Nezaustavljivo se šire: Proglašena epidemija morbila u Brčkom

30.05.2024

07:52

0

Šef vladinog Odeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović rekao je da je, nakon sveobuhvatne analize, doneo odluku o proglašenju epidemije

Nezaustavljivo se šire: Proglašena epidemija morbila u Brčkom
Male boginje - Copyright Profimedia

U Brčko distriktu proglašena je epidemija morbila, nakon što je od početka godine do sada registrovano 112 slučajeva ove zarazne bolesti.

Šef vladinog Odeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović rekao je da je, nakon sveobuhvatne analize, doneo odluku o proglašenju epidemije, prenosi agencija Srna.

Lekar iz Pododeljenja za javno zdravstvo Brčko distrikta Jasmina Čehić Ljaljić navela je da je 28 obolelih uzrasta do dve godine, 27 do pet, a 52 do 18 godina, te petoro obolelih koji su stariji od 18 godina.

Do sada nije bilo smrtnih ishoda, a 24 zaraženih je hospitalizovano. Ljaljićeva je napomenula da je najefikasnija preventivna mera vakcinacija protiv morbila, te da je obuhvat vakcinacije u 2023. godini iznosio 52 odsto, podsećajući da se efekat kolektivnog imuniteta postiže sa 95 odsto vakcinisanih.

"Od ukupnog broja obolelih čak 92 pacijenta nisu vakcinisana, četvoro je potpuno vakcinisano, a 16 ih je primilo nepotpune vakcine", precizirala je Ljaljićeva. Šef Higijensko-epidemiološke službe brčanskog Doma zdravlja epidemiolog Adrijana Grgić saopštila je da je zbog novonastale situacije u Dečijem dispanzeru vakcinacija MMR vakcinama proširena i na drugu smenu i da raspolažu sa dovoljnim brojem doza ove trovalentne vakcine.

Ona je pozvala sve roditelje koji su propustili vakcinisanje dece ili su nepotpuno vakcinisana, a ukoliko su trenutno zdrava, da ih dovedu na vakcinaciju.

"Prvi simptomi infekcije morbilama su visoka temperatura, curenje iz nosa, crvenilo očiju, osip s unutrašnje strane obraza, a sedmog do osmog dana od simptoma javlja se osip po telu koji počinje u predelu glave, te se širi prema telu i traje pet do sedam dana, nakon čega nastupa perutanje kože", podsetila je Grgićeva. 

Epidemija je proglašena i u Beogradu.

Iz nedelje u nedelju, pa čak iz dana u dan, novi slučajevi obolevanja od malih boginja i dalje se dijagnostikuju Srbiji, međutim s dolaskom lepog vremena, lanac ove veoma visoko kontagiozne zaraze bi trebalo da se prekine. 

Da bi se odjavile prijavljene epidemije, a prva je prijavljena u Beogradu, trebalo bi da prođe period dvostruke inkubacije, odnosno 36 dana od poslednjeg otkrivenog slučaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike