Ubistvo Saleta Mutavog plaćeno 300.000 evra u kokainu? Belivukov šef izrešetan na semaforu

12.10.2021

06:25

0

Javnost je za Stankovića saznala kada su dvojica njegovih saradnika brutalno pretukla članove obezbeđenja direktora Partizana Miloša Vazure

Ubistvo Saleta Mutavog  plaćeno 300.000 evra u kokainu? Belivukov šef izrešetan na semaforu
Copyright Printscreen/Youtube

Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, ubijen je pre pet godina u Bačvanskoj ulici u blizini Centralnog zatvora u Beogradu. On je bio najbolji prijatelj Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, optuženog da je organizator tridesetočlane kriminalne grupe optužene za pet ubistava, jedno silovanje, otmice, trgovinu drogom i oružjem i osumnjičene za najmanje još dve likvidacije.

Stanković je ubijen 13. oktobra 2016. godine. Dvojica nepoznatih napadača, u momentu kad je u svom "audiju" usporio na semaforu, iskočila su ispred njega i ispalila oko 60 metaka iz „kalašnjikova“, a potom pobegla sa mesta zločina. On je, po svemu sudeći, pretpostavljao da bi mogao da bude meta napada, jer je, navodno, na sebi imao pancir. Međutim, pancir ga nije sačuvao, jer su mu ubice pucale u glavu.

Posle zločina mediji su spekulisali o tome da je kriminalna grupa iz Crne Gore za njegovu likvidaciju platila 300.000 evra, ali ne u novcu, već u kokainu.

Sale Mutavi dospeo je u žižu javnosti kad je objavljen snimak na kojem se vidi kako on sa još trojicom muškaraca 28. aprila iste godiine napada dvojicu pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan Miloša Vazure.

Među navijačima je bio poznat kao Mutavi, ali Stanković uopšte nije bio takav. Aleksandru je samo bila potrebna logopedska pomoć, jer nije umeo da dobro izgovori slovo ''L'', pa je zbog toga i dobio nadimak Mutavi.

Srednji prst na snimku

Stanković je bio vođa navijačke grupe „Janičari“ koja je 2013. godine preuzela južnu tribinu i pozicionirala se kao najjača, a članovi njegove ekipe bili su umešani u mnogobrojne nasilne incidente.

Javnost je za Stankovića saznala kada su dvojica njegovih saradnika brutalno pretukla pripadnike obezbeđenja direktora Partizana Miloša Vazure. Napad su zabeležile sigurnosne kamere na stadionu, a sliku Stankovića na kojoj pokazuje srednji prst objavili su gotovo svi mediji.

Dijana Hrkalović šutirala dokaze

Posle ubistva Aleksandra Stankovića, navijača, tadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović pobesnela je na policajca Dejana Jovića kad se vratio sa uviđaja u Bačvanskoj ulici u Beogradu.

Hrkalovićeva je, urlajući, po svom kabinetu šutirala čaure koje joj je doneo inspektor, koji nije ni slutio da je to početak njegovog stradanja u srpkoj policiji, u kojoj je vrh tadašnjeg MUP-a napravio paralelni sistem stavljen na raspolaganje kriminalcima, odnosno “kavačkom klanu”. Tog dana svađali su se do ponoći, jer je Dijana Hrkalović želela da uništi sve dokaze.

Posle prebijanja uhapšeni su njegovi saradnici Veljko Belivuk i Darko Ristić, ali ne i Stanković koji je prisustvovao događaju – tužilaštvo protiv njega nije podnelo nikakvu prijavu.

Ubistvom Saleta Mutavog, da podsetimo, klupko je počelo da se odmotava i usledila je serija hapšenja grupe Veljka Belivuka.

Stražar suspendovan

Milorad Đurić, stražar u beogradskom Okružnom zatvoru, koji je teško ranjen u oružanom napadu u kome je ubijen Stanković, suspendovan je sa posla. Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija  potvrđeno je da je Đurić udaljen sa posla pošto je tokom radnih dužnosti na stražarskom mestu na kapiji na spoljnom delu ustanove razgovarao sa prolaznikom, što je strogo zabranjeno.

YouTube/Printscreen
 

- Đurić je prekršio Pravilnik o načinu obavljanja poslova u Službi za obezbeđenje u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija. Protiv njega je 4. avgusta pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa Zakona o državnim službenicima. Teža povreda odnosi se na neizvršavanje ili nesavesno, neblagovremeno ili nemarno izvršenje poslova ili naloga pretpostavljenog. Zaposleni je udaljen sa posla do okončanja disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv njega - rekli su u pomenutoj upravi.

Informacija da je Đurić suspendovan odjeknula je među njegovim kolegama u Centralnom zatvoru. Jedan od njih kaže da je i posle ranjavanja Đurić navodno nastavio da se druži sa osobama koje su na različite načine bile u vezi sa ubijenim Stankovićem, pa se pretpostavlja da je sarađivao i sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka, koji je "nasledio" Stankovića na tribinama, ali i u nezakonitim poslovima. Da li je ta informacija tačna ili ne, nikada nije zvanično potvrđeno, ali ni demantovano.

Ubica "pao" zbog druge likvidacije

Policija Republike Srpske i policija Srbije sumnjale su da je Saša Vidović, pucač "škaljarskog klana", bio povezan sa ubistvom Aleksandra Stankovića.

Vidovića su povezivali sa "škaljarcima" i mnogobrojnim likvidacijama u Srbiji, a tri dana posle ubistva Stankovića uhapšen je u Istočnom Sarajevu, ali zbog druge likvidacije.

On je ubio Miroslava Lazarevića, a na kraju je i osuđen zbog toga.

"Reč je klasičnoj sačekuši, a ubijen je iz neposredne blizine", naveo je izvor iz istočnosarajevske policije, i dodao da je na identičan način ubijen Stanković u Beogradu.

Stankovićev ubica nikada nije nađen, ali se u kriminalnim krugovima veruje da je za likvidaciju bio zadužen Saša Vidović, član "škaljarskog klana". Priča da je Vidović umešan u Stankovićevo ubistvo stigla je i do Belivuka, koji je odlučio da se osveti za ubistvo bliskog prijatelja. Vidović se, prema zvaničnoj verziji, obesio o kvaku 12. oktobra 2020. u zatvorskoj ćeliji, ali se pretpostavlja da su ga članovi Belivukove grupe naterali na to, budući da je nađen u klečećem položaju.

Dekodiranjem "Skaj" aplikacije, koju su koristili članovi Belivukove grupe za međusobnu komunikaciju, otkriveno je da su pokušavali da organizuju Vidovićevo ubistvo. Navodno su mu svakodnevno slali pretnje i "nudili" mu da presudi sebi ako želi da sačuva život najmilijih.

Foto:MUP
Hapšenje Belivukovog klana

Radeći na istrazi ubistava advokata Miše Ognjanovića, Saleta Mutavog, karatiste na šinama, kumova Luke Bojovića i Dejana Stojanovića Keke, pevačice Jelene Marjanović, inspektor policije Dejan Jović stavio je prst u oko vrhu srpske policije, koji je u to vreme, kako se sada ispostavlja, bio ispostava organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, okupljene oko crnogorskog "kavačkog klana".

Inspektor Jović radio je istragu ubistva vođe Partizanovih navijača Saleta Mutavog, ali kap u čaši prelila se kada je 2017. godine uhapsio Belivuka kao direktnog počinioca likvidacije karatiste Vlastimira Miloševića na šinama, a Marka Miljkovića kao saizvršioca.

Lažne optužbe

Podrška vrha tadašnjeg MUP-a rezultirala je uništavanjem krunskih dokaza protiv Veljka Belivuka posle ubistva Miloševića i oslobađajućom presudom za njega i Marka Miljkovića, koji će nakon toga, kako se sumnja, počiniti više grozomornih ubistava, praćenih strašnim mučenjem svojih suparnika i nezgodnih svedoka.

ATAImages/Milos Tesic
 

Da bi Jovića kriminalna grupa, kako su govorili, „ometlala“, tadašnji čelnici srpske policije spakovali su mu lažnu optužbu da je trgovao uticajem, a zatim ga, pomoću medija koje su držali na vezi, provukli kroz blato navodeći da je bio krtica „škaljarskog klana" i Luke Bojovića u MUP-u.

Od strane pojedinaca iz vrha srpskog MUP-a, koji su unutar službe napravili paralelni sistem, stavljen u funkciju kriminalne grupe Veljka Belivuka, inspektor Jović bio je pod šestomesečnim permanentnim praćenjem i prisluškivanjem.

Istraga za trgovinu uticajem protiv njega je pokrenuta kada je nazvao kolegu na Zvezdari i rekao mu da prema njegovom komšiji, uhapšenom zbog nasilja u porodici, postupa prema zakonu.

Ubrzo je pokrenuta istraga, a slučaj je stigao i do suda, na kome je prošle godine pravosnažno oslobođen. Potom je preminuo od posledica koronavirusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike