Ubistva s predumišljajem: Ovo su navijači upisani u krvavu mapu Beograda!

11.05.2022

07:00

0

Za poslednje dve decenije u glavnom gradu ubijeno blizu trideset vođa i pripadnika navijačkih grupa

Ubistva s predumišljajem: Ovo su navijači upisani u krvavu mapu Beograda!
navijači mapa - Copyright 24sedam

Zbog čega su navijači, uglavnom, uvek tamo gde su sva zla ovog društva – nasilje, droga, ubistva, ko njima upravlja i ko ih upotrebljava, zašto su decenijama iznad zakona, i na kraju, ko ih ubija, ponovo se pitamo, nakon što su u Beogradu za poslednja dva meseca njih trojica likvidirana, Luka Perenčić, Luka Žižić i Branislav Penčić.

Začarani krug u kome tribina rađa kriminal, i obratno, najkraće bi se možda moglo opisati događajem od pre 17 godina kada je navijača Bojana Majića nožem na smrt izbo Bojan Hrvatin koji se, posle višegodišnje robije, na slobodi pridružio Partizanovoj navijačkoj grupi „Principi“ i postao deo zloglasnog klana Veljka Belivuka za koji je, prema sopstvenom priznanju, činio najstrašnija ubistva, te potstao svedok saradnik.

Tog 5. avgusta Navijači FK “Rad” presreli su putnički voz na liniji Beograd – Bar, i nožem ubili Majića. "Radovci" su redovan voz sačekale na stanici u Rakovici nakon što im je dojavljeno da se u njemu nalaze navijači FK Voždovac. Po izvršenom ubistvu povukli su ručnu kočnicu, zaustavili voz i pobegli.

Od tad do danas njih blizu trideset upisalo se zbog naličja dresa u krvavu mapu Beograda.

29. oktobar 2005 - Prilikom tuče u autobusu između navijača Bežanije i Čukaričkog ubijen Golub Balević.
 
25.04.2006.. - Petar Sedlak (23), navijač FK Partizan, ubijen je u Zemunu nakon što ga je presrela grupa mladića, a jedan od njih izbo nožem u leđa.

28.07.2006. -  U  masovnoj tuči navijača Crvene zvezde i Partizana ubijen je Aleksandar Panić. Njegov ubica Marko Blagojević sam se predao policiji. Kuriozitet ove tuče je i u tome što preklanom mladiću čak ni njegovi prijatelji nisu hteli da pomognu, već su se razbežali zajedno sa "partizanovcima", a ka­me­no­va­no je vo­zi­lo Hit­ne po­mo­ći ko­je je stiglo u po­moć po­vre­đe­nom mla­di­ću.

foto: MN Press
 

22.10.2011. - U pucnjavi na Novom Beogradu ubijen je navijač “Zabranjenih” Ivan Perović (20), zvani Grobi, na kojeg je pucano iz sivog BMW-a u pokretu. Mladići su bili deo navijačke grupe "Zabranjeni", čiji su članovi bili nezadovoljni radom uprave FK Partizan, jer im je ona zabranila dolazak na stadion.

11.06.2012. - Navijač FK Rad Dušan Grijak (24) ranjen je pucnjima iz vatrenog oružija u beogradskom Centru „Sava“. On je nakon sedam dana podlegao povredama. Grijak je ranije bio pripadnik „Nomada“, navijačke podgrupe Rada poznate po nasilničkom ponašanju.

06.10.2013. - U beogradskom naselju Karaburma nožem je ubijen Vlado Živković Vlajko jedan od pripadnika navijačke grupe “Zabranjeni“. Živković je ubijen u zakazanom obračunu sa suparničkom frakcijom navijača Partizana - “Alkatrazom”. U tuči, u kojoj su korišćene šipke i noževi, Živković je pokušao da pobegne preko ograde škole gde ga je sustigao pripadnik “Alkatraza” i ubo s leđa.

27.10 2013. - Vladimira Lukića (35) pripadnika navijačke grupe FK Rad „junajted fors“, u kafiću “Penzija" kod Mašinskog fakulteta u Beogradu, ubio je Slađan Konstantinović, brat istaknutog člana “zemunskgo klana”.

09.05.2014. - Marko Ševo (29) ranjen je u pucnjavi u beogradskom naselju Voždovac, a dve nedelje kasnije podlegao je povredama. Tokom uviđaja na mestu pucnjave pojavili su se Zvezdine vođe Marko Vučković “komadant severa” i Velibor Dunjić, u to vreme vođa novobeogradske grupe „Hijene“. Ševo je u kritičnom stanju prebačen u Urgentni centar, gde je ubrzo operisan, i čak se nalazio van životne opasnosti. Metak ga je pogodio u donji deo leđa, i nisu mu bili oštećeni vitalni organi, međutim, dve nedelje kasnije, preminuo je od sepse.

Velibor Dunjić MN Press
Ubijeni Velibor Dunjić

16.05.2014. -  Ubijen je Velibor Dunjić, jedan od vođa navijača Crvene zvezde kada je na njega i devojku u njegovom društvu pucao nepoznati napadač. Dunjić (29) se nalazio u svom automobilu BMV na beogradskom Ušću. Ubica je ispalio nekoliko hitaca u glavu, a nezvanični motiv likvidacije koji se pominje, je obračun kriminalnih grupa, kao i reket. Dunjić je bio sin penzionisanog oficira policije i imao desetine krivičnih prijava, a prvi put je uhapšen tek 2008. godine zajedno sa 12 članova tzv. „novog zemunskog klana“ i to zbog šverca 34 kilograma droge skan. Pomagačima za ubistvo trenunto se sudi, dok je prvooptuženi Vladimir Đurović u bekstvu.

29. 09. 2015. - Ubijen je vođa navijačke grupe Partizana "Jang bojs" Aleksandar Joksić (34). Joksić je u poslednjih 10 godina pre ubistva češće bio u zatvoru nego na stadionu, a bio je član jedne od najesktremnijih grupa navijača Partizana, Učestvovao je u pokušaju da preuzme "vođstvo" nad južnom tribinom koja "pripada" navijačima FK Partizan. Bio je i član frakcije “Zabranjeni”.

13.08.2016. - U Železniku je pucnjima iz kalašnjikova ubijen vođa navijača Partizana Alen Kostić zvani Kubi. On je pre toga već je jednom preživeo napad iz "sačekuše" postavljene ispred kuće. Bio je jedan od vođa grupe "Zabranjeni"..

Aleksandar Stanković Mutavi i Belivuk Printscreen/Youtube
Sale Mutavi snimljen uoči napada na Vazuru

13.10.2016. - Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi jedan od vođa navijača “Partizana” poznat pod nadimkom Sale Mutavi ubijen u Beogradu, u blizini Centralnog zatvora. Na njega je pucano rafalno dok je pokušavao da uđe u automobil. Stankovića je 2016. godine upoznala cela Srbija preko snimka napada na čelnika FK Partizan Miloša Vazuru i prebijanja njegovog telohranitelja zabeleženog kamerama ispred stadiona.

Huliganski staž sticao je najpre kao vođa Zvezdinih navijača. Vođstvo nad južnom "Partizanovom" tribinom preuzeo je u periodu posle masovnih hapšenja zbog ubistva Brisa Tatona, te međusobnih sukoba na Jugu tokom kojih je ubijen Ivan Perović.

19. avgust 2017. - Demir Jukić jpodlegao je povredama nakon više od dva meseca borbe za život. On je zadobio rane od metka, tokom navijačke tuče između navijača Partizana i Crvene zvezde. Sukob se desio u Bloku 45, a teško ranjenog Demira su prevezli u KBC Zemun, ali lekari posle duge borbe nisu uspeli da mu sačuvaju život.

Printscreen/Facebook/Balkanski navijaci
Navijač "Rada" Ognjen Ikač doživeo očevu sudbinu

Jun 2018. - Navijač Rada Ognjen Ikač (22) izrešetan je juna 2018, godine na Vidikovcu ispred kafića "Klagenfurt". Njegov otac Predrag Peca Ikač je, sa samo 33 godine, takođe, likvidiran u sačekuši 19. marta 1999. godine. Ubica ga je sačekao na parkingu na Vidikovcu i u njega ispalio nekoliko hitaca u momentu kada je on seo u "audi A8".

Ljubomir Marković Kića Foto: Printscreen Instagram
Kića Marković hladnokrvno ubijen na ulici

03. 11. 2019 -  Ljubomir Kića Marković (39), nekadašnji vođa partizanove navijačke grupe "Alkatraz" hladnokrvno je likvidiran nasred ulice Grčića Milenka u Beogradu. Ubijen je  kada je sa prijateljima izašao iz balona za fudbal i čekao da pređe ulicu. Egzekutor je u Kiću ispalio šest hitaca, a kada je ranjen pao na asfalt prišao mu je i "overio ga" još jednim metkom.

25. 06. 2020. -  Navijač Zvezde Borivoje Simović ubijen je oko 22.30 na Senjaku. Pogođen je  jednim hicem u leđa, privatnim automobilom prebačen je u Urgentni centar, ali su lekari nažalost mogli samo da konstatuju smrt. Ubijeni je praunuk generala Dušana Simovića, komandanta Sedmog pešadijskog puka na Solunskom frontu i predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije pred bombardovanje 6. aprila 1941.

Goran Veličković Goksi, Printscreen/Facebook
Goran Veličković Goksi ubijen u kući strave u Ritopeku

05. avgust 2020. - Navijača Partizana Gorana Veličkovića Goksija kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića namamila je, a potom brutalno mučila, ubila, raskomadala i samlela 5. avgusta 2020. u kući strave u Ritopeku.

Novembar 2020. - Navijač Crvene Zvezde.Zdravko Radojević (41) iz Koteža nestao je u "kući strave" u Ritopeku, gde je, kako je kasnije utvrđeno, ubijen i raskomadan.

Instagram
Sačekuša za Baneta Penčića

19. 03. 2022. - Branislav Bane Penčić (41), smrtno je ranjen danas oko 15 časova u Ulici Vuka Karadžića u Obrenovcu. Nepoznati napadač je u zasedi sačekao Penčića i ispalio u njega nekoliko hitaca najverovatnije iz pištolja sa prigušivačem.

28. 04. 2022. - U kafiću "Ritual 44" na Novom Beogradu ubijen je Zvezdin navijač Luka Žižić (37). Sedam dana kasnije, u Kraljevu je uhapšen Stefan Milašinović (23), koji se sumnjiči da je kobnog dana ušao u  kafić Luke Žižića i u njega ispalio čak 11 hitaca. Međutim, prijatelji i brat ubijenog odmah su reagovali i pokušali da ga savladaju. Oni su mu strgli masku s lica, kačket, jednu rukavicu, čak i oduzeli pištolj. Iako je uspeo da se otrgne i pobegne električnim trotinetom.

Printscreen/Facebook/milan banjica banjica cvetic
Luka Perenčević ubijen u teretani

09.05. 2022 - u imrpovizovanoj teretani na Banjici ubijen je navijač "Rada" Luka Perenčević (28). Ubica je iz torbe Glovo za dotsavu hrane izvadio pištolj sa prigušivačem i u Luku ispalio šest hitaca, od kojih ga je jedan pogodio u glavu.

BONUS VIDEO

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike