Do sada izdato 3.450 nalepnica za električne trotinete, evo u kom gradu najviše

13.06.2024

10:32

0

Do sada izdato 3.450 nalepnica za električne trotinete

Do sada izdato 3.450 nalepnica za električne trotinete, evo u kom gradu najviše
Električni trotinet - Copyright Profimedia

Od 15. juna, u saobraćaju na putu moći će da učestvuju samo laka električna vozila - trotineti na kojima je postavljena nalepnica u skladu sa odredbama Pravilnika o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila, a do sada je izadato 3.450 nalepnica.

Od 3.450 izdatih nalepnica, oko 1.325 je izdato u Beogradu, u Novom Sadu oko 1.000, Nišu i Kragujevcu nešto više od 300, a dosta manje na drugim mestima.

Pixabay
 

- Nalepnica koju zalepe operativni radnici na ispitnom mestu je trajna i ne zahteva godišnje obnavljanje kao što je to slučaj kod putničkih automobila i to je najčešće pitanje koje smo imali od građana - rekao je Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije za Tanjug.

Ostala su još dva dana

Istakao je da građani koje žele da registruju trotinet mogu to da učine još dva dana, jer od 15. juna se stiču uslovi za sankcionisanje i kontrolu od strane Uprave saobraćane policije.

- Trotinet moraju fizički dovesti na neko od preko 150 ovlašćenih mesta. Takođe, nose sa sobom i tehničku dokumentaciju iz koje se uzimaju parametri, fotokopiju lične karte ili očitani ličnu, popunjenu i potpisanu izjavi i dokaz o uplati a sve nabrojano se predaje uz zahtev koji se uzima na licu mesta - rekao je Ćurčić.

Kako je rekao trotineti po pravilu treba da se voze biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom, biciklističkom trakom, a ukoliko ne postoji, mogu se kretati na putu gde je brzina 30, odnosno 50 kilometara na čas.

- Moraju nositi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu koje je homologovana kao i svetloodbojni prsluk i zabranjeno je da nosi slušalice na oba uveta. Pri prelasku kolovoza vozač mora da siđe sa trotineta i gura trotinet pored sebe osim na prelazu biciklističke staze - rekao je Ćurčić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike