Žena im je kriva, čak i kada je mrtva! Stručnjaci objasnili ko ostavlja bolesne komentare na mrežama nakon svirepog ubistva u Novom Sadu

13.03.2024

19:57

0

Autor: I.K.

"Umesto da nasilnik ima svoj tron, kao u srednjem veku, smetaju im ženska prava i zakon koji ih štiti"

Žena im je kriva, čak i kada je mrtva! Stručnjaci objasnili ko ostavlja bolesne komentare na mrežama nakon svirepog ubistva u Novom Sadu
Copyright Profimedia/ Instagram/192rs/ATA Images

Nakon zločina u Novom Sadu, kada je surovo ubijena žena Gordana T. za šta je osumnjičen njen suprug Nikola T., na društvenim mrežama osvanuli su užasni komentari kojima se ovaj zločin potpuno relativizuje, a žrtva predstavlja kao krivac za to što joj se desilo.

Kako za 24sedam ističe Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, u kojoj je spas od nasilnih muževa do sada našlo na desetine ugroženih, prebijenih žena, upravo od stava da je žena za sve kriva i počinje matrica njihovog zlostavljanja. Snežana Repac, psiholog, ističe da naravno da niko ne može biti kriv zato što je žrtva, ali da ubice i oni koji ih podržavaju uvek imaju viđenje da je žena kriva, jer ne žele da vide svoju krivicu.

- Oni koji podržavaju ovako nasilan čin su verovatno i sami latentni nasilnici, a ovakvim zlobnim komentarima se otvaraju vrata onima sa poremećajem ličnosti da učine isto, jer se time pravda njihov zločin. Zaista je neshvatljivo da bilo ko može to da pravda i zbog čega to radi, komentariše Vesna Stanojević.

Ističe da od matrice da je žena uvek kriva, počinje porodično nasilje.

- Žena je kriva za sve, pa čak i kada je mrtva. A to je posledica toga da joj se govori da ništa ne valja, da ne zna ništa, da je glupa i to onda u jednom trenutku preraste u nasilje, koje dovede do femicida. A žene trpe razne oblike nasilja od psihičkog, fizičkog, ekonomskog. One svakodnevno umeju da slušaju da ne valjaju, da će ih taj isti muž "ubiti", "odrobijati", da je "niko drugi ne bi trpeo" i slično. To su matrice, a one pristaju da ostanu u tome i da trpe jer ih je sramota od okoline, objašnjava Vesna Stanojević.

Žene trpe nasilje zbog sramote

Dodaje da nasilnici ne žele da nađu drugu ženu, jer je ona koja trpi savršen medijum za njih.

ATAImages/A.K.
Vesna Stanojević

- Žene jednostavno bude sramota od okoline, porodice i ne odlaze, ali to nije rešenje jer dozvoljavaju da deca na primer svakog dana gledaju pijanog oca kako viče na njihovu majku, vređa je i tuče je. Žene moraju da se otrgnu od takvog načina razmišljanja, navodi Vesna Stanojević.

Ona podseća da je i posle monstruoznog ubistva u školi "Vladislav Ribnikar" bilo na mrežama komentara kojima su podržavali maloletnog ubicu.

- Pisali su mu u komentarima "ti si car", "ti si kralj" i zaista bi trebalo videti sa tim osobama koje to mogu da napišu, bez trunke empatije prema žrtvama, da li to zaista misle ili samo na ovako pogrešan način skreću pažnju. Oni su na društvenim mrežama dobili mogućnost da kažu sve što hoće i kao da im niko ništa ne može - navodi Vesna Stanojević i dodaje da bi trebalo razmisliti o uvođenju femicida u krivični zakon kod nas, kako bi se ubistvo žene prepoznalo kao posebno krivično delo, za šta bi možda bile propisane i teže kazne nego što su trenutno.

Neljudski i navijački komentari

Psiholog Snežana Repac ističe da su ovakvi komentari koji veličaju ubistvo nedužne žene neljudski i navijački, te da uvek kada se desi nešto najgore, takvi potpiruju vatru, dosipaju so na živu ranu da više boli.

- Koliko je strašno čuti za ovakve zločine i umesto da budemo složni bez izuzetka, da se radi o pomračenom umu nesrećnog čoveka, pojedinci se pridružuju komentarima na mrežama ljudi bez trunke empatije. Time samo otkrivaju da su željni tuđe nesreće, da uživaju u nasilju nad ženama i time možda žele da sebe dovedu u fokus ovakvim neprikladnim komentarisanjem, kako bi neko obratio pažnju na njih. Moguće je da postoje grupe komentatora na mrežama, koje se uzajamno podržavaju da svaku nesreću dočekaju likujući, što je odraz njihovog ličnog bola u muško-ženskom odnosu - navodi Repac.

Privatna arhiva
Snežana Repac

 

Ona ističe da, ako se ispostavi da je u pitanju nesrećan slučaj, da je onda još veća trauma ovog čoveka, koji je još kao dete ostao bez majke, koju je ubio njegov otac.

- Rana trauma ako ostane neprevladana, može da vuče osobu da se nesvesno ponovo sa tim suoči, kroz ulaz u ulogu agresora, identifikacijom. Naravno da niko ne može biti kriv zato što je žrtva, ali ubice uvek imaju to viđenje, i oni koji ih podržavaju, da je žena kriva, s obzirom da ne žele da vide svoju krivicu. Zato beže u nedela i zločine, objašnjava Snežana Repac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike