"Napoleon" na udaru kritika! Ridli Skot žestoko brani svoj najnoviji film: Nađi sebi život (FOTO/VIDEO)

08.11.2023

16:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Slavni reditelj se nada prvom Oskaru za ovo ostvarenje

"Napoleon" na udaru kritika! Ridli Skot žestoko brani svoj najnoviji film: Nađi sebi život (FOTO/VIDEO)
Hoakin Finiks u filmu "Napoleon" - Copyright Profimedia

Čuveni reditelj Ridli Skot predstaviće bioskopskoj publici ovog meseca svoju novu istorijsku dramu "Napoleon" u kojoj francuskog cara i vojskovođu igra Hoakin Finiks. Film obećava da če verno oslikati brojne istorijske događaje na velikom platnu - od pogubljenja Marije Antoanete do Bitke za Vaterlo, ali pojedini stručnjaci tvrde da ipak nije u potpunosti verodostojan, navodi Varajeti.

Profimedia
 

Naime, istoričar Den Snou kritikovao je pojedinosti iz trejlera filma na TikToku, primetivši da je Marija Antoaneta imala ošišanu kosu, kada je izašla na gubilište, dok je u filmu imala dugu kosu, kao i da Napoleon tada nije bio prisutan. Zasmetalo mu je to što u trejleru deluje da Napoleon puca na piramide u Egiptu, što u stvarnosti nije bio slučaj.

Profimedia
 

Međutim, kada su u intervjuu za Njujorker upitali Ridlija Skota kako komentariše takve ocene, reditelj je poručio istoričaru: "Nađi sebi život". 

Nada se Oskaru

On je izrazio i očekivanje da će možda sada konačno dobiti Oskara.

- Znate, ja još nisam dobio Oskara. Ako ga ikad dobijem, reći ću: "Pa bilo je je*eno vreme!", izjavio je Skot.

Profimedia
 

Bilo da za "Napoleona" konačno dobije Oskara ili ne, Skot je već ostavio dubok trag u istoriji kinematografije. Tri puta je nominovan za priznanje za najboljeg reditelja ("Telma i Luiz", "Pad crnog jastreba" i "Gladijator"), a jednom i za najbolji film ("Marsovac"). 

Njegov novi film nije prvi visokobudžetni pokušaj da se priča o slavnom vojskovođi oživi u Holivudu, budući da se u tome oprobao i Stenli Kjubrik, doduše, neuspešno.

Profimedia
 

Skot je za Njujorker otkrio da mu je neko poslao neupotrebljen Kjubrikov scenario "Napoleona", ali da mu se nije dopao, jer je pokrivao život Bonaparte od rođenja do smrti. Njegovo ostvarenje, za koje je scenario pisao Dejvid Skarpa, bavi se samo jednim delom biografije državnika iz vremena njegovog braka sa Žozefinom.

Film će se u bioskopima širom sveta naći 22. novembra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike