Krvavi Kruševac: Ždrokinca robije spasao DNK zbog brata blizanca, ubili mu sina, a onda ga stigla Jotkina osveta za smrt najboljeg druga!

01.03.2023

19:50

0

Stomatolog Milutin Rokić ubijen greškom, a prava meta bio vođa rivalskog klana Goran Obradović Suša

Krvavi Kruševac: Ždrokinca robije spasao DNK zbog brata blizanca, ubili mu sina, a onda ga stigla Jotkina osveta za smrt najboljeg druga!
Šefovi kruševačkog podzemlja: Zoran Jotić, Dejan Stanković Ždrokinac i Goran Obradović Suša - Copyright Printscreen/YouTube/ Stefan Dee Prinscreen B92

Strasti na uzavrelom kruševačkom asfaltu godinama se ne smiruju, a gradom hara više kriminalnih grupa. Dugogodišnji neprikosnoveni vođa "kruševačkog klana" Zoran Jotić Jotka, osuđen je na 11 godina zatvora za organizovanje ubistva Dejana Stankovića Ždrokinca, kao osvetu za likvidaciju njegovog dobrog prijatelja Gorana Petrovića Pete. Braća blizanci Dejan i Vojin Stanković oslobođeni su svojevremeno optužbi za ubistvo uglednog kruševačkog stomatologa Milutina Rokića, jer DNK analiza nije mogla da utvdi koji je od njih dvojice povukao oroz pre tačno devet godina.

Vojin i Dejan Stanković bili su kumovi sa Milutinom Rokićem. Braća Stanković, inače, jednojajčani blizanci, nekadašnji su pripadnici Legije stranaca, a u Kruševcu su poznati kao braća Ždrokinac.

Printscreen/YouTube/Rudar 7 Facebook/Vojin Stanković
Dejan Stanković Ždrokinac i njegov sin Vojin

Sumnjalo se da je hitac u zubara najverovatnije ispalio Dejan, ali su braća kad su privedena na salušanje u Višem tužilaštvu odbila da govore o zločinu. Na mestu ubistva poznatog kruševačkog zubara ubica je ostavio DNK. Taj trag, međutim, ne otkriva u potpunosti ko je ispalio hitac u Rokića jer je, budući da je reč o jednojajčanim blizancima, nemoguće utvrditi koji je od njih toga dana u zgradi ostavio tragove. Njihov DNK je identičan.

Jotić je tokom maja 2018. godine formirao kriminalnu grupu i organizovao ubistvo Ždrokinca. To ubistvo je 6. juna 2018. u Kruševcu počinio Stefan Radulac i on je, kad i Jotka, prvostepeno osuđen na 18 godina zatvora.

Vojin, sin Dejana Stankovića, identičnog imena kao i stric, ubijen je mesec dana ranije, 7. maja 2018. Obe likvidacije počinjene su u Kruševcu, a kao direktni izvršilac u oba slučaja označen je Jotkin zet Stefan Radulac, koji se posle zločina skrivao u Banjaluci, ali je lociran u štek stanu i uhapšen u zajedničkoj akciji policija RS i Srbije.

Ranjen puzao više od 30 metara

Maskirani napadač, u nedelju uveče oko 23 sata, tog 2. marta 2014. godine, sačekao je Rokića ispred stana u prizemlju zgrade u Ćupićevoj ulici broj 4 u Kruševcu. Ispalio je hitac iz pištolja i pogodio Rokića u grudi. Lekari su pokušali da ga spasu, ali je oko 5 sati ujutru podlegao povredama na intenzivnoj nezi kruševačke gradske bolnice.

Printscreen/YouTube/Mario Sekulic
Milutin Rokić

U momentu kad je ranjem Rokić je puzao više od 30 metara do susednog ulaza kako bi od prijatelja zatražio pomoć. Dušan Tošović ga je poslednji video živog. Rastali su se nekoliko minuta pre nego što je pucano u Rokića.

- Šetali smo po gradu kao što radimo godinama. U povratku je svratio kod mene u stan, a oko 23 sata je rekao da je umoran i pošao kući. Posle pet minuta začuo sam zvono. Otvorio sam vrata i Milutin je pao na mene. Samo je izustio: "Upucali su me“ i stropoštao se na pod u hodniku. Žena je donela jastuk koji smo mu stavili pod glavu. Dok sam mu pomagao, prošaputao je: "Upucao me jedan, ali je imao masku na glavi“. Spolja se nije videla krv, ali kada sam mu podigao bluzu, počela je da curi iz rane ka desnoj strani grudi - pričao je kasnije za medije Dušan Tošović.

Ulaz u Čupićevoj 4, gde je Rokić ubijen, ne zaključava se i nema kamere. Susedni ulaz, u Čupićevoj 2, ima kameru u hodniku, a stanari tvrde da je ubica sa kapom na glavi više od sat vremena stajao sakriven u tom ulazu, a da je prema susednom ulazu pošao tek kada je Rokić izašao iz Tošovićevog stana.

Plaćenici Legije stranaca

Milutin Rokić je živeo sam u stanu koji mu je služio i kao ordinacija. Bio je rastavljen od supruge sa kojom ima dvoje odrasle dece, sina i ćerku. U stanu je kasnije sin Dušan primao saučešće prijatelja i rođaka.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Dejan Stanković Ždrokinac i mesto njegovog ubistva

Policija je naredne godine uhapsila blizance Vojina i Dejana Stankovića, tada 68-godišnjake iz Kruševca zbog sumnje da je jedan od njih 2. marta 2014. godine ubio stomatologa Rokića.

Obojica su rodom iz Kruševca, bili su problematični kao mladići, a pre 30 godina otišli su iz Srbije. Navodno su kao plaćenici Legije stranaca radili u Južnoj Africi. Dejan ima državljanstvo jedne južnoafričke zemlje, dok je Vojin kasnije otišao za Švedsku i dobio njihov pasoš. Kad su policajci otkrili DNK profil i povezali ga sa Dejanom, koji živi u Umci, čekali su da Vojin dođe u Srbiju kako bi uhapsili obojicu.

Sumnjalo se kasnije da je jedan od osumnjičenih blizanaca u mraku pogrešio i pucao u Milutina Rokića. Ubica je bio ubeđen da nišani šefa rivalskog kruševačkog kriminalnog klana Gorana Obradovića Sušu, koji je nekoliko meseci kasnije takođe ubijen.

Printscreen/YouTube/RTV Krusevac
Goran Obradović Suša i uviđaj posle njegovog ubistva

Ubicu je snimila i sigurnosna kamera kraj ulaza u zgradu, ali se na snimku vidi osoba sa kačketom na glavi. Ono što je sve vreme zbunjivalo inspektore bio je motiv zločina, jer Milutin Rokić ni sa kim nije bio u sukobu, niti je imao veze sa kriminalom.

Ubica pogrešio u mraku

Doktor Rokić je bio miran, neupadljiv čovek, sa ustaljenim ritmom života. Nije imao dugove, niti neraščišćene račune. Zbog toga je policija verovala da je ubica u mraku pucao na pogrešnog čoveka. Od braće Stanković prilikom hapšenja oduzeta su dva pištolja.

Braća Ždrokinac ranije su osuđivana u inostranstvu i odslužila su zatvorske kazne. Bežeći od pravde, završili su u Južnoafričkoj Republici, gde su navodno radili čak i u ličnom obezbeđenju tadašnjeg predsednika te zemlje.

Vojin je nekoliko puta ranjavan na različitim ratištima. Pričalo se i da su bili izuzetno surovi, da su se iživljavali. U Srbiju su se vratili desetak godina pre ubistva stomatologa.

Upravo Vojin Stanković je posle hapšenja pao na poligrafskom testiranju, dok je njegov brat blizanac odbio detektor laži. Poligraf je pokazao da Vojin laže kad mu je postavljeno pitanje da li je njegov brat Dejan ubio Rokića. Prilikom hapšenja policija je od Dejana Stankovića oduzela dve jakne, koje je nosio noć pre i u vreme kad je zločin počinjen.

Dejan Stanković bio je osumnjičen da je ubio Rokića. Oslobođen je, jer nije bilo moguće utvrditi koji je od braće, jednojajčanih blizanaca sa istim DNK, pucao.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike