Male boginje su vrlo opasne, a mogu biti i fatalne: Najugroženija su deca do pet godina, a ovo su prvi simptomi

16.01.2023

10:09

0

Autor: M.M.

Male boginje su vrlo opasne, a mogu biti i fatalne: Najugroženija su deca do pet godina, a ovo su prvi simptomi
Male boginje - Copyright Profimedia

Zbog prvih potvrđenih slučajeva malih boginja, Zavod za javno zdravlje Požarevac prijavio je epidemiju u Smederevu, a Institut Batut pooštrio mere nadzora.

Stručnjaci upozoravaju da će broj zaraženih u Srbiji da raste, pošto je broj vakcinisanih mali.

Doktorka Ana Jeremić iz Doma zdravlja Voždovac upozorila je da su morbile veoma opasne i da mogu biti smrtonosne, a najugroženija su deca do pet godina.

Najopasnija komplikacija je zapaljenje mozga koje je fatalno po dete u najvećem broju slučajeva, istakla je dr Jeremić.

Foto: Tanjug /Sava Radovanović
 

 

Prvi simptomi i ospa

Kao prvi simptom, dr Ana Jeremić izdvaja povišenu temperaturu i apeluje na roditelje da ne šalju dete u kolektiv. Napominje da su temperatura, curenje nosa i crvenilo očiju prvi znak koji može da ukaže na male boginje.

Morbile su, kaže, veoma zarazne, toliko da jedna obolela osoba može zaraziti 12 zdravih.

- To je respiratorni virus koji počinje u gornjim disajnim putevima. Dolazi do curenja nosa, bola u grlu, suzenja i crvenjenja očiju, što je karakteristično za ovaj virus i postepeno se javlja ospa -  rekla je doktorka.

Ospa se može javiti od četvrtog do sedmog dana od početka prvih simptoma.

- Karakteristično u odnosu na druge osipne viroze jeste da je javlja prvo na glavi i potom se dete osipa po ostatku tela i srazmerno ide od lica ka trupu i ekstremitetima - objašnjava dr Jeremić.

Ovo oboljenje, dodaje, karakterišu i promene na grlu - tzv. "Koplikove mrlje", koje su, pored ospe, jasan indikator da se radi o virusu morbila.

- U zavisnosti u kom trenutku se dete dovede kod lekara može biti nejasnoća, da nismo sto posto sigurni da li su morbile ili ne. Zbog toga imamo i određene laboratorijske metode koje mogu utvrditi da se radi o tom virusu - napomilje dr Jeremić.

Profimedia
 

Fatalne komplikacije

Doktorka ističe da su male boginje veoma opasno oboljenje i da moramo biti svesni da morbile nose razne komplikacije.

- Mogu biti smrtonosne, u malom broju slučajeva, ali mogu. Kao i svaka virusna infekcija, dovode do opšteg pada imuniteta. Kod ovih boginja to je još i značajnije, deca su nam onda podložna i drugim bakterijskim infekcijama. Nastaju komplikacije u vidu upale pluća koje mogu biti jako opasne i zahtevaju hospitalizaciju. Ono što je najpasnije kod morbila je zapaljenje mozga koje je u velikom procentu potpuno smrtonosno za dete -  ističe dr Jeremić.

Vakcina

U Srbiji je dostupna MMR vakcina koja se daje deci zarad sprečavanja malih boginja, zaušaka i rubeola. Primarna vakcinacija započinje od navršenih 12 meseci života, a revakcinacija neposredno pred polazak u prvi razred osnovne škole, a vakcinacija je obavezna!

Iako je pronalazak vakcine protiv morbila znatno smanjio smrtnost, i dalje mnogi odbijaju da vakcinišu svoju decu.

Šta ako je dete bilo u kontaktu sa morbilama? 

Za decu koja su bila u kontaktu sa morbilama postoji i postekspoziciona vakcinacija.

- Ukoliko znate da je vaše dete imalo kontakt sa osobom koja je obolela od morbila, odnosno sumnjate, dovedite dete neka primi vakcinu, svakako će mu vakcina obezbediti imunitet koji će mu biti spasonosan -  ističe dr Jeremić.

Ova vakcina se, prema redovnom kalendaru vakcinacije, ciljano prima pre polaska u kolektiv.

- Kolektiv, pogotovo u situaciji kada nam je smanjena vakcinacija, jeste izvor moguće zaraze i zbog toga je važno da nam što veći broj dece bude vakcinisan -  istakla je doktorka.

Profimedia
 

Mogu se vakcinisati sva deca do 18 godina starosti, pa i ona koja su na vreme primila samo prvu dozu.

Ona je apelovala i na vakcinaciju dece i protiv drugih zaraznih bolesti.

- Želim da uputim apel roditeljima tinejdžera da vakcinišu svoju decu protiv HPV virusa, jer je to vakcina koja je takođe dostupna, sprečava rak grlića materica i obezbeđene su doze. Potpuno je besplatna, o trošku fonda", poručuje dr Jeremić.

U riziku i mladi

Doktorka apeluje na mlade ljude da provere svoj vakcinalni status, posebno žene koje planiraju trudnoću.

- Virus je jako opasan u trudnoći. Apelujem na sve mlade da provere svoj vakcinalni status, ako su primili samo jednu dozu, da se vakcinišu. To će im svakako pomoći da se zaštite. Sada su to roditelji, oni takođe mogu biti u riziku ukoliko dete donese virus iz kolektiva - napominje doktorka.

 Bonus video:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike