U Srbiju dolazi stepska klima! Trebaće nam vremena da se naviknemo, a kardiolog objasnio kako će uticati na zdravlje

13.03.2024

13:20

0

Stepska klima predstavlja tip klime, koji je prelaz između vlažne i suve

U Srbiju dolazi stepska klima! Trebaće nam vremena da se naviknemo, a kardiolog objasnio kako će uticati na zdravlje
Copyright Profimedia

Klima se poslednjih godina promenila a u budućnosti u delovima Srbije klima će biti nalik stepskoj, izjavio je kardiolog dr Predrag Mitrović.

Dr Mitrović je naglasio da velike temperaturne razlike mogu biti veliki problem, pa tako jednog dana da bude dva stepena, već sledećeg 18 stepeni, što je više nego nepovoljno za ljudski organizam.

- Spoljni vazdušni pritisak deluje na naš organizam i drži naše telo u tonusu. Mi će ćemo se kao i životinje i druga živa bića navići na te promene, ali biće potrebno vreme za to. Promene su došle naglo, mi više nemamo proleća i jeseni i ono što je najbitnije da temperaturu unutrašnje i spoljne sredine menjamo lagano, kako naš organizam ne bi pretrpeo veći šok. Stariji sugrađani i penzioneri to već znaju, ali mnogi mlađi ne i onda prilikom nagle promene sredine u vrelim letnjim ili hladnim zimskim danima svoj organizam naglo izlažu stresu, što dovodi do pojave angine pekteoris i do pogoršanja nekih hroničnih bolesti - kaže profesor Mitrović za Telegraf.

Šta je stepska klima?

Inače, stepska klima predstavlja tip klime, koji je prelaz između vlažne i suve. Ova klima zastupljena je na svim kontinentima. Može da se javi u umerenim, ali i u suptropskim širinama. Ono što je zajedničko za ovo klimu, jesu prosečne male godišnje količine padavina, ali i velika temperaturna razlika koja u jednom danu može biti viša od 20 stepeni. U toku godine u ovim predelima padne manje od 500 mm, a više od 250 mm padavina po kvadratnom metru, a najčešće od 300 do 400 mm. Više padavina ima ka predelima koji su bliži morima i okeanima.

Na području Evrope ova klima preovladava na jugu Rusije i Moldavije, a u Aziji u centralnom delu kontinenta. U Severnoj Americi ovaj tip klime preovladava u kontinetalnim predelima SAD, odnosno u oblasti Srednjeg Zapada.

Profimedia
Ilustracija

 

Temperature tokom zimskih meseci su ispod 0°C, mogu da opadnu i ispod -20-30°C, dok se leti kreću od 30 do 40°C, lokalno i više.

Postoji i suptropski tip ove klime, koji u Africi i u Australiji predstavlja prelaz od tropske ka pustinjske klime. Temperature leti idu od 40 do 45°C, pa lokalno i više, dok su zimske od 10 do 20°C.

Oba tipa stepske klime odlikuju se često veoma sušnim vremenom i naglim prelazom iz zime u leto i obrnutno, odnosno prelazna godišnja doba veoma slaba su izražena.

Zajedničko za oba tipa klime

Kod oba tipa ove klime maksimum padavina javlja se tokom letnjih meseci, kao posledica kontinetalnosti, dok je minimum padavina zimi, a slab sneg koji padne zimi u manjim količinama, njegov snežni pokrivač može se dugo zadržati.

Kako se ovaj tip klime sreće u velikim ravnicama, neretko duvaju vrlo jaki i suvi vetrovi, a vegetacija je i više nego oskudna kada je drveće u pitanju i uglavnom preovladavaju nisko rastinje i trava.

Kada je reč o Srbiji, varijanta stepske klime preovladava u severoistočnom delu zemlje, naročito u Banatu, a pre svega u onom delu zemlje koji gravitira ka Rumuniji. Najviše je izražena u delovima Deliblatske peščare, na severu i istoku Banata i na istoku Timočke i Negotinske Krajine. Ovaj deo zemlje ujedno se odlikuje naglim promenama vremena, i ogromnom temperaturnom razlikom kako u jednom danu, tako i između toplih leta i hladnih zima, dok su prelazna godišnja doba veoma slabo izražena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike