Senzacionalni spektakl na Ušću: „Karmina Burana“ i sećanje na Esmu Redžepovu (FOTO)

04.09.2022

07:30

0

Festival „Muzička vizija Balkana“ oduševio je publiku

Senzacionalni spektakl na Ušću: „Karmina Burana“ i sećanje na Esmu Redžepovu (FOTO)
carmina_burana_03092022_0057 - Copyright "Karmina Burana", festival "Muzička vizija Balkana" ATA Images/Dušan Milenković

Jedinstven muzički spektakl „Karmina Burana“ Karla Orfa otvorio je sinoć jednodnevni festival “Muzička vizija Balkana” na beogradskom Ušću.

Projekat Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada prvobitno je trebalo da bude izveden na Trgu Republike, ali je odložen je zbog nevremena, pa je priključen maratonskom koncertu, kao deo programa „Muzička vizija Balkana“ u okviru "WOMBA" plaftorme uz podršku Fondacije za otvoreno društvo i inicijative Otvoreni Balkan. Delo je premijerno izvedeno u Novom Sadu u maju, na platou ispred SNP-a.

"Karmina Burana", festival "Muzička vizija Balkana" ATA Images/Dušan Milenković
 

Troje solista - sopran Marija Jelić, tenor Stevan Karanac i bariton Vasa Stajkić oduševili su nekoliko hiljada posetilaca na Ušću, koji su uživali u raskošnom koncertu sa skoro 400 izvođača na pozornici, među kojima su dva simfonijska orkestra, dva hora i dečji hor, uz dirigenta, maestra Aleksandra Kojića.

"Karmina Burana", festival "Muzička vizija Balkana" ATA Images/Dušan Milenković
 

Scenska produkcija uključila je i veoma zanimljive vizuelne efekte, odnosno video radove na gigantskon platnu, prepune jakih boja koje prikazuju putovanje kroz kosmos i neka druga prostranstva, dimenzije i univerzume.

„Karmina Burana“ je atraktivna scenska kantata za soliste, hor i orkestar, nemačkog kompozitora Karla Orfa (1895-1982), koja predstavlja deo muzičkog triptiha „Trijumf“ koji, osim „Burane“, čine i scenska igra „Katuli Karmina“ i scenski koncert „Trijumf Afrodite“.

Festival "Muzička vizija Balkana" ATA Images/Dušan Milenković
 

Čuvena kompozicija pisana za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, pojačan udaraljkama, svetsku premijeru je imala 8. juna 1937. godine u Frankfurtu.

Višeslojno delo „Karmina Burana” je kolekcija (oslikani rukopis) od preko 1.000 pesama na latinskom, nemačkom i srednjovekovnom francuskom jeziku, a otkrio ih je 1803. godine bibliotekar Johan Kristof fon Aretin.

"Karmina Burana", festival "Muzička vizija Balkana" ATA Images/Dušan Milenković
 

Tek 1934. godine Karl Orf je pronašao izdanje „Karmine Burane” iz 1847. izdavača Johana Andreasa Šmelera, koji je sakupio delove ovog rukopisa. Uz pomoć Majkla Hofmana, studenta prava i poznavaoca latinskog jezika, Orf je iz rukopisa odabrao 24 pesme za libreto. Proces komponovanja je trajao tokom 1935. i 1936. godine, a rezultat je bila upravo scenska kantata za soliste, hor i orkestar.

Festival "Muzička vizija Balkana" ATA Images/Dušan Milenković
 

Danas se „Karmina Burana” izvodi kao koncertna, a ne scenska kantata kako je Orf zamislio. On je smatrao da muzičko izvođenje treba da sadrži i ples, koreografiju, vizuelni dizajn, čime je doprineo razvijanju dramskog koncepta ”Teatar Mundi” (Pozorište sveta) u kome muzika, tekst i pokret čine jednu celinu.

Nakon “Karmine Burane” nastupili su regionalni umetnici Marko Louis, Vlatko Stefanovski i drugi. Svetske i regionalne zvezde promovisale su zvuk Balkana kroz etno i elektronsku muziku, trube, soul, pop, džez i druge muzičke pravce.

Esma's Band feat. Zahir Ramadanov Brass Band/ATA Images/Dušan Milenković
 

Sastavi „Esma's Band“ feat. „Zahir Ramadanov Brass band“ nastupili su zajedno nakon "Karmine Burane". "Esma's Band" čine muzičari koji su sa kraljicom romske muzike Esmom Redžepovom nastupali širom sveta. Kao članovi njenog pratećeg ansambla "Teodosievski" održali su preko 3.000 koncerata, a grupu predvodi Esmin sin Simeon Atanasov.

- Drago mi je da vas vidim večeras u ovolikom broju. Imate pozdrave od nas iz Makedonije, a sada ćemo svi zajedno uživati u hitovima naše velike majke Esme Redžepove - nadahnuto je poručio Atanasov ispred benda, a onda su zasvirali antologijsku numeru "Ðelem, Ðelem".

Esma's Band feat. Zahir Ramadanov Brass Band/ATA Images/Dušan Milenković
 

Nakon skoro 40 minuta njihovog nastupa, gde su dominirale trube i harmonike sa romskim pesmama, na scenu je izašao popularni soul etno pop muzičar Marko Louis koji vešto spaja zvuke i elemente balkanske i orijentalne kulture.

Na svom energičnom nastupu, uz klavijature i bubanj, tokom sat vremena predstavio je svoja četiri studijska albuma - “Shine On Me” (2015), “Beskraj” (2017) “Euridika” (2018), “Sloboda” (2020). Set lista je sadržala i njegove hitove na engleskom jeziku kao što je "Shine on Me".

Marko Louis, festival "Muzička vizija Balkana" ATA Images/Dušan Milenković
 

Pesmom „Dude“, čiju je posebnu verziju uradio za TV seriju „Nečista krv“ oduševio je publiku. "Cveće cafnalo" neizbežan je deo repertoara, kao posveta Markovom ocu Luisu koji je obradio ovu numeru, a na albumu je gostovao Vlatko Stefanovski.

Nizale su se balada "Imao sam ružne sne", etno hit "Pašana", novi raspevani singl "Bonita" u ritmu letnjih melodija, nova varijanta "Vranjanke", ili raspevani hit u kome pevač priznaje "Ćutaću".

Marko Louis, festival "Muzička vizija Balkana" ATA Images/Dušan Milenković
 

Nakon iznenadnog ulaska u publiku Marko je završio svoj koncert obradama "Pokušaj" na osnovu stranog hita "Rockabye" grupe "Clean Bandit" i još jednom ove večeri "Ðelem, Ðelem".

Umesto popularnog trubača Dejana Petrovića, koji je otkazao nastup, publici se predstavio Vlatko Stefanovski koji je nastupio sa svojim triom “V3” i, kao na Tašmajdanu prošle godine, izveo koktel antologijskih kompozicija iz perioda kada je bio frontmen benda “Leb i sol” i svoje uspešne samostalne karijere koja je iznedrila i primenjenu filmsku i pozorišnu muziku.  

Vlatko Stefanovski, festival "Muzička vizija Balkana" ATA Images/Dušan Milenković
 

Maratonsko muzičko veče je, nakon ponoći, zatvorio čuveni Satori koji sa očeve strane nosi srpsko poreklo, a živi u Holandiji.

Sa Fondacijom EXIT je za EXPO Dubai 2022 koproducirao specijalni album „Wonders of Vinča culture”, u kojem je kombinovao elektronsku muziku sa tradicionalnim pesmama Balkana - „Vranjanka“, „Zajdi zajdi“, „Moj dilbere“, „Što te nema“, „Ðelem, Ðelem“.

Satori, festival "Muzička vizija Balkana" ATA Images/Dušan Milenković
 

Nedavno je objavio novi album „Dreamin' Colours“, kao zbirku world music žanra, ali i bluza, indi elektronike, opere i narodne muzike, uz elektronski zvuk i uticaj svojih balkanskih korena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike