Prijava epidemije malih boginja: Korak po korak, evo šta te mere podrazumevaju

22.02.2024

08:17

0

Autor: I.K.

Svakoga dana stižu prijave na nove sumnje morbila

Prijava epidemije malih boginja: Korak po korak, evo šta te mere podrazumevaju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Iz dana u dan svedočimo sve većem broju obolelih od malih boginja u Srbiji. Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" oglasio se povodom najnovije epidemiološke situacije, navodeći da je u Beogradu registrovano osam potvrđenih slučajeva morbila, jedan u Novom Sadu i jedan u Staroj Pazovi. Načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog Zavoda za javno zdravlje dr Slavica Maris napominje da svakog dana u njihovu Jedinicu stižu prijave na nove sumnje morbila.

- Mi ćemo shodno dobijenim rezultatima odlučiti u narednim danima o daljim koracima odnosno da li ćemo prijaviti epidemiju na teritoriji naše nadležnosti u Beogradu, istakla je dr Maris.

Male boginje, naime, spadaju u jednu od najzaraznijih virusnih infekcija. Prenose se direktnim kontaktom sa obolelom osobom, putem vazduha kašljanjem ili kijanjem, a retko preko sveže kontaminiranih predmeta. Vakcinacija je jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog neretko i doživotnog imuniteta. 

Pravilnikom o prijavljivanju zaraznih bolesti određuje se način obaveštavanja o registrovanim slučajevim zarazne bolesti, odnosno smrti od zarazne bolesti, propisuju se rokovi, način i obrasci za njihovo prijavljivanje. Među bolesti koje su obuhvaćene ovim pravilnikom spadaju kolera, kuga, velike boginje, žuta groznica, virusna hemoragijska groznica, teški akutni respiratorni sindrom (SARS), poliomijelitis, difterija, male boginje, botulizam, kao i pojave drugih nepoznatih zaraznih bolesti.

Prijava epidemije

Sve ove bolesti spadaju u domen hitnih prijava. U slučaju sumnje odnosno rizika da se zarazna bolest proširi i pogodi više zemalja, onda se izdaje takozvani alert.

Prijavljivanje zarazne bolesti obavlja Institut za javno zdravlje i to u roku od 24 sata od postavljene dijagnoze, odnosno dobijanja laboratorijskih nalaza. Epidemija zarazne bolesti prijavljuje se najkasnije u roku od tri dana od dana kada je epidemija utvrđena. Odjava epidemije zarazne bolesti se sprovodi po isteku dvostrukog najdužeg inkubacionog perioda određenog za zaraznu bolest koja je prouzrokovala epidemiju. 

Pooštren nadzor

Zbog aktuelne situacije na snazi je predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

To zapravo znači da se već od prijema u nadležnom Domu zdravlja, ukoliko se pojavi pacijent sa simptomima zarazne bolesti, smešta u deo za izolaciju i potrebno ga je što pre pregledati. Potrebno je da pacijent nosi zaštitnu hiruršku masku. Ukoliko je potrebno da bude primljen u bolnicu, treba obavestiti na vreme odeljenje gde će biti hospitalizovan kako bi se pravovremeno pripremila soba za izolaciju.

Profimedia
 

 

U slučaju hospitalizacije, pacijent treba da bude izolovan u zasebnoj sobi sa mokrim čvorom, od pojave simptoma bolesti (temperatura, ospe, kašalj, konjuktiva) i do četiri dana posle izbijanja ospe. Vrata sobe treba držati zatvorena i provetravati je više puta tokom dana otvaranjem prozora.

Mere u bolnici

Pacijent mora da bude izolovan sve dok traju simptomi bolesti, u slučaju izlaska iz sobe mora da nosi hiruršku masku. Zdravstveni radnici prilikom kontakta sa pacijentom moraju da nose masku sa visokim nivoom filtracije - partikularnu masku (FFP3), a po potrebi i rukavice i zaštitnu kecelju, odnosno mantil.

Osoblje koje neguje bolesnika sa sumnjom ili dijagnozom malih boginja treba da bude imuno na morbile, što znači da ili je preležalo morbile ili je vakcinisano. Kada se bolest dijagnostikuje, treba utvrditi i kontakte zaraženog kako ne bi došlo do širenja zaraze.

Profimedia
 

 

Podsetimo, prema nedavnom uputstvu Instituta "Batut", u slučaju pojave temperature veće od 38,5 ºC, kao i pojave ospe po telu, uz curenje iz nosa i crvenilo očiju, potrebno je javiti se izabaranom lekaru u domu zdravlja. Takođe, potrebno je da pedijatri u domovima zdravlja evidentiraju nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovedu njihovu vakcinaciju u skladu sa Kalendarom imunizacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike