Nebo nad Srbijom je promenilo boju: Meteorolog Ristić najavljuje saharski pesak i pljuskove

09.06.2024

17:07

0

Autor: I.K.

Još sutra toplo, a onda uz najavljene pljuskove iz dana u dan uslediće i postepeni manji pad temperature od utorka

Nebo nad Srbijom je promenilo boju: Meteorolog Ristić najavljuje saharski pesak i pljuskove
Copyright Profimedia/YouTube

Republički hidrometeorološki zavod najavio je i sutra izuzetno toplo vreme sa temperaturom do 35 stepeni, a onda stiže promena vremena koju prate obilne padavine. Međutim, to nije jedino što nam donosi ova promena.

Kako je za 24sedam potvrdio meteorolog Ivan Ristić, naša zemlja nalazi se na granici afričkog anticiklona koji sa sobom, osim visokih oblaka donosi i pesak iz Sahare, tako da radarske slike pokazuju kako se i nebo nad Srbijom menja.

-Pesak će biti prisutan u narednim danima u oblacima iz kojih će padati kiša koja zbog toga može biti prljava. I sutra već će biti pljuskova naročito u Vojvodini tako da već sutra može biti kiša prljavija, najavljuje Ristić.

Facebook/Ivan Ristić
 

 

Budući da će pesak zajedno sa kišom pasti na zemlju, nema opasnosti da bi mogao da izazove zdravstvene tegobe, ali računajte da će automobili biti prljavi.

Ristić takođe dodaje da će uz najavljene pljuskove iz dana u dan uslediti i postepeni manji pad temperature od utorka, ali da će se zadržati sparno vreme.

Sutra će, prema prognozi RHMZ, biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i veoma toplo. Najniža temperatura od 16 do 23, a najviša od 31 do 35 stepeni. Na snazi će biti narandžasti meteo-alarm zbog visokih temperatura. 

Lokalna pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom očekuje se uglavnom u Vojvodini, centralnim i istočnim krajevima. Vetar umeren i jak jugozapadni i južni, posle podne i uveče u skretanju na severozapadni, prvo na severu Srbije. Lokalna pojava grmljavina pali žuti meteo-alarm.

RHMZ printscreen
 

 

U utorak na severu i zapadu Srbije promenljivo oblačno, pre podne sa sunčanim intervalima, posle podne sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom koji će ponegde biti izraženiji uz grad. Duvaće slab i umeren severozapadni vetar. U ostalim krajevima pretežno sunčano, a vetar će biti jugozapadni. Najniža temperatura od 15 do 20, a najviša od 25 stepeni na zapadu i severozapadu do 33 stepena na jugu i jugoistoku Srbije. Zbog padavina i pojave grmljavine praćene gradom, na snazi će biti narandžasti meteo-alarm, koji će ostati upaljen sve do četvrtka.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike