Navijač ubijen na Karaburmi: Pripadnik "Blue uniona" zario nož u srce članu "Zabranjenih"!

25.10.2023

08:00

1

Za ubistvo partizanovca Vlada Živkovića Vlajka na 12 godina zatvora osuđen je navijač OFK Beograda Stefan Obrenović

Navijač ubijen na Karaburmi: Pripadnik "Blue uniona" zario nož u srce članu "Zabranjenih"!
Vlado Živković Vlajko - Copyright Antonio Ahel/ATA Images/MUP

Vlado Živković (35), zvani Vlajko, član Partizanove navijačke grupe “Zabranjeni”, ubijen je 25. oktobra 2013. godine ispred dvorišta Osnovne škole “Filip Višnjić” na Karaburmi. Mada se smatralo da je Živković žrtva obračuna dveju zaraćenih navijačkih frakcija "grobara", Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je13. oktobra 2017. godine osudio na 12 godina zatvora navijača OFK Beograda Stefana Obrenovića zbog ubistva navijača Partizana Živkovića, koji je bio iz Novog Beograda.

Tokom tuče, u kojoj su korišćene šipke i noževi, Živković je pokušao da pobegne preko ograde škole. Na ogradi ga je, međutim, sustigao napadač I nožem ga više puta ubo u srce. Mada ranjen, Živković je uspeo da preskoči ogradu. Prešao je ulicu i krenuo ka okretnici autobusa broj 16. Ubrzo je, ipak, pao na kolovoz i od zadobijenih povreda preminuo na licu mesta.

Policija je vrlo brzo otkrila napadače na Živkovića i raspisana je poternica za Stefanom Obrenovićem, pripadnikom navijačke grupe "Blue union", zbog ubistva Partizanovog navijača. On je, kako je utvrđeno, nožem ubo Živkovića, dok su ga njegovi pomagači šutirali do smrti.

Obrenović je nakon zločina pobegao u Nemačku, gde je uhapšen po srpskoj poternici, a potom je izručen Srbiji.

Kao Obrenovićevi saučesnici označeni su Marko J., Nebojsa Ć. i Dušan K., koji su takođe osuđeni na zatvorske kazne.

Izašao iz zatvora

Čak i u sudnici, postojale su dve verzije ovog krvavog obračuna, tačnije spekulisalo se oko motiva. Prema jednoj od njih, Obrenović je ukrao neke konzole, pa je Živković sa drugarima krenuo da ga pronađe. Sreli su se ispred škole i odmah su izbili svađa i obračun. Druga verzija je bila da je u pitanju navijački obračun. Tokom suđenja, nije bilo moguće da se otkrije pravi motiv ubistva Živkovića.

Živković je, inače, malo pre nego što je ubijen izašao iz zatvora, u kojem je odležao dvogodišnju kaznu zbog organizovanja tuče između "Zabranjenih" i "Alkatraza" 8. juna 2011. godine, pred početak košarkaške utakmice između Partizana i Hemofarma u hali "Pionir".

Neposredno posle zločina na Karaburmi oglasili su se i "Zabranjeni". Oni su odlučno demantovali napise medija da je Vlado Živković ubijen u dogovorenoj tuči sa drugom frakcijom "grobara" koja sebe naziva "Alkatraz".

Pojedini mediji su objavili da je Živković ubijen u dogovorenoj tuči sukobljenih navijača Partizana, a "Zabranjeni" u saopštenju kategorički odbacuju sve te tvrdnje i saznanja, ocenjujući da su ti tekstovi "neistiniti" i da imaju cilj da "dodatno otežaju atmosferu koja vlada među navijačima Partizana".

Vlajko, a ne Vlaja

U prilog tvrdnjama da tekstovi u štampi ne odgovaraju istini, navijačka grupa "Zabranjeni" posebno je navela da su mediji pogrešili i ime i nadimak ubijenog momka: "Njegovo pravo ime je Vlado, a ne Vladimir, a nadimak mu je Vlajko, a ne Vlaja."

"Čitajući komentare čitalaca, pojedini se pitaju zašto policija nije reagovala ako je imala saznanja da je tuča dogovorena. Policija nije ni mogla da reaguje, jer niti je nekakva tuča bila dogovorena, niti se navedena tuča između navijača Partizana desila. Jasno je da mediji teže senzaciji i povećanju tiraža, ali činjenica da većina ljudi svoje mišljenje danas formira na osnovu izveštaja medija, obavezuje zaposlene u istima da izveštavaju objektivno i u skladu sa novinarskom etikom", pisalo je u saopštenju "Zabranjenih".

Vlado Živković je drugi pripadnik "Zabranjenih" koji je ubijen u Beogradu. Pre njega je 22. oktobra 2011. godine iz automobila u pokretu izrešetan Ivan Perović na uglu Bulevara Zorana Đinđića i Ulice narodnih heroja u Novom Beogradu.

Za njegovo ubistvo bio je uhapšen Milan Krasić, pripadnik suparničke navijačke grupe "Alkatraz", koji je pravosnažno 2019. godine oslobođen optužbi. Pravi ubica Perovića do danas nije otkriven.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike