Plaćenik u navijača Rada ispalio šest metaka, pištolj sa prigušivačem skrivao u Glovo torbi: Policija još traga za ubicom Luke Perenčevića

10.05.2023

20:45

2

Muškarac sa kacigom na glavi i dostavljačkom torbom stigao motorom i ubio Luku Perenčevića

Plaćenik u navijača Rada ispalio šest metaka, pištolj sa prigušivačem skrivao u Glovo torbi: Policija još traga za ubicom Luke Perenčevića
Ubistvo Luke Perenčevića - Copyright 24sedam/M.S. Pixabay Privatna arhiva

Profesionalni ubica maskiran u dostavljača hrane izreštao je pre godinu dana navijača Rada Luku Perenčevića (28) u improvizovanoj teretani u Bulevaru oslobođenja na beogradskoj Banjici. Beogradska policija i dalje traga za ubicom i naručiocem, a jedino ova likvidacija od svih koje su se dogodile pre i posle nje nikada nije rasvetljena.

Upravo o tome govorio je i Veljko Belivuk na suđenju koje se protiv njega i njegove kriminalne grupe vodi u Specijalnom sudu u Beogradu. On je u sudnici objasnio da je ubica Luke Žižića, koji je ubijen samo 12 dana pre likvidacije na Banjici, uhvaćen za samo nekoliko dana, aludirajući da je ovaj bivši vođa navijača Zvezde imao vezu sa “škaljarcima”. S druge strane, kako je rekao Belivuk, ubica njemu bliskog Luke Perenčevića, do danas nije identifikovan i uhvaćen, niti se o tom slučaju bilo šta zna.

Printscreen/Facebook/milan banjica banjica cvetic
Luka Perenčević

Perenčević je ubijen 9. maja prošle godine, oko 11.30 časova, dok je bio na treningu boksa u improvizovanoj teretani u garaži zgrade u Bulevaru oslobođenja 92, nedaleko od ulaza u kome je godinama stanovao. Iza ugla se, u jednom momentu, pojavio muškarac sa crnom kacigom na glavi i sa dostavljačkom torbom "Glovo" na ramenu. On je ispod ranca potegao pištolj sa prigušivačem i ispalio šest hitaca direktno u glavu Perenčeviću, koji je sedeo na klupi.

Nakon ispaljenih šest hitaca iz pištolja sa prigušivačem, Perenčević se srušio na pod kojim je potekla krv.

Mladić je pao kao pokošen, a trojica drugova koja su bila sa njim pokušala su da mu pruže pomoć. Izneli su ga ispred teretane u prolaz između zgrada i pokušali reanimaciju. On je, međtim, na mestu ostao mrtav, pa je ekipa Hitne pomoći koja je ubrzo stigla mogla samo da konstatuje smrt.

Izgoreo mu kafić

Nema sumnje da je ubica znao u koga puca, jer je u teretani bilo još ljudi, ali on je direktno ciljao Luku Perenčevića, a potom seo na motor kojim je i došao i pobegao.

- Sve se dogodilo neverovatnom brzinom i niko od prijatelja Perenčevića nije uspeo da vidi lice napadača, čak ni bilo kakav detalj koji bi poslužio kao polazna tačka u identifikaciji napadača - otkrio je svojevremeno naš izvor iz istrage.

Luka Perenčević gotovo ceo život živeo je na Banjici. U garažama je napravljena improvizovana teretana sa nekoliko džakova i tegova u koju je dolazio da vežba sa drugarima iz kraja. U nameri da se skrasi, pre izvesnog vremena, odselio se sa Banjice na Dorćol, a nepuna tri meseca pre ubistva dobio je sina.

Na Banjici je duže vreme držao kafić koji je pet meseci pre njegovog ubistva, izgoreo, navodno, zbog neispravnh instalacija, iako se sumnjalo da je požar podmetnut.

- Veruje se da je reč o plaćeniku koji je hteo da se potpuno uklopi u izgled dostavljača hrane, koji uglavnom skuterima razvoze porudžbine i nose veliki ranac na leđima. Ceo Voždovac blokiran je posle zločina, a pokrenuta je i policijska akcija "Vihor", pa su zaustavljani građani na motociklima, ali i vozači automobila - rekao je naš izvor.

Perenčević je, kako su ispričali stanari okolnih zgrada, čak ugradio kamere oko svog stana u kome je sa porodicom ranije živeo, verovatno da bi video ko se kreće oko zgrade. Znao je da ga prate i da mu preti opasnost.

Posle zločina na Banjici se okupila njegova porodica, ali i mnogobrojni prijatelji, koji su plakali dok su im izjavljivali saučešće. Oni su ispričali da se Luka nedavno oženio, a da je postao i otac. Pre ženidbe, živeo je sa majkom, tetkom i sestrom, a neutešne žene sve vreme su posmatrale uviđaj.

Osveta, droga ili tribina

Uviđaj na Banjici pratili su i mnogi od navijača Rada. Oni su sve vreme terali okupljene novinare i fotoreportere i nisu dozvoljavali slikanje i snimanje.

Kao motiv ove likvidacije nezvanično se pominjala osveta za ubistvo Filipa Lepojevića 5. septembra 2020. godine, a čiji lik stoji na zgradi nedaleko od improvizovane teretane u kojoj je usmrćen Perenčević. Braći Rakočević Petru (37), Radovanu (40) i Urošu (27) zbog ubistva navijača FK Rad Filipa Lepojevića, kao i ranjavanja njegovog druga Alekse Đ. sudi se u Višem sudu u Beogradu.

24sedam/M.S./Privatna arhiva
Mural Filipu Lepojeviću nedaleko od mesta ubistva Luke Perenčevića

Da li je reč o osveti za likvidaciju Lepojevića ili sukobu oko droge, koja se pominje kao drugi motiv ubistva Perenčevića na Banjici, za sada može samo da se nagađa. Pričalo se da je Lepojević likvidiran zbog nestanka 10 kilograma kokaina. Braća Rakočević, inače prijatelji Perenčevića, kako tvrde upućeni, nisu znala gde je droga, pa su ubili Lepojevića. Jedna od verzija koja kruži Banjicom je i da je Luka Perenčević ubijen iz osvete za Lepojevića.

Ono što je činjenica je da su, u samo dva meseca, likvidirana trojica navijača tri različita fudbalska kluba - Partizana, Crvene zvezde i Rada, čije su navijačke grupe i najjače u Beogradu. Za sve tri likvidacije angažovane su plaćene ubice i sva tri zločina, kako se spekuliše, dogodila su se zbog droge.

Forenzičari su pregledali teren, a čak i nakon odnošenja tela u 14 časova, uzimali su tragove sa mesta zločina, a preuzeti su i snimci sa sigurnosnih kamera. Uprkos tome, ubica do danas nije otkriven.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike