Serije koje su nas osvojile u 2022: Netfliks šokantniji nego ikad, od domaćih priča jedna se posebno izdvojila (VIDEO)

01.01.2023

17:01

0

Za sve one koji vole da bindžuju, 2022. godina je bila jedna od najboljih kada je reč o serijama. Netfliks je i dalje omiljena striming platforma, bar kod nas.

Serije koje su nas osvojile u 2022: Netfliks šokantniji nego ikad, od domaćih priča jedna se posebno izdvojila (VIDEO)
Južni vetar, Igra sudbine, Kruna, Sreda - Copyright Promo/Profimedia/Firefly/Prva/A. Krstović

Za sve one koji vole da bindžuju, 2022. godina je bila jedna od najboljih kada je reč o serijama. Netfliks je i dalje omiljena striming platforma, bar kod nas, mada mu Dizni plus ozbiljno diše za vratom.

Četvrta sezona serije "Stranger things" je potpuno "oduvala" sve, mada, kada se činilo da će njen rekord teško biti dostignut, pojavila se peta sezona "Krune", o kojoj se jednako pričalo i na kraljevskom dvoru i u običnom pabu.

Dokumentarac "Hari i Megan" je preuzeo presto od "Krune", a serija "Sreda", spinof članice čuvene porodice Adams, dokazala je da crni humor nikad ne izlazi iz mode.

Profimedia
 

1. Stranger Things (četvrta sezona)

„Stranger Things 4“ ne samo da je strimovan više od milijardu sati na Netfliksu, već je svojim finalom opravdao činjenicu da je ova serija postala fenomen u pop kulturi.

Za sve gledaoce u Srbiji posebno je bilo zanimljivo što se u njoj pojavio naš glumac Nikola Đuričko, koji je glumio "ludog Rusa" a njegovom ulogom potpuno su bili oduševljeni Vinona Rajder i Stiven King.

Već je najavljeno da će poslednja, peta sezona stići na platformu 2024. godine, ali još nije poznato da li će se u njoj pojaviti i Nikola Đuričko.

2. Sreda

Kada je Sreda Adams u seriji "Sreda" zaplesala uz pesmu “Goo Goo Muck”, benda "The Cramps", svet je brzinom svetlosti postao začaran originalnošću najpoznatije goth devojke u istoriji.

Reč je o spinof seriji od osam epizoda, koja prati priču prepoznatljive Srede, ćerke u misterioznoj porodici Adams.

„Sreda“ je ušla u top 10 najgledanijih serija u 93 zemlje sveta, odnosno u svim onim čiju statistiku Netfliks prati, a u njih 83 je na prvom mestu. Gledana je u više od 50 miliona domaćinstava.

3. "Kruna" (peta sezona)

Peta sezona "Krune" je izazvala najviše kontroverze među gledaocima. Neki su, poput oskarovke Džudi Denč, kreatore serije optužili za senzacionalizam.

Sami tvorci serije odbacili su te optužbe, ali su ipak na kraju pokleknuli nad pritiskom javnosti, pa su uz seriju dodali disklejmer da je reč o "dramatizaciji" fikcije.

Peta sezona se bavi najburnijim periodom života kraljevske porodice, devedesetim godinama, u doba razvoda princeze Dajane i Čarlsa. Glumica Elizabet Debicki se maestralno snašla u ulozi princeze Dajane.

4. Hari i Megan

Svet je konačno dočekao da čuje šta imaju da kažu vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, nakon što su zvanično napustili kraljevsku porodicu.

Iako mnogi nisu blagonaklono gledali na seriju "Hari i Megan", posebno kada je reč o Velikoj Britaniji, dokumentarni serijal od šest epizoda koji je prikazan iz dva dela bio je prvi na Netfliksu po gledanosti.

U ovoj seriji Hari i Megan su mnogo toga otkrili, ali ne i šta se sve dešava iza zatvorenih vrata kraljevske porodice.

5. Beli lotos (druga sezona)

Druga sezona serije "Beli lotos" potpuno je oduševila i publiku i kritiku. O njoj su pričali svi. Na društvenim mrežama, kod kuće, na poslu...

A seriju je najbolje opisao sam autor.

- Prva sezona je na neki način isticala novac, a onda je druga sezona stavila akcenat na seks. Mislim da bi treća sezona mogla da bude satiričan i smešan pogled na smrt i istočnjačku religiju i duhovnost - rekao je autor Majk Vajt.

6."Veštac" (druga sezona)

Serija "Veštac" je potpuno osvojila brojnu publiku, ali je sve fanove na kraju rastužila vest da se Henri Kavil neće pojavljivati više u ulozi Geralta, usamljenog lovca.

Zanimljivo je da se Kavil morao boriti za ulogu Geralta, da bi na kraju izašao iz serije koja je zasnovana na istoimenoj knjizi Andžeja Sapkovskog.

Reč je o mračno-fantastičnoj seriji koja je smeštena u srednji vek i prati priču o usamljenom lovcu na čudovišta.

Domaće serije

Domaće serije nisu nimalo zaostajale za kvalitetom i produkcijom. Serije "Klan", "Državni službenik", "Ubice mog oca", "Igra sudbine", "Južni vetar" i dalje osvajaju publiku. Posebno mesto ove godine dobila je tinejdžerska serija "U klinču", koja je osvojila najmlađu publiku, inače najstrože kritičare. Takođe, u velikoj konkurenciji domaćih serija izdvojila se serija "Kolo sreće".

Serija "U klinču" Promo/RTS/Režim produkcija
 

1. "U klinču"

Serija u "Klinču" je prva u Guglovoj pretrazi kada je reč o serijama u Srbiji.

U njoj glumi mlada tinejdžerska zvezda Vojaž sa iskusnim glumcima Brankom Katić i Nikolom Kojom. Serija najviše podseća na nekadašnju popularnu australijsku seriju "Nestašne godine".

Ovo je jedna prava porodična serija, koja se bavi realnim problemima, ali ne uz dozu opore gorčine, već životne vedrine.

2. Ubice mog oca (peta sezona)

Peta sezona domaće krimi serije „Ubice mog oca“ donela je rasplet višegodišnje dramatične priče.

Tema ovog nastavka bila je jedan od gorućih društvenih problema realnog doba – vršnjačko nasilje, a inspirisan je stvarnim događajima.

Po prvi put, gledaoci su imali priliku da vide neočekivane i teške scene iz prošlosti koje su prethodile zapletu, a koje su uticale na karakter inspektora Aleksandra Jakovljevića.

3. „Složna braća - The Next Đeneration“

Posle 26 godina snimljen je nastavak kultne serije "Složna braća". Kreator i scenarista serije i ovog puta je bio Dr Nele Karajlić, uz Srđana Jankovića, a režiju rimejka potpisuje Milorad Milinković. Uskoro stiže i nastavak.

U rimejku kultne serije jedini "preživeli" iz prve sezone su Nele Krajlić i Nikola Pejaković Kolja. Mnoštvo novih likova dalo je ovoj seriji jedan novi šmek, koji nas je ubedio da rimejk može da prestigne original i da je šifra za dobar humor i dalje deset upola sa lukom. 

4. "Državni službenik" ( treća sezona)

"Državni službenik" se vratio jači nego ikad. Treća sezona se bavila najaktuelnijom temom pandemije i koronavirusa.

Radnja serije odvija se u vreme zatvaranja zemlje, policijskog časa, tišine, jedne potpune nepoznanice u kojoj je ceo svet stao i sve sem zdravlja i opstanka postalo je nevažno.

Treća sezona je u produkcijskom smislu podignuta za jednu stepenicu više.

5. "Igra sudbine" (četvrta sezona)

"Igra sudbine" je prevazišla sva moguća očekivanja. Ovu srpsku dramsku telenovelu prikazuje Prva od 20. januara 2020. godine. Prvobitno je bila temeljena na kolumbijskoj telenoveli "Novi bogati, novi siromašni" Caracol Televisióna, da bi se kasnije razvila u originalnu priču u čijem središtu je porodica Kanački.

U četvrtoj sezoni pojavila se i naša proslavljena glumica Mira Banjac.

U toku je peta sezona bez glavne junakinje Ade Kanački, koju je glumila Milica Milša. Međutim, vratili su se neki stari likovi, kao što je lik Dragane Mićalović.

Nema sumnje da će ova serija puna obrta i dalje držati gledaoce pred ekranima.

6. Klan (treća sezona)

Dok smo u prve dve sezone serije "Klan" pratili uspon kriminalnog klana pod vođstvom beskrupuloznih Šoka i Paše, finalna sezona donosi prikaz njihovog ličnog sunovrata, ali i propasti njihove organizacije koja je zašla duboko u sve pore društva.

Autorska ekipa i ovog puta je ista na čelu sa kreatorom serije Bobanom Skerlićem, i glumačkom podelom: Aleksandar Dimitrijević, Nedim Nezirović, Vladimir Кovačević, Nenad J. Popović, Mladen Sovilj, Ivan Zarić, Feđa Štukan, Uroš Jovčić, Miloš Petrović Trojpec, Gorica Popović, Ljubinka Klarić i mnogi drugi.

7. Južni vetar 2

Fanovi krimi serije serije "Južni vetar" mogli su da uživaju u drugoj sezoni pod nazivom "Ubrzanje". I ovog puta u glavnim ulogama bili su Miloš Biković i Miodrag Radonjić.

Fanove će obradovati vest da treća sezona serije stiže u februaru. Potpuno nepredvidiv zaplet, snimanje u više evropskih zemalja, najveće svetske i domaće glumačke zvezde - najkraće opisuju novu sagu najgledanijeg domaćeg projekta „Na granici“.

8. Kolo sreće

Serija "Kolo sreće" uspela je da se izdvoji posebnim senzibilitetom, kojem je najviše doprinela glavna junakinja koju igra Nela Mihailović.

Ovo je uzbudljiva priča u kojoj je glavna junakinja vredna i skromna žena koja se bori sa svim nedaćama koje nosi život samohrane majke dvoje odrasle dece.

Rastrzana između želje da obezbedi novac za opstanak svoje porodice i brige o ukućanima, Mara Raketić doživela je obrt kakav se dešava retkima - postala je jedna od najbogatijih osoba u zemlji.

9. Bunar

"Bunar" je drama kreatora, koscenariste i koreditelja Igora Ðorđevića koja govori o profesoru koji se nakon jednog skandala vraća u rodno selo.

Serija “Bunar” je drama egzistencijalizma.

Potraga za smislom. Za odgovorom zašto, zapravo, postojimo na ovom svetu. Glavni junak - profesor filozofije Radomir Pavlović (Igor Đorđević,), traži upravo to - smisao. On je na vrhuncu svoje moći kada krene na taj put - dovoljno mlad, a opet nedovoljno star da razume sve što će ga na tom putu snaći.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike