Dva metka za Mesara: Tajnom agentu sa kokainskim vezama presuđeno kod zgrade suda (FOTO)

06.05.2024

07:30

0

Autor: 24sedam

Stručnjak za bezbednost Gorg Darmanović (58) ubijen na beogradskom asfaltu, a potom i ubica likvidiran

Dva metka za Mesara: Tajnom agentu sa kokainskim vezama presuđeno kod zgrade suda (FOTO)
Gorg Darmanović i policijski uviđaj posle njegovog ubistva - Copyright YouTube/Rudar 7

Gorgiju Darmanoviću Gorgu (58), rođenom u Johanesburgu u Južnoafričkoj Republici poznatom utočištu odbeglih srpskih kriminalaca, presuđeno je na beogradskom asfaltu 6. maja 2018. godine.

Ubica je u njega, s leđa, ispalio dva metka oko podneva u Novom Beogradu, nedaleko od zgrade Prvog osnovnog suda, a teško ranjen je prebačen u bolnicu u Zemunu gde je preminuo nekoliko sati kasnije.

Printscreen/Youtube/Rudar 7
Agent iz Afrike preminuo posle nekoliko sati u bolnici

Mesec dana kasnije policija je saopštila da su osumnjičeni kriminalac iz Kruševca Dejan Stanković (71), zvani Ždrokinac, koji je ubijen u Kruševcu u junu iste godine i jedna nepoznata osoba. Stanković je imao kriminalnu prošlost, a samo dan posle ubistva Dormanovića ubijen je i njegov sin Vojin. Upucan je iza podneva u centru Kruševca, ispred poznatog kafića "Arabika". U trenutku pucnjave na mestu događaja bili su prisutni brojni građani, a policija je istog dana saopštila da je identifikovala ubicu.

Veze sa Mikijem Đuričićem

Slučaj ubistva Gorgija Darmanovića u srpskoj javnosti se dovodilo i u vezu sa likvidacijom Milana Đuričića Mikija (osuđen zbog umešanosti u ubistvo Željka Ražnatovića Arkana) u Južnoj Africi.

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

U pojedinim dobro obaveštenim krugovima priča se da je moguće da postoji veza između ova dva ubistva, a kao navodni razlog pominje se nedavno hapšenje trojice australijskih državljana koji su u Beogradu privedeni zbog šverca više od tone kokaina. 

Na kraju, uhapšeni su samo pomagači u likvidaciji Dormanovića - Kruševljani S. M. (1955) i S. Đ. (1974). Ta pomoć, sumnjalo se, sastojala se u obezbeđivanju logistike, odnosno organizacije likvidacije. Navodno su bili zaduženi za nabavku skutera sa kog je Dormanović izrešetan.

- Nemam veze sa zločinom. Kupio sam motor jer mi je Ždrokinac to tražio. Ponudio sam mu jedan moj, međutim, bio mu je slab, pa je tražio drugi. Samo sam posredovao između prodavca i njega - rekao je S. M. pred sudijom, navodeći da je Ždrokinca znao iz komšiluka.

Sličnu priču imao je i S. Đ. Kazao je da je dana kada je Darmanović ubijen video Ždrokinca u kladionici.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Dejan Stanković Ždrokinac je ubijen posle samo mesec dana

 

- Trebalo je da se sa Dejanovim sinom Vojinom nađem u kladionici kod Hotela "Jugoslavija" da bismo se dogovorili o kupovini nekog auto-placa. Došao sam tamo motorom, seo sam u kafić oko 11 sati, kada se odjednom pojavio Dejan - rekao je S. Đ.

Kako je naveo, Ždrokinac ga je tada zamolio da mu pomogne da nađe parking za kola, nakon čega su se zajedno vratili u kladionicu.

- Seli smo, i u jednom trenutku je ušao neki čovek i mahnuo Dejanu. Dejan je izašao, a potom im se ispred pridružio još jedan muškarac i zajedno su se udaljili. U međuvremenu, meni je Vojin poslao poruku da neće doći, pa sam krenuo iz kafića. Seo sam na motor i tada sam ugledao Dejana kako mi maše. Došao sam do njega, on je seo na motor i zamolio me da ga odbacim do mesta gde je parkirao auto, što sam i uradio - rekao je S. Đ. i dodao da je potom otišao ka Zemunu.

Gorg Darmanović Printscreen
Gorg Darmanović 

 

U novembru 2020, pred Višim sudom u Beogradu, obojica su oslobođeni ovih optužbi.

Darmanović je bio crnogorski državljanin, rođen je u Johanezburgu. Dovođen je u vezu sa tamošnjim narko-klanovima. Bio je u bliskoj vezi sa afričkim kontroverznim biznismenom Nafizom Modakom, glavnim u podzemlju u toj državi.

Ubijeni Darmanović je u Južnoafričkoj Republici radio kao agent Južnoafričke tajne službe SSA. Oni sa kojima je sarađivao, prvenstveno iz kriminalnog miljea, kao i oni iz obaveštajnih krugova, znali su ga po nadimcima Mesar i Đavo, koje je dobio po svirepostima koje je činio. Za bliske prijatelje, koji nisu znali čime se inače neupadljivi Darmanović bavio, bio je jednostavno Boris, Gorgije, Gorg ili Đorđe.

Lokalni list "Povo njuz" je objavio autentični dokument ove službe od 7. avgusta 2017. iz kojeg proizlazi da je bio zaslužan za mnogobrojne tajne operacije koje su dovele do razbijanja kriminalnih grupa.

Radio za vojske SAD i Kine

Gorgije Darmanović je nekoliko godina živeo u Srbiji, gde je imao 25 odsto vlasništva u kompaniji koja se bavi bezbednošću u sajber prostoru. Bio je osnivač i direktor firme u Podgorici koja se, takođe, bavi bezbednošću, ugradnjom raznih sistema za detekciju pokreta i video-nadzora. Njegove firme radile su u bazama američke vojske u Evropi, ali i vojskama Kine, Austrije i Rumunije, kao i ministarstva odbrane Češke i Južne Afrike.

 

U dokumentu koji je potpisao komandant kriminalističke obaveštajne sekcije ove službe G. Jakobs, navodi se da je Darmanović rasvetlio razna kriminalna dela: oružane pljačke, ubistva, pokušaje ubistva, kidnapovanja, krađe, čak i ilegalno posedovanje morskih školjki.

Najpoznatiji detalj iz njegove biografije jeste da je bio jedan od izvora informacija za otkrivanje korupcije bivšeg predsednika Južne Afrike Jakoba Zume. Darmanović je, naime, bio sagovornik za knjigu južnoafričkog novinara Žaka Poa "Predsednikovi čuvari". U toj knjizi su razotkrivene Zumine poreske malverzacije. Zuma je bio predsednik Južne Afrike od 2009. pa sve do 14. februara 2018. kada je dao ostavku posle gubitka većine u parlamentu zbog optužbi za korupciju. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike