Vlada više virusnih i bakterijskih infekcija: Doktorka Begović otkriva sve simptome i daje savete

13.06.2024

11:52

0

Dr Ivana Begović Lazarević o trenutnoj epidemiološkoj situaciji

Vlada više virusnih i bakterijskih infekcija: Doktorka Begović otkriva sve simptome i daje savete
Copyright Pixabay Profimedia

Trenutno u Srbiji vlada više virusnih i bakterijskih infekcija, čemu doprinose i oscilacije vremensih prilika. Doktora Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje naglašava da situacija ipak nije tako dramatična kako su izvestili pojedini mediji.

Od početka juna u dečjim kolektivima se pojavila epidemija takozvanog američkog virusa – bolest usta, šaka i stopala, navodi dr Ivana Begović Lazaravić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. U pitanju je tip koksaki A virusa, odnoso enterovirusa koji se obično javlja kod dece.

„Nije strašna situacija, imamo odličnu komunikaciju sa predškolskim ustanovama. Na dnevnom nivou smo sa njima u komunikaciji. Od početka juna do sada su registrovane četiri epidemije u kojima je ukupno obolelo 26 dece. Znači, nije tako strašno. Imali smo jednu epidemiju tokom prethodnog meseca, u maju, gde je obolelo devetoro dece“, ističe doktorka.

RTS printscreen
dr Ivana Begović Lazarević

 

Kod bolesti usta, šaka i stopala, posle inkubacionog prerioda, koji traje tri do pet dana, dolazi do povišene telesne temperature, a ubrzo dolazi do pojave gušobolje, javljaju se promene u ustima koje podsećaju na afte, a potom promene na šakama, stopalima, u prevojima u obliku sitnih mehurića koji pucaju, objašnjava doktorka.

Zbog visoke temperature, zbog bola u guši, zbog tih promena na sluznici usne duplje, deca odbijaju hranu i tečnost, tako da tu treba biti jako obazriv da deca ne dehidriraju, jer ne unose tečnost, a i imaju visoku temperaturu, upozorava doktorka.

„Po prestanku simptoma, deca su zarazna nekoliko dana, tako da treba voditi računa jer se bolest prenosi i respiratornim kapljicama i tzv. orofekalno, znači prljavim rukama, jer se izlučuje i putem stolice i treba voditi računa, odnosno poštovati i ličnu i opštu higijenu u kolektivima“, ističe dr Begović Lazarević.

RTS printscreen
 

 

Male boginje i veliki kašalj

Što se tiče epidemiološke situacije sa velikim kašljem, situacija je stabilna već dva meseca, dodaje doktorka. U junu je registrovano četiri-pet slučajeva velikog kašlja, kao i u maju.

Što se tiče morbila nemoguće je dati bilo kakvu prognozu. Početkom prošle nedelje je prijavljen samo jedan slučaj.

„Ono što je najvažnije kako bismo imali kolektivni imunitet koji će sprečiti da imamo novoobolele, bitno je da svi roditelji čija deca nisu primila ni prvu ni drugu dozu, da to urade u najkraćem roku“, apeluje doktorka.

Tigrasti komarci preplavili Evropu

Iz Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti apeluju na sve one koji će ići na letovanje da vode računa jer je broj tigrastih komaraca u Evropi u značajnom porastu i zabeležena je pojava denga groznice (takođe poznate pod nazivom 'kostolomna groznica', jer izaziva toliko snažne bolove da oboleli imaju osećaj da im neko lomi kosti).

Dr Ivana Begović Lazarević navodi da kod nas ove godine nije registrovan nijedan slučaj groznice Zapadnog Nila, ali da je problem sa komarcima uobičajena pojava sa toplim vremenom, pogotovo što ima i dosta padavina.

Profimedia
 

 

„Groznica Zapadnog Nila, koja je kod nas, da kažemo, već uobičajena poslednjih desetak godina, ali takođe ceo Mediteran ima te tigraste komarce, tako da kad letujemo i van zemlje, treba da vodimo računa, da stavljamo repelente na sve otkrivene delove tela, na svakih dva-tri sata. Da nosimo, ako je izvodljivo, svetlu odeću, dugih rukava, dugih nogavica i da ne boravimo pored reka, u šumama, gde pogotovo predveče ili u jutarnjim časovima ima puno komaraca, mada treba imati u vidu da su tigrasti komarci aktivni tokom celog dana“, upozorava doktorka.

Kod denga groznice i groznice Zapadnog Nila nema prenosa virusa između ljudi, ali se obavezno treba javiti lekaru. Posebno treba imati u vidu da više od 95 odsto ljudi zaraženih virusom Zapadnog Nila nema simptome ili ima simptome nalik gripu.

Bolest će se sama po sebi povući, napominje doktorka, ali treba ostati kod kuće i odležati.

„Kod malog procenta zaraženih može se pojaviti invazivna forma bolesti koja izaziva zapaljenje moždanih ovojnica, tako da ukoliko čovek primeti da ima poremećaj ravnoteže, da ima jako visoku temperaturu, naginje na povraćanje, veliku glavobolju, odmah treba da potraži pomoć lekara, jer takvi slučajevi zahtevaju hospitalizaciju. Terapija simptoma jetska, ali moraju da budu hospitalizovani“, upozorava dr Ivana Begović Lazarević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike