Vujović: Ulažemo u bolji kvalitet vazduha u Nišu

26.05.2024

18:37

0

Autor: 24sedam

Projekat zamene kotlarnice i prelazak na ekološki prihvatljiviji energent vredan je 19 miliona dinara

Vujović: Ulažemo u bolji kvalitet vazduha u Nišu
Copyright Jovana Rošul

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove na zameni kotlarnice u zgradi Univerziteta u Nišu, koja već decenijama predstavlja izvor aerozagađenja u centru grada, a sada se problem rešava uz podršku Ministarstva.

Projekat zamene kotlarnice i prelazak na ekološki prihvatljiviji energent vredan je 19 miliona dinara.

- Kad se projekat realizuje, nova kotlarnica na gas osetno će unaprediti kvalitet vazduha u ovom delu grada, a aerozagađenje iz ovog izvora postaće prošlost. Koliko je ovaj projekat važan za građane, najbolje govori to što je zgrada Univerziteta locirana u strogom centru Niša, između Nišave i Niške tvrđave, na veoma prometnom mestu. Na kotlarnicu su priključeni i Studentski kulturni centar, Univerzitetska biblioteka i Regionalna privredna komora Niš. Projekat će doneti čistiji vazduh za sve korisnike ovih objekata, kao i za sve Nišlije - rekla je Vujović.

Vujović je istakla da je u planu Ministarstva zaštite životne sredine gašenje i ostalih kotlarnica na čvrsto gorivo u Nišu, pre svega gradskih kotlarnica Knjaževačka i Pantelej, čija se realizacija očekuje uskoro.

Prema njenim rečima, unapređenje kvaliteta vazduha za Vladu Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine ostaje jedan od najvažnijih prioriteta. Zato će se, kako dodaje, u narednom periodu u ovoj oblasti još brže raditi.

- Čekaju nas značajna ulaganja, ne samo u Nišu, već širom Srbije. U sklopu vizije Srbija 2027, plan je da, uz punu podršku našeg predsednika, uložimo značajna sredstva u bolji kvalitet vazduha i da do 2027. godine zamenimo 200 kotlarnica. To je ono na čemu radimo danas, za zajednički uspeh i napredak sutra - zaključila je Vujović.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike