Stižu superćelijske oluje i donose grad veličine jajeta: Direktor RHMZ detaljno opisao o čemu se radi

23.05.2024

14:15

0

Superćelijske oluje su sposobne da izazovu krupan grad prečnika većeg od pet centimetara i tornado, što je karakteristično za njih

Stižu superćelijske oluje i donose grad veličine jajeta: Direktor RHMZ detaljno opisao o čemu se radi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) prof. dr Jugoslav Nikolić ističe da je globalni porast temperature značajan faktor koji može uticati na povećanje superćelijskih oluja i navodi da su takve oluje zabeležene i u prošlosti u Srbiji, a ne samo prošle godine. 

Ove oluje su sposobne da izazovu krupan grad prečnika većeg od pet centimetara i tornado, što je karakteristično za njih, a ne za druge tipove grmljavinskih oblaka. 
 
Prof. dr Nikolić objašnjava da su za formiranje superćelijskih oluja neophodni određeni atmosferski uslovi, poput podizanja vlažnog, toplog i nestabilnog vazduha uz izraženo vertikalno smicanje vetra. 

Ključan je profil vetra od površine zemlje do šest kilometara visine, jer kada se ovi uslovi ispune, moguća je pojava superćelijskih oluja bilo gde na svetu. 

Iako su takve oluje zabeležene i ranije u našem podneblju, prof. dr Nikolić ukazuje na to da trendovi klimatskih elemenata mogu uticati na povećanje njihovog broja. 

On navodi konkretne primere ekstremnih superćelijskih oluja koje su zahvatile delove Srbije u prošlosti, poput one iz 1987. godine koja je prešla preko više zemalja i prouzrokovala značajnu štetu. Pored toga, prof. dr Nikolić se osvrće na događaje iz 2014. i 2016. godine, kada su superćelijske oluje izazvale probleme u regionu. 

Profimedia
Ilustracija

 

Profesor dr Nikolić za Blic ističe da se superćelijske oluje razlikuju od drugih grmljavinskih oluja po rotirajućoj uzlaznoj struji vazduha, koja im omogućava dug životni vek i formiranje krupnog grada i tornada. 

Teško predvideti broj oluja

Teško je predvideti koliko će superćelijskih oluja biti u narednoj sezoni zbog složenosti atmosferskih uslova potrebnih za njihov nastanak. Globalni porast temperature može uticati na porast broja ovakvih oluja, koji, inače, varira između sezona. 
 
U vezi sa grmljavinskim olujama, prof. dr Nikolić napominje da se one ove godine javljaju u skladu sa kalendarom, pri čemu je RHMZ sproveo pripremne radnje za odbranu od grada u skladu sa zakonom. Trenutno je obezbeđeno 24.012 protivgradnih raketa za odbranu poljoprivrednog zemljišta, a cilj je umanjiti rizik od grada i smanjiti štete. Efikasnost zaštite od grada u Srbiji prelazi 70 odsto, što je dosta visok procenatu u odnosu na globalni standard. 
 
Prof. dr Nikolić zaključuje da je važno pratiti prognoze i upozorenja kako bi se sprečile ili umanjile štete od vremenskih nepogoda, te da je kontinuirana pripremljenost i efikasna odbrana od grada od suštinskog značaja za zaštitu ljudi i imovine. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike