Morbile se šire poput požara! Dr Maris iznela detalje epidemije: Najviše zaraženi stariji od 30 godina i deca od pet, ovo su posledice

29.05.2024

22:00

0

Dr Maris napominje da među obolelima ima dosta osoba koje su primile samo jednu dozu vakcine, a kaže i da u slučaju obe doze

Morbile se šire poput požara! Dr Maris iznela detalje epidemije: Najviše zaraženi stariji od 30 godina i deca od pet, ovo su posledice
Copyright Tanjug pritscreen Profimedia

Iz nedelje u nedelju, pa čak iz dana u dan, novi slučajevi obolevanja od malih boginja i dalje se dijagnostikuju Srbiji, a s dolaskom lepog vremena, lanac ove veoma visoko kontagiozne zaraze bi trebalo da se prekine. Međutim, da bi se odjavile prijavljene epidemije, a prva je prijavljena u Beogradu, trebalo bi da prođe period dvostruke inkubacije, odnosno 36 dana od poslednjeg otkrivenog slučaja.

Mada još traje i čini se da se odužila, primarijus dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije i načelnica Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, kaže da ova epidemija nije duža a ni veća u odnosu na poslednju koja je počela 2017. a prenela se i na 2018. godinu.

Podsećanja radi, prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" koji je izdat u ponedeljak, 27. maja, u Srbiji su od početka godine morbile dijagnostikovane kod 106 osoba, a najviše obolelih je i dalje u Beogradu.

TV Prva
 

Kako navodi dr Maris, u prestonici je najviše obolelih bilo u februaru, a poslednji slučajevi obolevanja zabeležni su među zaposlenima u Kliničko-bolničkom centru "Zemun", gde je zaraza otkrivena kod 7 zaposlenih, petoro su medicinski a dvoje nemedicinski radnici.

- Četvoro je zaposleno u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo, a troje su iz drugih različitih jedinica u Kliničko-bolničkom centru. Svi su oni imali kontakt sa prvoobolelom osobom. Jedna osoba je trenutno hospitalizovana u bolnici, a prvi, inicijalni slučaj, koji je bio na bolničkom lečenju je posle nekoliko dana otpušten i uspešno se oporavlja. Ostali slučajevi su definisani kao blaži, pa su upućeni na kućno lečenje i u izolaciju - rekla je dr Maris za "Blic".

Epidemija zbog malih boginja u Beogradu je prijavljena 22. februara ove godine. U ostatku Srbije zabeleženo je nekoliko prijavljenih porodičnih epidemija, zatim u vrtićima, okruzima.

Skočilo interesovanje za vakcinu

Na pitanje da li nam se čini ili morbili ove sezone duže traju, dr Maris kaže da nam se čini, i da je prethodna koja se bila 2017. i 2018. godine bila duža i veća.

- Prošla je počela 2017. godine u oktobru i produžila se 2018. godine. Samo u Beogradu je bilo 2.109 dijagnostikovanih slučajeva obolevanja, i 6 preminulih osoba. Sada imamo mnogo manji broj obolelih. Zašto? Bar zbog toga što smo imali tu veliku epidemiju 2017. i 2018. godine, kada je veliki broj osoba preležao to oboljenje i sada ima zaštitu. Takođe, malo je i povećan obuhvat vakcinacijom. I dalje je to daleko ispod 95 odsto, što bi bio zadovoljavajući obuhvat naročito za ovako visoko zarazno kontagiozno oboljenje. To su sve razlozi zašto u ovoj epidemiji imamo manje broje obolelih u odnosu na prethodnu epidemiju - navodi dr Maris.

Profimedia
 

Kaže da je i sada, u toku ove epidemije poraslo interesovanje za vakcinaciju MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole.

- Zaista je sad veće interesovanje. Ljudi kao da čekaju, pa čim se pojavi neka epidemija od neke zarazne bolesti za koje postoji vakcina, zavlada veće interesovanje, pritom, ne pričam samo o obaveznoj imunizaciji dece. Pre razgovora sa vama, imala sam upit gde mogu odrasle osobe koje nisu zdravstveni radnici i ne pripadaju kategorijama za obaveznu imunizaciju, gde mogu da se vakcinišu. Tako da, zaista vlada veće interesovanje i ovakve situacije nalažu i dodatne revizije kartoteka u domovima zdravlja za decu, koja nisu vakcinisana, i pozivaju se roditelji da im se to naknadno uradi - objasnila je dr Maris.

Leto smanjuje transmisiju kapljičnih infekcija

S obzirom na to da su male boginje kapljična infekcija i da spada u najzaraznije bolesti, podseća da letnji period pogoduje smanjenju transmisije kapljičnih infekcija, zbog toga što se više vremena provodi napolju.

- Manje vremena se provodi u zatvorenom prostoru gde je veći rizik od širenja kapljične bolesti. Tako da, svakako, možemo očekivati smirivanje situacije, ali dokle god ne budemo imali dvostruku maksimalnu inkubaciju za ovo oboljenje od poslednjeg slučaja, a to je 36 dana, ne možemo odjaviti epidemiju - objašnjava ona.

Najveći broj obolelih registrovan je kod starijih od 30 godina, a zatim kod dece u uzrastu do 5 godina. Dr Maris napominje da među obolelima ima dosta osoba koje su primile samo jednu dozu vakcine, a kaže i da u slučaju obe doze, može da dođe do obolevanja ali je klinička slika veoma blaga.

Profimedia
 

- Ima dosta osoba koje su primile samo jednu dozu vakcine, a ta jedna doza ne štiti u potpunosti. Čak i slučaju dve primljene doze, može doći do proboja vakcinalnog imuniteta. U ovoj sadašnjoj epidemiji morbila u Beogradu, imali smo 8 slučajeva kompletno vakcinisanih osoba, koje su obolele, i koje ne bismo ni registrovali da nisu bile u bliskom kontaktu sa laboratorijski potvrđenim obolelim osobama, jer im je klinička slika bila jako blaga - kaže dr Maris za "Blic".

Podsećanja radi, od 7. februara ove godine u celoj Srbiji su zbog morbila na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora.

U еpidеmiji mаlih bоginjа u Srbiјi, tоkоm 2017. i 2018. rеgistrоvаnо је оkо 5800 оbоlеlih, a bilo je i 15 smrtnih ishоdа mеđu kојimа је bilо čеtvоrо dеcе mlаđе оd pet godina.

Simptomi i klinička slika malih boginja

Posle inkubacije (period od momenta ulaska virusa malih boginja u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od 7 do 18 dana, dolazi do:

* pojave povišene telesne temperature
* sekrecije iz nosa
* kašlja
* konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci).

Nabrojani simptomi malih boginja traju 2 do 4 dana, posle čega dolazi do:

* skoka telesne temperature (preko 40°C)
* pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu
* ospe se potom šire na trup i ekstremitete

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe, objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Upravo je to najopasnije, jer osoba širi virus a da toga nije ni svesna!

Koje su komplikacije

Komplikacije su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su:

* zapaljenje pluća (pneumonija)
* zapaljenje srednjeg uha
* dijareja
* zapaljenje mozga
* gubitak vida

Zapaljenje pluća i mozga mogu da budu smrtonosni

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60% slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komplikacije!

Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih sa navedenom komplikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike