Nušić je pisao "Gospođu ministarku" za Žanku, a ona se "izela od muke": Na današnji dan prvi put odigrana čuvena predstava

25.05.2022

15:00

0

Kada je prvi put izvedena 1929. godine, oborila je sve tadašnje rekorde

Nušić je pisao "Gospođu ministarku" za Žanku, a ona se "izela od muke": Na današnji dan prvi put odigrana čuvena predstava
branislav nušić žanka stokić - Copyright 24sedam/Pexels/Wikipedia/Kulturni centar Rabrovo

Čuvena predstava “Gospođa ministarka” nastala prema komediji Branislava Nušića, prvi put je izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu na današnji dan 1929. godine. Predstava kojoj se uvek radujemo i koja ni nakon skoro 100 godina nije izgubila na svojoj aktuelnosti.

Kada je prvi put izvedena predstava je oborila sve rekorde za tadašnje prilike: pedesetu predstavu “Ministarka” je proslavila pre prvog rođendana, a za trinaest sezona odigrana je 200 puta. Od toga, preko 150 puta "gospođa ministarka" je bila Žanka Stokić. Ovaj pozorišni komad imao je veliki uspeh i u inostranstvu.

Žanka Stokić, Kulturni centar Rabrovo
 

Po sopstvenom priznanju, lik glavne junakinje, Živke Popović, Branislav Nušić je pisao baš za Žanku Stokić.

Ona je bila njegova najveća  inspiracija i omiljena glumica. Pre "Gospođe ministarke" imala je svoje role u „Narodnom poslaniku“ i komadu „Put oko sveta“.

I dan-danas se prepričavaju aplauzi i ovacije nakon njenog izlaska na scenu, a tvrdi se i da se publika nikada ni uz jednu glumicu nije toliko smejala i istinski uživala u njenom vanserijskom talentu.

 Povodom stotog izvođenja "Gospođe ministarke" Branislav Nušić je napisao:

Branislav Nušić Printscreen/YouTube
 

- Draga Žanka Vi i ja danas imamo malu, intimnu svetkovinu, mogu događaji menjati režime, mogu se krize zavitlavati i obarati kabinete; Vas se kriza ne može dotaći, Vi ostajete ministarka, jedina ministarka, uvek ministarka - pisao je naš čuveni komediograf koji je očigledno bio opčinjen glumačkim darom Žanke Stokić.

A kako je sve izgledalo na početku? Nušić nije bio baš zadovoljan kako je Žanka igrala na generalnoj probi.

Znajući da je Žanka igrala uspešno samo one uloge koje su joj "ležale na srcu", osetio je da joj ne odgovara rediteljska intervencija pa je zamolio svoju ćerku Margitu Predić da ode do nje i prenese joj poruku da odigra onako kako misli  da treba, a ne kako drugi kažu, prenosi Yugopapir.

- Ona je tada samo odmahnula rukom, a nakon premijere uzviknula: "Pa, tako i igram. Što to nisam znala ranije. Izedoh se živa od muke. Već nisam znala šta ću od besa - rekla je Žanka nakon premijere, nakon koje su svi bili zadovoljni.

Radnja komedije smeštena je u Beograd, krajem 19. i početkom 20. veka. Komad se sastoji od četiri čina i prati društveni uspon i sunovrat žene ministra koja iz svakodnevnice jedne male sredine naglo dospeva u elitne društvene krugove i koja opijena vlašću donosi pregršt loših odluka.

Kritika je zamerala Nušiću na neinventivnosti, prizemnosti, optuživala ga da je predstavu spustio na  jeftinu, do vulgarnosti, čak do pornografije spuštenim vicem – sve u cilju pridobijanja popularnosti, slave, honorara…

Žanka Stokić, Kulturni centar Rabrovo
 

Ali publika se na to nije obazirala. Ona se grohotima smejala i rečima svog voljenog Nušića i neodoljivoj glumi omiljene Žanke, a uz nju i ostalim velikanima našeg međuratnog pozorišta.

Uz Žanku Stokić, ovu ulogu je igrala i Jovanka Jovanović Dvorniković, kažu izvanredno, ali je ipak ostala u senci neprikosnovene Žanke, koja je ovom svojom kreacijom postavila okvire za tumačenje tog lika, svojoj, ali i generacijama koje su dolazile.

Odmah posle oslobođenja, kako pišu na sajtu Narodnog pozorišta, “Gospođa ministarka” je obnovljena, 10. oktobra 1945. godine, u režiji Dragoljuba Gošića. Kao što je već dobro poznato, nepravdom sudbine i tadašnje vlasti, velika Ministarka, Žanka Stokić, u to vreme bila je teško bolesna u kućnoj izolaciji, oduzete građanske časti i prava da se bavi jedinim što je umela – glumom.

Njenu ulogu preuzele su Nevenka Mikulić i Mileva Bošnjaković (u ranijoj podeli sluškinja Anka i Živkina ćerka Dara), takođe vrsne glumice.

U ovoj podeli, predstava je igrana tri godine, a onda se desilo nešto neočekivano: bivši Ministarkin sin Raka, sićušna Ljubinka Bobić, sušta Žankina suprotnost, počinje da igra Živku, i igra je 70 puta, sve do kraja života ove, druge postavke “Gospođe ministarke”, koja se uz jednu obnovu (1952), na repertoaru zadržala osam godina.

Žanka Stokić, Kulturni centar Rabrovo
 

Ostaće zabeleženo da je u naslovnoj ulozi jednom gostovala i Mila Dimitrijević, prvakinja HNK iz Zagreba, 17. februara 1948. godine. Beograd nije želeo da bude dugo bez svoje omiljene komedije. Već 1955. godine režije se prihvata Dušan Vladisavljević. Premijera je igrana 20. maja.

Ova postavka nije imala mnogo uspeha, doživela je tri sezone, odnosno 27 repriza. Ulogu Živke Popović ravnopravno su delile Ljubinka Bobić i Dara Vukotić (Plaović).

Novi život “Gospođa ministarka”, je započela u okviru proslave 100 godina od rođenja Nušića i 75 godina njegovog prisustva na sceni Narodnog pozorišta. U režiji Braslava Borozana, sa Ljubinkom Bobić kao Živkom, ova predstava će dostići, a po nekima i prestići slavu one prve.

Predstava je, uvek pred punim gledalištem, igrana sve do dva meseca pred Ljubinkinu smrt, 1978. godine, preko 200 puta.

Kao nekad Žanku, i Ljubinku nju su prolaznici na ulici oslovljavali sa “Živka” ili “Ministarka”. Na sceni, bila je Ministarka preko 300 puta, u Beogradu i čitavoj zemlji, ali i u Sofiji, Bukureštu i Moskvi.

Predstava “Gospođa ministarka”, BDP 1978.
 

Retko se desi da neka predstava i neka uloga u njoj obeleže epohu. U slučaju “Gospođe ministarke” to se desilo čak dva puta. Nije zato čudo što je od tada u Narodnom pozorištu igrana samo jednom. Ali, ni dobar poznavalac Nušića, dr Milenko Misailović, ni velika Olivera Marković nisu uspeli da nadjačaju mit o Žanki i mit o Ljubinki. Predstava je igrana samo dve sezone, od 22. novembra 1982. do juna 1984. godine, doduše čitavih 50 puta, ali onda je posustala.

U novom veku i novom milenijumu, posle punih dvadeset godina odsustvovanja sa scene “Gospođa ministarka” se vratila, u režiji Jagoša Markovića sa Radmilom Živković u naslovnoj ulozi, 10. marta 2004. godine. Predstava je već tokom prva četiri meseca, učestvovala na brojnim festivalima i osvojila vredne nagrade.

Van beogradskog Narodnog pozorišta, treba svakako izdvojiti maestralnu izvedbu Radmile Savićević. U Kruševcu je premijerno igrala “Ministarku” dva puta, 1946. i 1948. u režiji Bore Mihailovića. U Nišu takođe u dva navrata, u režiji Aleksandra Ace Đorđevića i Dušana Rodića, posle čega se pisalo: “Pronađena je Gospođa ministarka.”

Zbog te uloge se 1969. godine našla na listi kandidata za narodnog poslanika. Premijerno je igra i u Šabačkom narodnom pozorištu u režiji Aleksandra Saše Glovackog i u Beogradskom dramskom u režiji Aleksandra Ognjanovića.

“Gospođu ministarku” igrale su i Mira Stupica (1958. JDP), Mirjana Karanović (1996, JDP), Ljiljana Stjepanović (2001. nezavisna produkcija), kao i Svetlana Bojković (2006. Narodno pozorište Republike Srpske).

Promo / Boško Buha
 

Takođe, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, na dan rođenja Branislava Nušića, 8. oktobra 2013. godine, u pozorištu “Boško Buha” premijerno je izvedena “Gospođa ministarka” u jednom novom ruhu. Sve uloge u komadu glume muškarci, osim Živkinog sina Rake, čiju ulogu tumači žena i predstavlja opoziciju ostatku likova. Lik Živke tumači Goran Jevtić, dok lik Rake tumači Katarina Marković. I ova predstava doživljava veliki uspeh i naklonost publike.

Što se tiče televizijskih adaptacija najpoznatija je ona sa Milenom Dravić iz 1989, ali i sa Ružicom Sokić 1978, dok se Jelisaveta Seka Sablić okušala u televizijskoj seriji “Drugarica ministarka”..

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike