Kako je serija „Stranger Things“ spasila Netfliks: U planu nova usluga i jedna zabrana

20.10.2022

05:01

0

Popularni striming servis premašio je predviđanja za čak milion korisnika, a ima još smelije ciljeve za poslednje tromesečje ove godine

Kako je serija „Stranger Things“ spasila Netfliks: U planu nova usluga i jedna zabrana
profimedia 55-0697500341 - Copyright Nikola Đuričko Foto: Profimedia

Posle dva kvartala obeležena gubicima, Netfliks se konačno vraća "u sedlo" novim izveštajem prema kom su u prethodnom tromesečju dobili čak 2,41 miliona novih pretplatnika, čime se ukupan broj korisnika ovog striming servisa povećao na 223,1 miliona.

Popularni servis time je premašio predviđanja za čak milion korisnika, a ima još smelije ciljeve za poslednje tromesečje ove godine u kom računa na 4,5 miliona novih pretplatnika.

Netflix/Profimedia
 

Tome bi trebalo da doprinese lansiranje novog paketa usluga, za tri dolara jeftinijeg od standardnog, koji će biti dostupan od 3. novembra. Oni koji žele da ubuduće po ceni od 6,99 dolara gledaju filmove i serije na njihovoj platformi, moraće da se naviknu na reklame. Kompanija je takođe objavila da od naredne godine više neće javno predstavljati svoje ciljeve kada je reč o broju pretplatnika.

Uspeh podstaknut serijama "Stranger Things" i „Čudovište: Priča o Džefriju Dameru"

Na pozitivan bilans trećeg tromesečja najviše je uticala planetarna popularnost serija "Stranger Things" i nove „Čudovište: Priča o Džefriju Dameru“, ali i korejske drame "Extraordinary Attorney Woo" i filma "Sivi čovek".

Velika gledanost serije u kojoj igra i srpski glumac Nikola Đuričko popravila je i izveštaj kompanije iz drugog kvartala, s tim da su ipak i tada zabeležili gubitke. Četvrta sezona "Stranger Things" postala je najgledanija serija na engleskom jeziku u istoriji Netfliksa, svrgnuvši sa prvog mesta čuveni "Bridžerton".

Netflix/Profimedia
 

Ona je i pre postizala rekordnu gledanost i važi za najvažniju za taj servis. Za samo tri dana od objavljivanja zabeležila je 287 miliona sati gledanja, pa zato i ne čudi što je Netfliks u nju uložio više novca, nego i u jednu drugu svoju seriju - više od 30 miliona dolara po epizodi, što ju je svrstalo u drugu najskuplju svih vremena.

Striming servis ne planira da prestane da koristi veliku popularnost serije, pa je potvrđeno da će se snimati peta sezona, koja će biti i poslednji deo sage, ali i niz spinofova.

Sprečavanje deljenja lozinke i nova usluga

Kompanija je najavila da će od početka naredne godine obustaviti mogućnost dosadašnjeg načina deljenja lozinke, koji je do sada omogućavao korisnicima da sa prijateljima i članovima praktično dele nalog, bez ikakve doplate.

Netfliks je prilikom predstavljanja izveštaja za prvi kvartal 2022. saopštio da njihovi korisnici dele lozinku sa više od 100 miliona dodatnih domaćinstava, koji ne plaćaju kompaniji nikakvu pretplatu. Iako je deljenje lozinke bio jedan od njihovih glavnih aduta, Netfliks je rešio da obustavi tu praksu.

Pixabay
 

U ponedeljak su najavili i da će onima koji su do sada besplatno gledali sadržaje preko tuđih naloga, olakšati otvaranje sopstvenih. Naime, ukoliko su navikli da gledaju određen tip filmova i serija, koje im servis preporučuje na osnovu dosadašnjih pregleda, isti "profil" moći će da prenesu i na sopstveni nalog, onog trenutka kada odluče da ga otvore.

"Odlučili smo da monetizujemo deljenje naloga i to ćemo šire početi da primenjujemo početkom 2023. Nakon što smo saslušali fidbek korisnika, ponudićemo mogućnost onima koji su pozajmljivali lozinke da Netfliks profil prenesu na svoj nalog, kao i da lakše sa svojih uređaja upravljaju deljenjem naloga i stvaraju podnaloge ('ekstra članove') ako žele da plate za članove porodice ili prijatelje", napisali su iz kompanije u dopisu svojim akcionarima.

Profimedia
 

Ovakvu strategiju kompanija već testira u Latinskoj Americi gde se deljenje sa još jednim korisnikom trenutno naplaćuje dodatnih 2,99 dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike