Vođa "Alkatraza" ubijen pred kamerama: Kića "overen" sa dva metka u glavu! Belivuk zauzeo njegovo mesto

01.11.2021

13:32

0

Ljubomir Marković likvidiran u povratku sa treninga naočigled mnogobrojnih prolaznika i dece

Vođa "Alkatraza" ubijen pred kamerama: Kića "overen" sa dva metka u glavu! Belivuk zauzeo njegovo mesto
Copyright Antonio Ahel/ATAImages/Printscreen

Ljubomir Marković, poznatiji kao Kića, nekadašnji vođa Partizanove navijačke grupe "Alkatraz" ubijen je pre tačno dve godine u Ulici Grčića Milenka u Beogradu. Brutalnost likvidacije nasred ulice i naočigled mnogobrojnih prolaznika i dece, snimljene sigurnosnim kamerama, šokirala je javnost.

Uprkos medijskim spekulacijama o mogućem ubici, saznanjima Bojana Hrvatina, svedoka-saradnika u postupku protiv Veljka Belivuka i njegovih vojnika o ovom ztločinu, ali i izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će svi "biti iznenađeni kad vide ko je ubio tog gospodina Kiću", jer postoje operativna saznanja ko je počinilac i da se prikupljaju dokazi, ova likvidacija još nije rasvetljena. 

Nedavno se u medijima pojavila i informacija da je Tužilaštvo za organizovani kriminal proširilo istragu protiv Belivuka i njegove grupe za ubistva Markovića  i Aleksandra Šarca, jednog od članova razbojničke bande "Pink Panter". Mada su se mediji pozivali na dobro obavešten izvor blizak istrazi, ta saznanja iz TOK niko nije zvanično potvrdio. 

Prema pisanju medija, TOK navodno u saradnji sa grčkim istražiteljima, ispituje povezanost Belivukovog klana sa likvidacijama dvojice "škaljaraca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini. I ovo je ostalo u domenu nezvaničnog.

Marković koji je tada imao 39 godina, da podsetimo, ubijen je 1. novembra 2019. godine, oko 20.30 časova. Njegovu surovu likvidaciju snimile su video-kamere sa obližnje benzinske pumpe, a video-zapis zločina osvanuo je potom na društvenim mrežama. Kića je, kako se vidi na snimku, izašao iz balona za fudbal posle treninga i čekao da pređe ulicu sa grupom momaka.

Uzalud bežao

Sa leđa prišao mu je muškarac u kaputu i sa kapuljačom na glavi. Marković se potom okrenuo i kad je video o kome je reč počeo je da beži. Pretpostavljalo se da je prepoznao napadača i da je znao zašto je tu.

Ljubomir Marković Kića Foto: Printscreen Instagram
 

Ubica je, držeći pištolj prema Kići, potrčao za njim i pucao. Marković, iako pogođen, uspeo je da dođe do benzinske pumpe udaljene samo desetak metara od balona. Tu je pao, a napadač mu je prišao i "overio" ga sa dva hica ispaljena iz blizine u glavu, a potom je pobegao.

"Ne budite generala"

Sahrani Kiće Markovića prisustvovalo je oko 1.000 ljudi. Navijači Partizana nosili su šal i majice sa obeležjima kluba.

"Ne budite generala, on sad mirno spava. Ne napadaju vuci nego zmija iz daleka", glasio je deo pesme koja je pročitana na sahrani.

Zločin se dogodio ispred mnogobrojnih očevidaca, ali i momaka sa kojima je Kića bio u grupi, kao i dece iz Osme beogradske gimnazije pored koje se sve odigralo..Marković je, u jednom momentu, izvukao pištolj koji je imao kod sebe, ali nije stigao da ga upotrebi.

Marković je bio jedan od vođa navijačke grupe "Alkatraz", koja je držala prevlast nad  južnom tribinom godinama, sve do 2009. kad je počela da se osipa posle ubistva navijača Tuluza Brisa Tatona u Beogradu. Mnoge tadašnje vođe "grobara" su uhapšene ili bile u bekstvu. Slabljenje "Alkatraza" iskoristili su Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi i Veljko Belivuk, koji su ušli na južnu tribinu, a zatim je i preuzeli.

Hteo sve da ujedini

O motivima za ubistvo Markovića može samo da se nagađa. Mediji su spekulisali da je u pitanju bila borba za prevlast na južnoj tribini. Kad je Marković 2017. godine izašao iz zatvora nije bio zadovoljan podelama na različite navijačke frakcije među grobarima. Imao je, kako pričaju oni koji su ga poznavali, ideju da ujedini "grobare". Likvidiran je pre nego što je u tome uspeo.

Posle ubistva Kiće, koji je važio za jednog od najpoštovanijih navijača Partizana, "Alkatraz" je napustio tribinu, a stariji navijači nisu mogli da prebole Markovićevu smrt. Do kraja 2019. godine.i ubistva Markovića, "Janjičari" su postali zloglasni "Principi", koji su bili apsolutni gospodari juga. To je, inače, bila i grupa koja je služila Belivuku i Marku Miljkoviću kao maska za krivična dela za koja su optuženi. 

Robijao zbog ubistva Brisa Tatona

Marković je reputaciju stekao kao jedan od vođa Partizanove navijačke podgrupe "Alkatraz", koju je svojevremeno vodio zajedno sa Đorđem Prelićem i Aleksandrom Vavićem. Uhapšen je zbog ubistva francuskog navijača Brisa Tatona, 17. septembra 2009. godine, zbog kojeg su redom padale vođe “Alkatraza”. Bio je osuđen na 30 godina zatvora, a potom mu je kazna smanjena na 13 godina. Iz zatvora je izašao 2017. godine.

"Partizanovci" su, posle dve godine sukoba, otišli sa tribine, kao i "Zabranjeni", a svako ko je hteo da bude deo organizovanih navijačkih grupa, morao je da bude na jugu, pod vođstvom "Principa". Jedan od vođa "Partizanovaca" bio je i Goran Veličković Goksi, koga su, prema navodima optužnice, oteli, mučili i ubili pripadnici Belivukove grupe.

Hrvatinovo svedočenje

U medijima se najviše spekulisalo da iza ubiustva Markovića stoji Belivuk i njegova grupa, a jedno vreme pisalo se i da je u Markovića pucao Ljubomir Lainović, sin ubijenog Branislava Dugog Lainovića. Mladić koji je ubio Markovića, prema operativnim podacima, pre tog zločina konzumirao je kokain, a za Kićinu glavu dobio je određenu količinu ove droge da bi je rasturio i uzeo novac. Modus rada Belivukovog klana bio je da ubstva plaćaju kokainom.

Ljubomir Marković Kića Printscreen
 

Svedok-saradnik Bojan Hrvatin tvrdi da je Markovića ubio Ljubomir Lainović, za koga je kasnije čuo da su ga u Španiji ubili pripadnici "škaljarskog klana". 

- Marko Miljković mi je spomenuo da su radili logistiku u blizini pumpe u Grčića Milenka. Ne mogu da se setim da li je tada i Marko Budimir bio sa njima. Tek posle ubistva je shvatio da ima neka kamera. Posle Kićinog ubistva neko je otišao na pumpu, predstavio se kao policajac i pitao zaposlenog kakvo je stanje sa nadzornim kamerama. Pumpadžija je rekao da je dan ili dva posle zločina već rekao policiji da nadzor nije radio. Tada ie svima laknulo. Kasnije mi  je spomenuo da je to uradio Lainović. Meni su ljudi iz Kićine grupe rekli da su se začudili što je on ubijen pošto je bio navijač. Sa Markom sam pričao da je bila logična stvar da udariš na onoga ko je vukao sve konce kako bi se ostali zaplašili - objasnio je Hrvatin.

O tome da li su sve ove spekulacije tačne, kao i ko je ubio Markovića, ostaje da se vidi kad policija rasvetli ovaj zločin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike