Glavom platili ljubav prema klubu: Ubistva iza paravana navijačkih obeležja

25.10.2023

20:45

0

Tinejdžer je napadnut pre četiri dana u Pančevu samo zato što je nosio duksericu svog omiljenog kluba Crvena zvezde

Glavom platili ljubav prema klubu: Ubistva iza paravana navijačkih obeležja
Ilustracija - Copyright MN Press

Tinejdžer (16) napadnut je pre četiri dana na uglu ulica Vlajka Vlahovića i Cvijićeve u pančevačkom naselju Strelište, samo zato što je nosio duksericu svog omiljenog kluba Crvena zvezde. Više osoba nasrnulo je na tinejdžera, koji je bio u društvu maloletnog druga. Zadali su mu više udaraca rukama, a upotrebili su i palice, kao i oštri predmet, kojim su ga uboli.

Neslavna istorija prebijanja, ranjavanja, stradanja i ubistava među navijačima u Srbiji, sada već ima pozamašnu hronologiju. Počela je da se prati od 1993. godine, kada je u vozu kod Leskovca izbila masovna tuča između pristalica Zvezde i Partizana iz južnog dela Srbije. Zvezdini navijači su uhvatili suparnika sa crno-belim obeležjima Milana Tričkovića i izbacili ga iz voza u pokretu. Tričković je preminuo na mestu.

Usledilo je potom nekoliko godina zatišja sve do 30. oktobra 1999, kada je tokom utakmice između Partizana i Zvezde sa južne tribine tadašnjeg stadiona JNA ka suprotnoj strani ispaljena raketa kojom je usmrćen nedužni Aleksandar Radović (17), simpatizer Crvene zvezde. Javnost je tada bila šokirana, a na sahrani mladića u rodnom Opovu bio je i kompletan prvi tim Zvezde, kao i veliki broj navijača i prijatelja i školskih drugara ubijenog momka.

MN Press
Ilustracija

Tokom istrage ubistva privedene su i saslušane 154 osobe, utvrđeno je da su brodske rakete koje su posedovali navijači Partizana kupljene u Grčkoj i prošvercovane u Srbiju, a na utakmicu i tribinu su unete kroz svlačionice domaćag kluba. Dovezene su klupskim autobusom, u torbama prvog tima, da bi kroz prozor svlačionice crno-belih bile dodate navijačima. Rakete su na stadionu posedovala čak dvanaestorica navijača Partizana.

Takozvani derbi odigran je do kraja kao da se ništa nije dogodilo. Među optuženima se našao i ekonom Partizana koji je odgovarao za saučesništvo. Na kraju, ekonom i nekoliko navijača su osuđeni na zatvorske kazne od osam do 23 meseca.

Kamenovan do smrti

Posle političkih promena 2000. godine huligani sa navijačkim obeležjima su dobili zamah. U maju 2002. godine posle utakmice plej-ofa između Crvene zvezde i Partizana svirepo je ubijen 66-godišnji Živorad Šišković, bivši bokser i trener pančevačkog Dinama. Pančevac je prišao u pomoć jednom Kinezu kojeg su maltretirala trojica navijača Partizana na železničkoj stanici "Pančevački most", ali su ga oni brutalno pretukli i kamenovali do smrti.

Posle ovog zločina među najgore huligane su se uvrstili i navijači drugih klubova. Bojan Majić, koji je imao 28 godina, ubijen je 4. avgusta 2005. u napadu pristalica FK Rad na simpatizere FK Voždovac. Veća grupa radovaca sačekala je kasno uveče voz na stanici u Rakovici i upala u vagon u kojem su bili navijači Voždovca koji su pošli u Podgoricu na utakmicu Voždovac - Zeta iz Golubovaca. Posle kraćeg verbalnog sukoba u vozu Bojan Hrvatin, jedan od radovaca, inače svedok okrivljeni protiv klana Veljka Belivuka, nožem je više puta ubo Majića u vrat i rame, a njegovog druga u leđa. Hrvatin i još trojica njegovoih "saboraca" su potom povukli ručnu kočnicu, zaustavili voz i pobegli. Bojan Hrvatin osuđen je na 30 godina zatvora zbog ubistva Majića. Za krivično delo učestvovanje u tuči Aleksandar Kovačević dobio je osam godina i 11 meseci, a Goran Pantelić i Aleksandar Pavlović osuđeni su na godinu dana zatvora. Međutim, u martu 2012. godine Apelacioni sud u Beogradu prepolovio je Hrvatinu kaznu na 15 godina, dok je za ostalu trojicu navijača ukinuo presudu zbog zastarelosti slučaja.

Printscreen/Facebook/Balkanski navijaci
Bojan Majić

Iste godine u oktobru, posle utakmice tadašnjih drugoligaša Čukaričkog i Bežanije, u gradskom autobusu na liniji 71 posle sedam uboda u vrat i stomak preminuo je 18-godišnji navijač novobeogradskog kluba. Policija je privela maloletnog osumnjičenog A. K. koji je u trenutku kada je izvršio ubistvo imao samo sedamnaest godina.

Navijač Partizana Petar Sedlak izboden je 25. aprila 2006. godine. Njega je napala grupa navijača Rada na Bežaniji, u Beogradu. Ubio ga je tada 16-godišnji mladić, a Sedlak, koji je imao 23 godine, preminuo je od tri ubodne rane zadobijenih u leđa u KBC Zemun nedugo potom.

U tuči koja je dogovorena telefonom između navijača Crvene zvezde "ultrabojsa" i Partizanovih "grobara" iz Železnika, u julu 2006. godine, nastradao je Aleksandar Panić. Niko od učesnika tuče nije primetio da je Panić povređen, a kada je počeo da viče da je izboden,, učesnici tuče su se razbežali. Za ubistvo je na deset godina zatvora osuđen navijač crveno-belih Marko Blagojević.

Užasan zločin dogodio se u aprilu 2007. godine u kladionici "Rojal" u Novom Beogradu kada je navijač Partizana tražio od Dušana Penića da mu preda crveno-beli dres Dušana Baste kako bi ga zapalio. Verbalni sukob je prerastao u tuču, a partizanovac je potom izvadio pištolj i kundakom udarao mladića u glavu, posle čega je Penić pao na trotoar, udario glavom u ivičnjak usled čega je zadobio nagnječenje mozga i prelom baze lobanje. Preminuo je u Urgentnom centru.

Printscreen/Youtube/ MrTheAntonini
Uroš Mišić

Uroš Mišić, navijač Crvene zvezde, koji je uhapšen sa grupom Darka Šarića i koji je u međuvremenu promenio prezime, na utakmici protiv Hajduka iz Kule 2007. napao je žandarma Nebojšu Trajkovića, pokušavši da mu ugura upaljenu baklju u usta. Osuđen je na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva. Apelacioni sud mu je prepolovio kaznu. Pošto je ispunio uslove za umanjenje kazne predviđene stupanjem na snagu Zakona o amnestiji, u decembru 2012. je pušten na slobodu.

Ubijen navijač Vojvodine

U tuči navijača Vojvodine i Partizana 14. aprila 2008. godine kod železničke stanice u Futogu, nedaleko od Novog Sada, ubijen je Dejan Dimitrijević zvani Lonac, star 27 godina. Za ubistvo navijača Vojvodine osuđen je Stevan Stanković. Prvom presudom trebalo je da robija 15 godina, ali mu je kazna smanjena na 10 godina i osam meseci. I ova tuča je, navodno, bila dogovorena.

Možda i najbrutalnije ubistvo navijača desilo se 17. septembar 2009. kada je u strogom centru Beograda napadnut i teško povređen Bris Taton, navijač francuskog Tuluza, koji je 12 dana kasnije podlegao povredama u bolnici.

U pucnjavi na Novom Beogradu 22. novembra 2011. godine ubijen je navijač “Zabranjenih” Ivan Perović, zvani Grobi, na kojeg je pucano iz sivog BMW u pokretu. Mladići su bili deo navijačke grupe "Zabranjeni", čiji su članovi bili nezadovoljni radom uprave FK Partizan, jer im je ona zabranila dolazak na stadion.

Navijač FK Rad Dušan Grijak, 11. juna 2012. godine ranjen je pucnjima iz vatrenog oružija u beogradskom Sava centru. On je nakon sedam dana podlegao povredama. Grijak je ranije bio pripadnik "Nomada“, navijačke podgrupe Rada, poznate po nasilničkom ponašanju.

Antonio Ahel/ATA Images/MUP
Vlado Živković Vlajko

U beogradskom naselju Karaburma nožem je 24. oktobra 2013. godine ubijen Vlado Živković Vlajko jedan od pripadnika navijačke grupe “Zabranjeni“. Mada se smatralo da je Živković žrtva obračuna dveju zaraćenih navijačkih frakcija "grobara", Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je13. oktobra 2017. godine osudio na 12 godina zatvora navijača OFK Beograda Stefana Obrenovića zbog ubistva navijača Partizana Živkovića, koji je bio iz Novog Beograda. 

Vladimira Lukića pripadnika navijačke grupe FK Rad „junajted fors“, u kafiću “Penzija" kod Mašinskog fakulteta u Beogradu, ubio je 27. oktobra 2013. godine Slađan Konstantinović, brat istaknutog člana “zemunskgo klana”.

Marko Ševo ranjen je u pucnjavi u beogradskom naselju Voždovac 8. maja 2014. godine, a dve nedelje kasnije podlegao je povredama. Tokom uviđaja na mestu pucnjave pojavili su se Zvezdine vođe Marko Vučković “komadant severa” i Velibor Dunjić, u to vreme vođa novobeogradske grupe "Hijene“. Ševo je u kritičnom stanju prebačen u Urgentni centar, gde je ubrzo operisan, i čak se nalazio van životne opasnosti. Metak ga je pogodio u donji deo leđa, i nisu mu bili oštećeni vitalni organi, međutim, dve nedelje kasnije, preminuo je od sepse.

mnpress
Velibor Dunjić

Ubijen je Velibor Dunjić, jedan od vođa navijača Crvene zvezde kada je na njega i devojku u njegovom društvu pucao napadač 16. maja 2014. godine. Dunjić se nalazio u svom automobilu BMV na beogradskom Ušću. Ubica je ispalio nekoliko hitaca u glavu, a nezvanični motiv likvidacije koji se pominje je obračun kriminalnih grupa, kao i reket. Suđenje optuženima za ovaj zlločin i dalje traje.

Vođa navijačke grupe Partizana "Jang bojs" Aleksandar Joksić ubijen je 29. septembra 2015. godine. Joksić je u poslednjih 10 godina pre ubistva češće bio u zatvoru nego na stadionu, a bio je član jedne od najesktremnijih grupa navijača Partizana, Učestvovao je u pokušaju da preuzme "vođstvo" nad južnom tribinom koja "pripada" navijačima FK Partizan. Bio je i član frakcije “Zabranjeni”.

Od Kubija do Luke Perenčevića

U Železniku je 13. avgusta 2016. godine pucnjima iz "kalašnjikova" ubijen vođa navijača Partizana Alen Kostić zvani Kubi. On je pre toga već jednom preživeo napad iz "sačekuše" ispred kuće. Bio je jedan od vođa grupe "Zabranjeni".

Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi jedan od vođa navijača “Partizana” ubijen je 13. oktobra 2016. godine u Beogradu, u blizini Centralnog zatvora. Na njega je pucano rafalno dok je pokušavao da uđe u automobil. Stankovića je 2016. godine upoznala cela Srbija preko snimka napada na čelnika FK Partizan Miloša Vazuru i prebijanja njegovog telohranitelja zabeleženog kamerama ispred stadiona.

Printscreen/Mup
Aleksandar Stanković Sale Mutavi

Demir Jukić podlegao je 19. avgusta 2017. godine povredama nakon više od dva meseca borbe za život. On je zadobio rane od metka, tokom navijačke tuče između navijača Partizana i Crvene zvezde. Sukob se desio u Bloku 72, a teško ranjenog Demira su prevezli u KBC Zemun, ali lekari posle duge borbe nisu uspeli da mu sačuvaju život.

Printscreen/Youtube/GROBARI.NET/Facebook
Demir Jukić

Navijač Rada Ognjen Ikač (22) izrešetan je juna 2018, godine na Vidikovcu ispred kafića "Klagenfurt". Njegov otac Predrag Peca Ikač je, sa samo 33 godine, takođe, likvidiran u sačekuši 19. marta 1999. godine. Ubica ga je sačekao na parkingu na Vidikovcu i u njega ispalio nekoliko hitaca u momentu kada je on seo u "audi A8".

Ljubomir Kića Marković, nekadašnji vođa Partizanove navijačke grupe "Alkatraz" hladnokrvno je likvidiran nasred ulice Grčića Milenka u Beogradu 1. novembra 2019. godine. Ubijen je kada je sa prijateljima izašao iz balona za fudbal i čekao da pređe ulicu. Egzekutor je u Kiću ispalio šest hitaca, a kada je ranjen pao na asfalt prišao mu je i "overio ga" još jednim metkom.

Ljubomir Marković Kića Foto: Printscreen Instagram
Ljubomir Kiča Marković

Navijač Zvezde Borivoje Simović ubijen je 25. juna 2020. godine oko 22.30 na Senjaku. Pogođen je jednim hicem u leđa, privatnim automobilom prebačen je u Urgentni centar, ali su lekari mogli samo da konstatuju smrt. Ubijeni je praunuk generala Dušana Simovića, komandanta Sedmog pešadijskog puka na Solunskom frontu i predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije pred bombardovanje 6. aprila 1941.

Navijača Partizana Gorana Veličkovića Goksija kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića namamila je, a potom brutalno mučila, ubila, raskomadala i samlela 5. avgusta 2020. u kući strave u Ritopeku. Navijač Crvene Zvezde.Zdravko Radojević (41) iz Koteža nestao je  u novembru 2020. godine u "kući strave" u Ritopeku, gde je, kako je kasnije utvrđeno, ubijen i raskomadan.

24sedam/MN Press/MUP
Branislav Penčić i Luka Žižić

Branislav Bane Penčić partizanovac, Luka Žižić zvezdaš i radovac Luka Perenčević ubijeni su prošle godine, ali njihove likvidacije, po svemu sudeći, nemaju veze sa tribinom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike