuje Una Čolić, unuka osnivača Festa Milutina Čolića. Od materijala knjige će biti pripremljena izložba koja je planirana za sledeću godinu kao i objavljivanje prigodne poštanske marke. Tada ćemo na osnovu pozitivnog mišljenja Komisije za spomenike imati i Ulicu Milutina Čolića u Beogradu –  kazao je Karl u izjavi za Tanjug.

Ivan Karl, Foto: Tanjug/AP/ Tanja Valic

On je dodao da će različiti programi obeležavanja pola veka Festa trajati narednih godinu i po dana, a kulminirati u februaru 2022. godine na jubilarnom 50. Festu.

Prema njegovim rečima do tada će biti završena digitalizacija kompletne arhive svih dosadašnjih festivala, i izdata nova monografija.

– Poslednja je rađena za 40. Fest 2012. godine, i ideja je da i ovog puta autor bude neko od dosadašnjih selektora festivala – kazao je sekretar.

Što se sledećeg 49. Festa tiče, Karl napominje da će biti svedeniji i primeren trenutnoj situaciji.

– Nadamo se da će se festival održavati nakon borbe sa pandemijom virusa Covid 19. U saglasju sa tim je i slogan Festa 2021. godine – “Povratak u budućnost”. Idejno rešenje plakata i vizuelnog identiteta biće gotovo do novembra meseca – zaključio je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike