Ubicu vođe Zvezdinih navijača kriju "grobari" sa Malte, a opet radi u obezbeđenju? Likvidirani Dunjić sedam godina čeka "pravdu"!

16.05.2022

20:45

0

Neposredni počinilac Vladimir Đurović, tadašnji pripadnik obezbeđenja splava "Džimis" i dalje u bekstvu

Ubicu vođe Zvezdinih navijača kriju "grobari" sa Malte, a opet radi u obezbeđenju? Likvidirani Dunjić sedam godina čeka "pravdu"!
Velibor Dunjić MN Press

Velibor Dunjić vođa navijača Crvene zvezde iz grupe "Hijene" ubijen je pre osam godina, a suđenje osumnjičenima za pomaganje u ovom zločinu traje punih sedam godina. Na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su Goran Knežević, Miloš Milosavljević i Bojan Starovlah, dok je neposredni počinilac Vladimir Đurović, tadašnji pripadnik obezbeđenja splava "Džimis" i dalje u bekstvu.

Dunjić je likvidiran 16. maja 2014. godine ispred splava "Džimis" na Zemunskom keju, dok je njegova drugarica manekenka Nina Šobota ranjena. Umro je u vozilu u kojem je pogođen na parkingu. "Dođi ’vamo p**ko", dobacio je vođa Zvezdine navijačke grupe „Hijene“ iz parikranog "BMW" šefu obezbeđenja splava „Džimis“ Vladimiru Đuroviću, a ovaj je u njega sasuo ceo šaržer.

Za njegovu likvidaciju na optuženičkoj klupi našli su se Goran Knežević i Bojan Starovlah, optuženi da su direktno optuženom za ubistvo, šefu obezbeđenja Vladimiru Đuroviću, pomogli da pobegne i sakrije se, kao i vlasnik splava Miloš Milosavljević i Vuk Musić, jer su uklonili opremu za video-nadzor.

Aleksandar Ðuranović, Marko Gvozdenović, Zoran Vukić i Jelena Krušedolac su zbog neprijavljivanja krivičnog dela takođe bili pod istragom tužilaštva, sa kojim su međutim sklopili sporazume o priznanju krivice.

Krajem 2019. godine Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 16 meseci zatvora Vuka Musića, jer je prikrivanjem tragova pružio pomoć Vladimiru Ðuroviću posle ubistva. Musić je tokom suđenja priznao krivično delo u celosti.

Uklonili snimak

On i drugi već osuđeni su Ðuroviću pomogli tako što su uklonili risiver na kojem je, navodno, bio snimak likvidacije zabeležen kamerom splava.

Prema pravosnažnoj presudi Vuku Musiću, Ðurović je napustivši splav, prišao Dunjićevom automobilu, koji se zaustavio ispred splava i kroz otvoren prozor vozačevih vrata iz pištolja iz neposredne blizine ispalio sedam hitaca u glavu i telo Dunjića i tako mu naneo smrtonosne povrede pri čemu je usled dejstva dva metka Šobota zadobila tešku telesnu povredu.

mnpress
 

Jedan od optuženih, Bojan Starovlah, na suđenju je ispričao svoju verziju da je, kad je napusito splav i krenuo kolima, video parkirani automobil u kom su sedeli muškarac i devojka koji su se svađali, a čuo je i da je on psovao. Rekao je da je muškarac, a ispostaviće se da je to bio Dunjić, držao pištolj naslonjen na ruku i uperen kroz prozor automobila, prisetio se Starovlah.

U tom trenutku sa splava je izašao šef obezbeđenja Vladimir Đurović, a Dunjić mu je dobacio: "Dođi ’vamo p**ko", ispričao je Starovlah, i dodao da je Đurović potom prišao kolima, levom rukom krenuo ka vratima automobila, a desnom izvadio pištolj iz džepa.

Starovlah je, kako je rekao, ulazio u kola kada je čuo pucnje, a nakon toga su automobilu zagrljeni pritrčali Đurović i neka devojka. Mislio je da je Đurović ranjen i više puta ga pitao da li je povređen, a on je samo ponavljao: „Vozi, vozi“.

Nina Šobota, Dunjićeva devojka, ispričala je 2019. godine na sudu da tužilaštvu ranije nije ispričala sve što zna, jer na saslušanju nije imala advokata i plašila se da će krivično odgovarati.

Pištolj ispod sedišta

Tužilaštvu je prećutala, kako je rekla, da je, suprotno planu da idu kući, Dunjić naglo skrenuo sa Brankovog mosta, rekavši joj da želi da popije piće na splavu „Fensi kafana“, koji je pored "Džimisa".

Šobota je ispričala i da je kad su se parkirali nedaleko od ulaza u "Džimis“, Dunjić razgovarao sa taksistom o tome „ko drži obezbeđenje na okolnim splavovima“. U tih nekoliko minuta Šobota je primetila da ih "merkaju" momci koji su stajali na ulazu u "Džimis", kao i da Dunjić gleda njih.

- Imala sam pozive i pretnje pre četiri godine i zato tada nisam ispričala, jer Velibor je bio naoružan, imao je pištolj, a auto se vodio na moje ime. Plašila sam se sopstvene odgovornosti. – Sagnuo se ispod sedišta, izvadio svoj pištolj, naslonio ga na levu ruku i uperio ga ka splavu, a ja sam se tek tada okrenula i videla da nam prilazi dečko sa kapuljačom - rekla je Nina.

Na sudu je rekla i da odustaje od krivičnog gonjenja optuženih, jer "sad ima novi život".

Vladimiru Đuroviću se sudi u odsustvu, jer je u bekstvu, a navodno prema poslednjim informacijama, on se krije na Malti i bavi se obezbeđenjem jednog noćnog kluba. Taj posao drže odbegli Srbi i Crnogorci povezani kriminalnim poslovima.

Postoje jasne indicije da je Đurović na Malti deo uvezanog klana koji čine odbegli navijači iz Beograda, a koji rukovodi prodajom narkotika. Najokrutnija grupa Srba okupljena je oko navijačke grupe "Grobari Malta".

Imao 40 krivičnih prijava

Krenuli su od ugostiteljstva i obezbeđenja restorana i klubova. Oni su glavni dileri na Malti i usko sarađuju sa crnogorskim kriminalcma koji su hapšeni, osim za ubistva i zbog droge i pucnjava, prevara, kao i zbog falsifikovanja i trgovine oružjem. Malta je, kako tvrde upućeni, raj za ljude na ivici zakona, jer lako ulaze u zemlju a put do tamo nije skup.

Izvor navodno tvrdi da "grobari" Veljka Belivuka caruju tim podnebljem i posle hapšenja njegove grupe u Srbiji. Procenjuje se da je na Malti oko 5.000 srpskih državljana, što čini oko polovinu ukupnog broja stranaca koji imaju boravišne vize. Malteški "grobari" nadaleko su čuveni po okršajima sa drugim navijačkim grupama koje dolaze na Maltu.

Osim u sportskim, Dunjić je bio poznat i u kriminalnim krugovima. Protiv njega, koji je poznat po dilovanju droge i nasilju, podneto je 40 krivičnih prijava. U trenutku ubistva protiv njega se vodilo pet sudskih postupaka, a iz zatvora je pušten posle opšte amnestije.

Dunjić je bio jedan od aktera pucnjave od 25. januara 2014. godine u Rimskoj ulici, kad je ranjen Zoran Lj, radnik Bezbednosno-informativne agencije. Dok je Dunjić vozio automobil "BMW", navodno je pucao na crni "audi". Jedan od metaka pogodio je automobil "fiat punto", koji je prolazio u blizini i u kom se nalazio agent BIA sa suprugom.

U decembru 2013. godine Dunjić je osuđen na dve godine zatvora zbog napada na Čedomira Jovanovića, predsednika Liberalno demokratske partije u Segedinu. Neko vreme bio je u zatvoru zbog ranjavanja Andrije Čogurića na splavu "Kalipso", ali je posle proglašenja opšte amnestije u Srbiji pušten na slobodu.

Bonus video

MUP Srbije

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti