Francuzi besni zbog filma "Napoleon": Predstavljen je kao idiot (FOTO/VIDEO)

20.11.2023

17:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ridli Skot nije svestan apsurda kako bi jedna tako priglupa, osrednja i smešna osoba, kakvom ga je predstavio, mogla da ispiše takvu sudbinu

Francuzi besni zbog filma "Napoleon": Predstavljen je kao idiot (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

"Napoleon" - antifrancuski film. Tako je, na nož, u zemlji potomaka slavnog imperatora dočekano najnovije ostvarenje Ridlija Skota, koje će se za nekoliko dana u Francuskoj pojaviti u bisokopskim salama. Iako su filmovi, pre svega, fikcija, ovaj je, izgleda, iz ugla Francuza, toliko "promašio" činjenice, da je među tamošnjim istoričarima izazvao komešanje i pravu verbalnu buru. Neki Skotov filmski rezultat mere s pokoljem na bojnom polju.

Profimedia
 

Bez nijansi i inteligencije

Fikcija koja nadvladava činjenice vidi se već na početku, u sceni giljotiniranja Marije Antoanete, kojoj Napoleon nije mogao da prisustvuje jer je bio na opsadi Tulona. U filmu, na primer, bombarduje i piramide u Egiptu, što nikada nije uradio već je, naprotiv, sa sobom vodio desetine naučnika da bi istražili tu drevnu civilizaciju, kako ističe francuski istoričar Patris Genife, stručnjak za ovu ličnost.

- To je film protiv Napoleona, bez nijansi i inteligencije - kaže Genife.

Profimedia
 

Apsurd

Nisu zadovoljni ni time kako je predstavljena Žozefina, a imperatorova smrt je takođe svrstana u domen fantazije. Posebna priča je lik Napoleona koji u Skotovom ostvarenju francuska kritika vidi kao karikaturu njegove ličnosti, u svakom pogledu. Film, generalno, opisuju kao patetičan, melanholičan i nekonherentan, sa Napoleonom koji je impulsivan, ljutit i predstavljen "kao idiot".

- Ridli Skot nije svestan apsurda, kako bi jedna tako priglupa osoba, tako osrednja i smešna kakvom ga je predstavio, mogla da ispiše takvu sudbinu - nastavlja Patris Genife.

Profimedia
 

Francuzi se slažu da Napoleon "ne zaslužuje samo komplimente", ali da je ovo prevazišlo očekivanja, "čak i od strane jednog Engleza". Jer, začin u celoj ovoj priči predstavlja i činjenica da je holivudski reditelj Ridli Skot, zapravo, Britanac, a kada se zna kakav animozitet između dve nacije vlada o istoriji iz tog doba, jasno je o čemu se radi.

Odbrana Ridlija Skota

Skot se brani na svoj način, ističući da ne može sve da se pročita o Napoleonu.

- Niko nije sposoban da pročita deset hiljada knjiga. Zato smo odabrali najpriznatiju. Dosta smo naučili i čitajući njegovu prepisku - poručio je Skot, ističući da je na osnovu toga napravljena konstrukcija filma da bi se prikazala Napoleonova "prava priroda".

Profimedia
 

Francuzi, posle svega, poručuju osamdesetpetogodišnjem Skotu da se okane Napoleona "koji ga prati još od prvog filma", aludirajući na to što je njegov prvi dugi metar "Dvoboj do istrebljenja", iz 1977. godine, smešten upravo u Napoleonovu epohu. Dodaju i da su engleskom reditelju ambicije bile preterane, jer nije moguće u samo dva i po sata tretirati takvu ličnost o kojoj je do sada snimljeno više od 700 filmova, od Abela Gansa iz 1927. godine (trajao čak pet i po sati), preko Čarlija Čaplina, Saše Gitrija i Stenlija Kjubrika, do Sergeja Bondarčuka.

Profimedia
 

Film je koštao 200 miliona dolara

Na kraju, mnogi u Francuskoj u svemu vide samo viziju jednog Engleza koji "preferira Vaterlo u odnosu na Osterlic". Jer, baš je, kažu Francuzi, jedino bitka kod Vaterloa u filmu snimljena - grandiozno.

Profimedia
 

Ulogu Napoleona u filmu tumači Hoakin Finiks, a u glavnim uloga igraju još i Vanesa Kirbi, Tahar Rahim i Ruper Everet. Scenario je pisao Dejvid Skarpa, a film je snimljen u produkciji "Apl studio". Koštao je 200 miliona dolara. Inače, film će u srpske bioskope ući 23. novembra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike