Svetske zvezde klasične muzike na Kolarcu: Nemanja Radulović počinje turneju u Beogradu

30.08.2022

13:45

0

Nova sezona u našoj najznačajnijoj kulturnoj instituciji

Svetske zvezde klasične muzike na Kolarcu: Nemanja Radulović počinje turneju u Beogradu
Nemanja Radulovic, photo Charlotte Abramow - Deutsche Gramophon - Copy - Copyright Nemanja Radulović Promo/Charlotte Abramow

Aleksandar Peković odnedavno novi upravnik Kolarčeve zadužbine, otkrio je Tanjugu da će 30. oktobra, miljenik beogradske publike, svetski poznati violinista Nemanja Radulović započeti svetsku turneju upravo na sceni Kolarca.

Peković je pre nekoliko dana zamenio Jasnu Dimitrijević na upravljačkom mestu Kolarca i kako kaže osim velike časti koju oseća, dominantna misao koju ima je ipak odgovornost.

Otvaranje 53. Bemusa ATA Images/Antonio Ahel
 

- Kolarac je institucija od najvećeg značaja za naš narod. Ilija Milisavljević Kolarac je jedan od najvećih vizionara srpskog naroda i srpske kulture. Od 1878 godine kada je sačinio testament, odredio grupu poverenika i poverio svo materijalno bogatstvo na upravljanje, legat Kolarca postoji do danas - kaže Peković.

Kako je naveo, po Zakonu o restituciji u toku je finalizacija povraćaja nacionalizovanih sredstava na upravljanje Kolarčevoj zadužbini.

- Ilija Milisavljević je biio jedan od najbogatijih Srba svog vremena. Logično je da se sredstva koja su mu nacionalizovana vrate zadužbini na upravljanje. U velikoj meri to će pomoći razvoj naših programa - kazao je Peković.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Kako kaže Ministarstvo kulture i informisanja je prepoznalo značaj Kolarčeve zadužbine za srpsku kulturu.

- Od prošle godine postoji odluka po kojoj republika i lokalna samouprava mogu sufinansirati do 45 procenata materijalnih troškova Kolarca. To nam mnogo znači jer su troškovi održavanja zdanja od 4.500 kvadrata baš velik - kazao je Peković.

On je istakao spremnost da sa svojim timom dovodi najznačajnije svetske muzičke zvezde na scenu Kolarca.

- Naravno, scena Kolarca biće otvorena i za mlade muzičare pred kojima je svetska karijera -kaže Peković.

Za njega nema dileme da su važni programi Kolarca i predavačka delatnost, kao centar za strane jezike.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

- Generacije su su se edukovale baš na Kolarcu i imale priliku da čuju neke od najvažnijih mislilaca današnjice. Kolarac ima Galeriju i jednu od retkih starih beogradskih knjižara koja još uvek postoji. Takođe, namera nam je da od Kolarca napravimo muzej sa organizovanim turama kroz zdanje zadužbine -kaže Peković.

Poseban segment delovanja, kako Peković ističe, biće pronalaženje novih zadužbinara.

- Specijanom kampanjom komuniciraćemo sa ljudima koji imaju svest o opštem dobru kao što je to imao lija Milosavljević Kolarac - rekao je Peković.

Peković je poznat kao autor brojnih projekata u oblasti kulture u Srbiji i regionu, a veliko iskustvo sticao je tokom godina u Odeljenju za muzičku produkciju RTS-a, kao zamenik sekretara za kulturu Beograda, potom na mestu direktora projekata EPK "Beograd 2020" i "Herceg Novi 2021"...

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Diplomirao je filmsku i TV produkciju na FDU u Beogradu. 

Zajedno sa Markom Maršićevićem, suosnivač je i direktor "Arterija kriejtiv netvorka", Instituta za kreativne industrije za region Zapadnog Balkana, sa sedištem u Ljubljani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike