Belivukov pokajnik ubio navijača: Izbo "invalida" u krvavom vagonu, a robiju mu prepolovili!

04.08.2023

08:00

0

Bojan Hrvatin je ubo u vrat i rame Bojana Majića, a na kraju mu sečivo noža zabo u leđa

Belivukov pokajnik ubio navijača: Izbo "invalida" u krvavom vagonu, a robiju mu prepolovili!
Bojan Majić - Copyright Printscreen/Facebook/Balkanski navijaci

Bojan Hrvatin, tada navijač FK Rad, a danas svedok saradnik protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i njihove organizovane kriminalne grupe, na današnji dan pre tačno 18 godina ubio je 28-godišnjeg navijača FK Voždovac Bojana Majića. Stadion Voždovca i danas nosi ime po ubijenom Majiću.

Zločin se dogodio 4. avgusta 2005. godine u vozu Beograd - Bar u beogradskom naselju Rakovica, a Majićev prijatelj Ognjen Nikolić lakše je povređen. Zbog ovog ubistva Hrvatin je prvo osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je kazna pravosnažno prepolovljena.

Prvostepenom presudom, zbog učestvovanje u tuči, Aleksandar Kovačević osuđen je na tri godine, Goran Pantelić na dve i po, a Aleksandar Pavlović na godinu dana zatvora. Apelacioni sud, koji je smanjio kaznu Hrvatinu, njih trojicu je istom odlukom oslobodio optužbe.

Navijači Voždovca, poznatiji kao "invalidi" bili su u vozu Beograd - Bar, jer su nameravali da prisustvuju utakmici između njihovog kluba i Zete iz Golubovaca. Na peronu u Rakovici sukobili su se sa Radovim navijačima skinhedsima, koji su ih čekali na železničkoj stanici.

Posle kratkog prepirke, pristalice “Junajted fors” ušle su u vagon, gde je bilo nekoliko navijača Voždovca. Radovci su ušli u kupe u kom su bili Majić i Nikolić. U tuči, jedan skinheds, za koga se kasnije ispostavilo da je Hrvatin, izvukao je nož i nasrnuo na Majića. Bojana je ubo u vrat i rame, a na kraju mu sečivo noža zabo u leđa. Kada su okrvavljeni mladići bili na podu vagona, simpatizeri Rada sa navijačkim obeležjima, povukli su ručnu kočnicu. Voz je stao nedaleko od stanice u Lazarevcu. Tu su napadačii iskočili iz voza i pobegli.

"Napali su ih iz čista mira"

Povređeni Beograđani Majić i Nikolić kolima Hitne pomoći prebačeni su Urgentni centar. Na putu do bolnice, međutim, Bojan je preminuo.

foto: MN Press
Navijači Rada

Roditelji i prijatelji Bojana Majića tvrdili su da on i Nikolić nisu krenuli na utakmicu između Zete i Voždovca. Znaju samo da su planirali da vozom idu na more, gde je Bojana čekala devojka.

– Znam da je sa četiri prijatelja i drugaricom krenuo na letovanje u Crnu Goru. Nisu nosili nikakva obeležja Voždovca. Napali su ih iz čista mira. To je strašno! Moje dete nije ništa krivo -tiho je rekao Bojanov otac Dragomir.

Bojanove kolege sa Pinka, u dvorištu porodičnog doma Majića u Dobanovcima, tvrdile su da u Rakovici nije izbio navijački obračun, jer Bojan, koji je ponekad navijao i za Crvenu zvezdu, nikada nije bio huligan i uvek je mirno posmatrao utakmice. Posredi je, smatrali su, bilo nešto drugo.

Bojan Majić, koji je neposredno pre nego što je ubijen, živeo u svom stanu u Zaplanjskoj ulici na Voždovcu, tri godine je radio na televiziji Pink. Prvo je radio kao magacioner na izdavanju ENG opreme. Otišao je zatim u vojsku, a kada se vratio dobio je radno mesto domaćin studija. Njegov posao je bio da se stara da sva tehnika u studiju besprekorno funkcioniše.

Kobnog dana, pre nego što je krenuo na voz za Podgoricu, završio je smenu tokom koje je u studiju u Košutnjaku radio kviz “Pravo lice”.

Hrvatin poneo nož

Sudija Branislav Blažić, predsedavajući petočlanog veća, naveo je obrazlažući prvostepenu  presudu da je napad ranije pripreman.

- Hrvatin je poneo nož, po štanglu su poneli Kovačević i Pantelić, dok je Pavlović uzeo kamenicu da bi se obračunali sa navijačima FK Voždovac u vozu na železničkoj stanici. Pokojni Majić i Ivana Penić su pokušali da drže vrata kabine zatvorena. Međutim, Pavlović je kamenom razbio staklo, a Hrvatin je ubo Majića nožem u vrat i levo rame - rekao je sudija Blažić.

Foto: Privatna arhiva
Bojan Hrvatin (stoji)

Sudija je naglasio da nož kojim je počinjeno ubistvo nije pronađen i da je sudsko veće poklonilo veru iskazima oštećenih u vozu. On je napomenuo da je za učestvovanje u tuči maksimalna kazna tri godine zatvora.

Dragomir Majić, otac ubijenog Bojana, rekao je posle prvostepene presude da su optuženi dobili kazne koje su i zaslužili.

- Meni niko ne može da vrati sina koga sam gajio 28 godina, i tu nema pomoći. Ove treba skloniti u zatvor da opet ne bi nešto tako učinili. Oni su više puta osuđivani i imaju debele krivične dosije, a moj sin nikada nikog u životu nije udario. Radio je, voleo je fudbal, a ubili su ga oni koji ga nisu poznavali, niti su znali za njega - rekao je Majić kroz suze.

"Ili si huligan ili kriminalac"

Pored porodice, izricanju presude prisustvovalo je i dvadesetak navijača Rada. Oni su dobacivali optuženom Kovačeviću koji je na početku istrage bio prvoosumnjičeni.

- Reci koliko si platio, lepo te pitamo. Ili su huligan ili kriminalac, ne možeš oboje. Znamo da prodaješ drogu u Novom Sadu - vikali su u sudnici navijača Rada Kovačeviću, koji se nalazio u zatvoru zbog ranijih krivičnih dela.

Sudsko obezbeđenje ih je zato izvelo iz zgrade suda. Međutim, navijači su ostali okupljeni ispred Palate pravde, pa je obezbeđenje, želeći da izbegne svaki rizik, na sporedni izlaz izvelo porodicu ubijenog Majića.

Zanimljivio je da je u obrazloženju odluke Apelacionog suda stajalo da je Hrvatinu prepolovljena kazna, jer sud smatra da će i takva krivična sankcija "u dovoljnoj meri uticati na okrivljenog da ubuduće ne vrše ista ili slična krivična dela".

Hapšenje Hrvatina zbog veza sa klanom na čijem čelu su bili Veljko Belivuk i Marko Miljković, potvrđene su glasine da grupa Velje Nevolje "Principi", iako navijači Partizana, sarađuju sa navijačima Rada, makar kada su određeni poslovi u pitanju. I sam Belivuk, pre nego što je došao na južnu tribinu, bio je aktivan navijač Rada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike