Ministrarka Vujović: Deponija Duboko biće jedan od regionalnih centara za upravljanje otpadom

05.06.2024

15:53

0

Kako je istakla, telo deponije će se proširiti, stabilizovaće se teren, staviće se folije, biodrenovi, sve ono što je zakonski propisano po evropskim standardima

Ministrarka Vujović: Deponija Duboko biće jedan od regionalnih centara za upravljanje otpadom
Copyright Tanjug/Video

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da su neophodno velika ulaganja u kapitalne zelene projekte kao što su regionalni centri za upravljanje čvrstim otpadom, i da će deponija Duboko u Užicu biti jedan od tih projekata.

U izjavi navinarima na brodu Kej 1, gde je u okviru Evropske zelene nedelje 2024, Ministarstvo zaštite životne sredine, Delegacija EU u Srbiji i Program UN za razvoj (UNDP) organizovao svečani program kojim je obeležen Svetski dan zaštite zivotne sredine, Vujović je rekla da će u fokusu biti i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i zamena kotlova za prelazak na ekološki prihvatljivije energente.

- Sve su to ogromni projekti koji mnogo koštaju i za koje je potrebno vreme - konstatovala je Vujović. 

Tanjug/Video
 

Na pitanje novinara da li se uopšte isplati ulagati 30 miliona evra u deponiju Duboko, pošto je požar napravio veliku štetu i uništio foliju koja je trebalo da spreči zagađenje zemlje, Vujović je rekla da njeno Ministarstvo ima u planu da do 2027. izgradi šest regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom, a da je plan bio da deponija Duboku bude jedan od njih i pre požara.

- To je viša sila i naravno da niko nije srećan zbog toga, ali ono što je dobro je da smo mi radili na toj dokumentaciji dve godine upravo sa evropskim konsultantima i  sa konsultantima u Srbiji koji prednjače u tome. Imali smo mogućnost njihovog izbora na međunarodnim tenderima zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom razvojnom agencijom. Dakle, svakako su ljudi koji imaju struku i reference radili na tome -  rekla je ministarka.

Kako je navela, telo deponije će se proširiti, stabilizovaće se teren, staviće se folije, biodrenovi, sve ono što je zakonski propisano po evropskim standardima. 

- Radit će se postrojenje za tretman biogasa, kako upravo se ne bi ti gasovi imali mogućnost paljenja, odnosno to je ono što uzrokuje požare. Radit će se svakako u narednim fazama i kompostana, odnosno deponija za zeleni otpad. I gradiće se transfer stanica u Požegi i to su naredne faze - navela je Vujović. 

Ona je istakla da je prva faza od 30 miliona evra svakako sada najvažnija, jer će krenuti ozbiljni radovi.

Tanjug/Video
 

 

- Još jednom želim da istaknem da ćemo mi, kao vlada Republike Srbije,  obezbediti sredstva iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije za nekoliko regionalnih centara. Mi očekujemo do kraja juna da se završi taj međunarodni tender, da vidimo ko su potencijalni izvođači, onda da se pregledaju ponude i da krenemo u kompletnu rekonstrukciju - poručila je ministarka. 

Ona je dodala da sama izgradnja regionalinih centara neće biti dovoljna, već da moramo da menjamo svoje navike i preorijentišemo se na druge načine odlaganja otpada.

- Neophodna je primarna selekcija otpada po kućama, neophodno je da obezbedimo, takođe kroz evropske projekte, dodatne kante, kontejnere i smećare. Neophodno je da i mi, građani Srbije, da učestvujemo u tome zarad unapređenja životne sredine - poručila je ministarka zaštite životne sredine.

Kako je istakla, bez kapitalnih investicija mi ne možemo da upravljamo otpadom na najbolji mogući način. 

- Zato nam se i događa da nam otpad završava u rekama, na planinskim vrhovima i sve ostalo. Moći ćemo i da pojačamo kontrolu, ali svakako kad budemo imali te uslove po svim svetskim standardima, mislim da ćemo svi mi biti mnogo odgovorniji - rekla je Vujović. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike