Od kazne u video klubu, preko slanja filmova poštom, do striming giganta: 25 godina Netfliksa (FOTO/VIDEO)

31.08.2022

07:48

0

Bio je to dug put pun pokušaja i grešaka, sreće i neverovatno dobrog tempiranja

Od kazne u video klubu, preko slanja filmova poštom, do striming giganta: 25 godina Netfliksa (FOTO/VIDEO)
Netfliks - Copyright Profimedia

Danas najveći striming servis na svetu započeo je svoj rad pre 25 godina slanjem DVD-jeva kupcima poštom. Sada zauzima više od 15 posto internet protoka u svetu i ima pretplatnike u više od 190 zemalja.

Kako je kompanija postigla tako zapanjujući uspeh? Bio je to dug put pun pokušaja i grešaka, sreće i neverovatno dobrog tempiranja.

Netflix/Profimedia
 

Netfliks su 1997. godine osnovali Rid Hejstings i Mark Randolf u malom kalifornijskom gradu Scotts Valley u okrugu Santa Cruz. Hejstings je rekao da je ideju podstakla kazna od 40 dolara koju je dobio jer je iznajmio film „Apollo 13“ od davno propalog „Blockbustera“ i vratio ga sa šest nedelja zakašnjenja. Dok je jednog dana vežbao u teretani, smislio je uslugu koja je omogućila da se film naruči onlajn i dobije poštom.

Rid Hejstings/Profimedia
 

Međutim, prema Randolfu, ova priča nije istinita i bila je samo marketinška šala. Umesto toga, početkom 1997. Rid je bio izvršni direktor kompanije Pure Atria za koju su radili, a Mark je bio potpredsednik korporativnog marketinga. Budući da bi predstojeće spajanje sa drugom kompanijom obojicu ostavilo bez posla, Mark tvrdi da mu je Rid rekao: "Idemo da smislimo ideju i ti je možeš pokrenuti, a ja ću je finansirati."

Mark Randolf/Profimedia
 

Sve se promenilo kad su čuli za pojavu DVD-a

Dok su svaki dan zajedničkim automobilom putovali na posao iz svojih domova u Santa Cruzu do Silicijske doline, Mark, koji je želeo da pokrene nešto poput Amazona, izneo je Ridu razne ideje za onlajn trgovinu. Predlagao je prodaju dasaka za surfovanje, bejzbol palica izrađenih po narudžbini i personalizovane pseće hrane i šampona.

Ipak, Ridov odgovor na svaki predlog bio je da "to nikad neće uspeti." Zatim je Mark čuo za novi „vrući“ proizvod stvoren u Japanu pod nazivom DVD. Shvatio je da će DVD uskoro zameniti VHS kasete kao standard kućnog gledanja filmova. Nakon kraćeg razmišljanja, Rid je prihvatio njegovu ideju.

Netfliks je registrovan i osnovan 29. avgusta 1997. godine sa 1.9 miliona dolara kapitala Rida Hejstingsa, a kasnije su taj kapital dopunili i drugi investitori. Hejstings je postao većinski vlasnik kompanije sa 70% deonica, a Randolf izvršni direktor i manjinski vlasnik.

Profimedia
 

Nakon nekoliko iteracija u prvih nekoliko godina, Netfliks je na kraju stvorio uspešan poslovni model: uslugu baziranu na pretplati bez datuma dospeća ili naknada za kašnjenje, sa neograničenim pristupom sadržaju po ceni od 19.95 dolara. Imao je i "redosled slanja" kojim su pretplatnici određivali redosled kojim im se DVD šalje poštom i sistem dostave koji automatski šalje DVD čim se prethodni vrati.

Striming ih je lansirao među najuspešnije kompanije na svetu

Prvobitno je Netfliks pakovao DVD-jeve u bele omotnice, a tek 2000. ih je promenio u žute. Kompaniji je trebala samo jedna godina da se prebaci na legendarne crvene omotnice koje su danas znatno poznatije. Diskovi su stizali u tankom pakovanju sa omotom za povrat s plaćenom poštarinom, a Netfliks je pokrivao sve troškove poštarine.

Ova formula se pokazala kao dobitna kombinacija, a kompanija je stalno povećavala broj pretplatnika. Do 2001. Netfliks je imao milion pretplatnika, godinu dana kasnije otvara regionalna skladišta i uvodi dostavu preko noći kao odgovor na pritužbe pretplatnika da su čekanja na filmove preduga. Do 2006. imaće 6.3 miliona pretplatnika.

Pixabay
 

Prelomni trenutak za kompaniju dogodio se 2007. kada Netfliks pokreće striming servis, isporučujući sadržaj direktno na televizore, računare i tablete putem usluge Watch Now. Usluga se pokreće sa 1000 naslova i besplatno je uključena u pretplatu na Netflixovu dostavu fizičkih DVD-jeva od 5.99 dolara mesečno. Striming prvo uvode u Kanadi, a 2010. i u Americi.

Striming se pokazao kao pun pogodak, pa Netfliks 2012. počinje da proizvodi originalan sadržaj. Njegova prva serija bila je „Lilyhammer“, a godinu dana kasnije proizveli su svoj prvi veliki hit - seriju „House of Cards“ sa Kevinom Spejsijem u glavnoj ulozi.

Kakva je Netfliksova budućnost?

Netfliks danas ima preko 220 miliona pretplatnika u preko 190 zemalja sveta. Značajni izuzeci su Severna Koreja, Sirija, Kina i Iran. Ima više od 15.000 naslova u svojoj ponudi i zarađuje više od 25 milijardi dolara godišnjeg prihoda.

Ipak, sudeći prema izveštaju za drugi kvartal 2022. godine, kompanija je u tom razdoblju izgubila 970 hiljada pretplatnika, uprkos činjenici da je tada izašla četvrta sezona popularne serije „Stranger Things“.

Netfliks je u međuvremenu uveo neke promene, poput otklona od binge-release prakse, testira se naplaćivanje deljenja lozinki, kao i jeftinija pretplata koja će imati i reklame.

Profimedia
 

Traženje novih rešenja nije neočekivano, pogotovo ako se uzme u obzir da Netfliks danas ima jaču konkurenciju nego ikad pre. Tokom godina striming servis je dobio brojne konkurente, uključujući Disney+, Hulu, Prime Video, HBO Max i YouTube TV, a svi oni ulažu mnogo novca u različite načine da zabave svoju publiku.

Kako bi ostao ispred ostalih, Netfliks će možda morati da prihvati nove tehnologije u nastajanju i pronaći način da publika i dalje traži sadržaj koji joj nude.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike