Goranu grad u dvorištu napravio krater od pola metra: "Grudve" su bile kao narandže! Pucale fasade na kućama, ubijao životinje (FOTO/VIDEO)

17.06.2024

20:11

0

Autor: R.M.

U selu Češljeva bara šteta od grada je stopostotna

Goranu grad u dvorištu napravio krater od pola metra: "Grudve" su bile kao narandže! Pucale fasade na kućama, ubijao životinje (FOTO/VIDEO)
Copyright Privatna arhiva

Grad koji je prošle nedelje protutnjao delovima Srbije napravio je takvu štetu od koje se mnogi stanovnici neće oporaviti uopšte.

Jedno od sela koje je grad bukvalno poharao je Češljeva bara, gde bukvalno ništa od useva nije ostalo a načinjena je i ogromna šteta na kućama.

Goran Janković jedan je od meštana čija je imovina stradala u nevremenu, a za 24sedam je ispričao šta se tačno desilo.

- U četvrtak je bio dan kao i svaki drugi, čak sam gledao i vremensku prognozu i sat vremena pre toga nije pisalo ništa za grad. Ali oko pola pet je počela oluja kakvu ne pamtim da sam ikada video za sve ove godine. To je tako duvalo i nosilo sve pred sobom. A onda je počeo da pada grad. Prvo sitan kao kliker, a onda su počele da padaju "narandže"! I to je padalo jedno 7 do 10 minuta - počinje priču Goran.

Kada je oluja protutnjala, meštani su počeli da gledaju šta se desilo i koje su posledice.

- Dok smo to gledali opet je izašlo sunce, bilo je preko trideset stepeni, a čak smo imali utisak da je nešto jače nego obično. I dok smo mi to gledali posle 15 minuta naišao je drugi oblak i opet su počele da padaj "narandže" po nama. To je trajalo jedno pet minuta - priča naš sagovornik.

Nakon ove prirodne katastrofe, ostala je katastrofa i na poljima. 

- Polja su nam skroz uništena. Krovovi otkriveni, porazbijani crepovi, prozori, fasade... najgore je što mi svu robu uzimamo od dobavljača za poček, pa im onda isplaćujemo u pšenici, kukuruzu i drugim proizvodima. E sada nemamo šta da im damo i ne znamo kako ćemo da ih isplatimo. Uzimaće nam sve živo banke! - ispričao je on.

Sem letine, stradale su čak i životinje

- Izginuli su kučići, mačići, kokoške, ćurke, guske... sve ono što se našlo na otvorenom. Svakom je po neka životinja stradala. Neko je to posle zaklao i iskoristio, a neko zatrpao. Ali najgore nam je za useve za koje mnogo dugujemo - rekao je on.

Privatna arhiva
 

Oni su se obratili opštini Veliko Gradište i njenom predsedniku, a obećano im je da će od sutra krenuti neka komisija. Janković dodaje da nije bilo protigradnih raketa, iako postoje stanice, a veruje da bi se spasili da je ispucana barem neka.

Goran kaže da u trenutku kada je grad počeo da pada, uplašili su se da će poginuti.

- Bežali smo u podrume! Nismo smeli da budemo u sobi! Ja imam auto koji je kasko osiguran i procenjena je šteta na 100 odsto! Polupan je i izgleda kao da je izašao sa ratišta. Tako izgledaju i kuće - objasnio je on.

Privatna arhiva
 

Dodaje da ljudi koji sada dolaze u selo ne mogu da veruju kako izgleda i šta se desilo.

- Ko ima na kući stiropor i fasadu preko, grad kad je udario stigao je do cigle! Poneka ledenica je bila veličine pola cigle! To se čulo kao kada udari raketa u zemlju. U mom dvorištu su pale tri-četiri takve i ostavile su rupu od pola metra! To ako udari u kuću, ruši sve - rekao je on.

Goran kaže da će narod imati hrane za stoku za još možda nedelju dana i da će onda krenuti da kolje. 

- Vidim da su ovi nakupci već počeli sa kamionima da prolaze i da nude da kupe stoku na razglasu. Čak i ovi što prodaju crepove, umesto da malo spuste, oni su digli cene. Stakloresci su se pojavii, ja mislim, iz čitave Srbije. Kombi vozila samo šetaju po okolini. Nekome je svanulo, nekom je smrklo - zaključio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike