Nevreme paralisalo region! Primorje Crne Gore pod vodom, u Hrvatskoj snimljena superćelija, zatvoreni putevi u Sloveniji

31.05.2024

22:50

0

More u zalivu je zamućeno, posebno u naselju Topla

Nevreme paralisalo region! Primorje Crne Gore pod vodom, u Hrvatskoj snimljena superćelija, zatvoreni putevi u Sloveniji
Ilustracija - Copyright Pixabay

Herceg Novi je danas zadesilo snažno nevreme tokom kojeg je za samo tri sata palo preko 70 litara kiše po metru kvadratnom. Potoci i bujice su pretvorili stepeništa i lokalne saobraćajnice u rečne tokove, nanoseći kamenje, zemlju, građevinski materijal i granje.

More u zalivu je zamućeno, posebno u naselju Topla.

Najkritičnije tačke su, kao i ranije, bile u Meljinama, Zelenici, Bijeloj i Igalu, duž hercegnovske rivijere. Na terenu su od ranog jutra ekipe Službe zaštite i spasavanja, vatrogasci, radnici Komunalno stambenog preduzeća, sektora putara i zelenila, kao i komunalna inspekcija i policija.

Neverovatne scene u Hrvatskoj

Nevreme je pogodilo i veći deo Hrvatske. DHMZ je za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju oglasio narančasti meteoalarm, što znači da su vremenski uslovi opasni. U nekim delovima Hrvatske padao je grad, a ceste su bile pod vodom.

 

 

Iz Slavonije su pristigle neverovatne fotografije oblaka koji su se nadvili nad područjem Našica.

 

 

 

 

Građani su na Facebook stranici Neverin masovno delili slike superćelijskog oblaka koji ih je prilično uznemirio.

Nevreme i obilne padavine na ostrvu Krku u petak izazvale su velike poplave, a voda će danima biti ispumpana, javlja HRT. Voda doseže i do dva metra, poplavljene su njive, mašine i automobili pojedinih meštana. Biće materijalne štete, ali na sreću nije bilo ljudskih žrtava.

Najteža situacija je na području Kimpija, pet minuta od centra Krka, gde podzemne vode neprestano plave područje, pa vatrogasci pumpanjem pokušavaju održati vodostaj.

Prema nezvaničnim meteorološkim podacima, na mernoj stanici Ponikve za 24 časa palo je ekstremnih 274 litra kiše po metru kvadratnom. Podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda govore o 168 litara kiše na Krku - što je rekordna dnevna količina padavina za maj. Vatrogasci su tokom noći i jutra obavili 23 intervencije, saznaje se u petak od komandira Javne vatrogasne postrojbe Krk Gorana Grubišića.

Blato u moru, drveće na autobusima i automobilima, zatvoreni putevi

Zbog kiše sa obilnim pljuskovima, vetrom i udarima groma, Uprava zaštite i spasavanja zabeležila je 60 incidenata u različitim delovima zemlje. Pripadnici 40 vatrogasnih jedinica i drugih službi ispumpali su vodu, uklonili oboreno drveće, zaštitili objekte od poplavnih vreća i zatrpali ih, uklonili nanose šljunka, kamenja i zemlje.

 

 

Današnje vreme izazvalo je neprijatnosti na područjima regionalnih centara za informisanje Celje, Kopar, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec i Trbovlje, saopštila je uprava. Kako su pisali, oborinske vode su poplavile stambene i druge objekte, a drveće je palo zbog raskvašenog terena. Pokrenuto je nekoliko klizišta, nanos zemlje i kamenja ometao je saobraćaj, a putevi i staze su poplavljeni zbog stajaćih voda.

U opštini Kranj drvo je palo na autobus, a u opštini Divača oborena stabla pala na automobil. Vetar je otkinuo krov skladišta u Kopru. Udar groma zapalila su dva požara u stambenim objektima, i to jedan u opštini Vrhnika i drugi u opštini Velika Lašče, saopštila je uprava.

 

 

Kako su naveli, jaka jutarnja kiša izazvala je i dosta problema u Piranu. Na Tartinijevom trgu meteorska voda je preplavila lokale, trg je takođe bio pun vode. Na Oljčnoj poti i kod garažne kuće, kao i na pešačkoj stazi Piran-Fiesa, došlo je do pokretanja zemlje.

Agencija za životnu sredinu Republike Slovenije napisala je na Fejsbuku da danas nije baš dan za kupanje u moru. More na slovenačkoj obali posmeđilo je, pošto su bujične kiše i oborinske vode unele mulj u more. Najviše kiše palo je na području Pirana i Portoroža, pisali su slovenački mediji.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike