Zaraza krenula po Srbiji! Prevencija, simptomi i načini lečenja: Sve što treba da znate o groznici Zapadnog Nila

27.07.2023

19:52

0

Autor: I.K.

Grоznicu Zаpаdnоg Nilа prеnоsi ubоdоm zаrаžеni komarac, a sеzоnа virusа u Srbiji je оd јunа dо nоvеmbrа

Zaraza krenula po Srbiji! Prevencija, simptomi i načini lečenja: Sve što treba da znate o groznici Zapadnog Nila
Copyright Profimedia Fripik

U Srbiji je, kako je juče zvanično saopštio Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, ove godine kod dva pacijenta potvrđena zaraza оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа, a obolele osobe su sа tеritоriјe Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga.

Grоznicu Zаpаdnоg Nilа prеnоsi ubоdоm zаrаžеni komarac, a sеzоnа prenošenja virusа u Srbiji je оd јunа dо nоvеmbrа.

Institut je dao i preporuke kako se zaštititi od uboda komaraca, dok u Gradskom zavodu za javno zdravlje pojašnjavaju simptome i preporuke za lečenje.

Saveti za prevenciju od ujeda komarca

Iz Instituta savetuju korišćenje zaštitinih sredstava koja odbijaju insekte na оtkrivenim dеlоvimа tеlа dok boravimo na otvorenom, zatim da odeća bude komotna, jer kroz pripijenu odeću komarci lakše ujedaju. Takođe, preporuka je da se ne boravi na otvorenom u periodu najveće aktivnosti komaraca, dakle u sumrak i zoru, da se na prozore u stanovima montiraju zaštitne mreže, da se izbegava boravak u područjima gde ima mnogo komaraca, kao što su šume i močvare...

Stručnjaci savetuju i da treba isprazniti sve izvore stajaće vode na terasama i u dvorištima, kao što su posude za saksije, burad, stare gume...

Simptomi bolesti

U slučaju pojave bilo kakvih simptoma, potrebno je odmah se javiti lekaru, savetuju iz Instituta.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje napominju da se virus Zapadnog Nila ne prenosi među ljudima putem kontakta.

Kod 80 odsto zaraženih osoba, infekcija protiče asimptomatski, a simptomi bolesti mogu da se pojave 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Profimedia
 

 

Ukoliko dođe do pojave simptoma, mogu da se jave groznica, glavobolja, mučnina, povraćanje, ređe se javlja otok limfnih žlezda ili pojava ospi na koži grudi, leđa ili stomaka. Ovi simptomi prolaze u toku nekoliko dana, a u retkim slučajevima mogu trajati i više nedelja, navode u Zavodu.

Tek kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga ili upale moždanica i kičmene moždine. Tada, pored groznice i glavobolje, dolazi do pojave ukočenosti vrata, dezorjentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize.

Ko je u većem riziku od razvoja bolesti

Ovi simptomi mogu da traju nekoliko nedelja, sa mogućim trajnim neurološkim oštećenjima.

U nešto većem riziku za razvoj neuroinvanzivnog oblika bolesti su stariji od 50 godina. 

Profimedia
 

Bolest se potvrđuje laboratorijski, na osnovu prisustva IgM antitela na virus Zapadnog Nila u serumu i cerebrospinalnoj tečnosti.

Protiv groznice Zapadnog Nila nema specifične terapije. Bolest se obično završava oporavkom nakon nekoliko nedelja ili meseci. U slučaju teže kliničke slike, oboleli se hospitalizuje.

Treba imati na umu da vakcina protiv groznice Zapadnog Nila za primenu kod ljudi ne postoji, ali su ispitivanja u toku, te su jedino preventivne mere ono što nas može spasitit od zaraze.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike