Istorija, glasine i političke igre: Kako je kraljević Đorđe Karađorđević postao "princ lažnih vesti" (FOTO)

14.10.2023

08:15

0

Njegova tragična sudbina, obavijena velom tajni, glasina i političkih manipulacija, čini ga jednom od najintrigantnijih figura u srpskoj istoriji, i zasigurno čovekom oko koga se stvaralo veoma puno lažnih vesti!

Istorija, glasine i političke igre: Kako je kraljević Đorđe Karađorđević postao "princ lažnih vesti" (FOTO)
Copyright Wikipedia

Kraljević Đorđe Karađorđević, ikona hrabrosti i nepokolebljivog duha, tokom godina je postao centralna figura serije glasina i političkih manipulacija koje su odjekivale kroz srpsku i jugoslovensku istoriju. 

Njegova kompleksna i tragična sudbina isprepletena je sa mrežom političkih interesa, dok su narativi o njegovim herojskim delima i neobičnim sudbinama često korisno služili raznim političkim snagama.

Iako je njegov ugled u javnosti varirao, naročito zbog pojedinih ekscesa, kraljević Đorđe je uspeo da obnovi svoj renome zahvaljujući neobuzdanoj borbenosti, naročito tokom učešća u Prvom svetskom ratu. 

Mnogi su ga videli kao modernog naslednika legendarnog vožda Karađorđa, upoređujući njihove fizičke i karakterne osobine. Ova percepcija dala mu je status narodnog heroja i simbola otpora.


Legende koje su se širile narodom

Tokom Prvog svetskog rata, kada je Srbija bila okupirana, glasine o kraljevićevoj hrabrosti i tajnim misijama podsticale su nade i borbeni duh stanovništva. Pisac Bora Stanković beleži da su se širile priče o tome kako je kraljević Đorđe avionom došao do Beograda, ostavljajući za sobom šinjel i kapu na Topčiderskom brdu. 

Slično tome, tokom Topličkog ustanka, pričalo se da je čuveni vojvoda Kosta Vojinović zapravo kraljević Đorđe.

 

Wikipedia
Vojvoda Kosta Vojinović

 

Međutim, nakon rata, njegova politička uloga i dalje je bila predmet spekulacija. Jedan nemački poslanik u Beogradu 1922. godine smatrao je da kraljević Đorđe nema značajnu političku ulogu, ali već par meseci kasnije on je promenio svoj stav, naglašavajući da Đorđe može biti ključni igrač u domaćoj politici. 

Nakon što je smešten u bolnicu za duševne bolesti, kraljević Đorđe je postao centralna tema rasprava, manipulacija i širenja dezinformacija. Njegovo zatočeništvo nije bilo popularno među građanima, što je narušilo reputaciju režima njegovog brata kralja Aleksandra.

 

Često povezivan s nepostojećim prevratima

U međuratnom periodu, ličnost kraljevića Đorđa bila je često povezivana s nemirima i prevratima koji su se navodno događali u Jugoslaviji. 

Prema svedočenju diplomate Koste St. Pavlovića, u januaru 1931. godine nemački mediji su izvestili o tome da je kraljević Đorđe pobegao iz Niša i u saradnji s oficirima organizovao zaveru protiv vlasti. Kao posledica ove zavere, navodno je je bio njegov dolazak u Beograd, što je nateralo kralja Aleksandra da se povuče i skloni u Zagreb. 

Osim toga, 1937. godine, poltičar Dragoljub Jovanović primio je lažne informacije iz Bosne i Hercegovine koje su sugerisale da je kraljević Đorđe stigao iz Rusije i preuzeo vlast u Beogradu, pod imenom Karađorđe II.

 

Zbog preke naravi presto prepustio bratu

Đorđe Karađorđević je bio prestolonaslednik Kraljevine Srbije u periodu od 1903. do 1909. godine. 

Na svet je došao u Cetinju 8. septembra 1887. godine, a umro je u Beogradu na današni dan 1972. godine. Rođen je kao prvi sin kralja Petra I i njegove supruge kraljice Zorke, koja je bila ćerka crnogorskog kralja Nikole I. 

Godine 1909. se samovoljno odrekao prestola posle jednog u nizu skandala, nakon čega je novi prestolonaslednik postao njegov mlađi brat Aleksandar. 

Od rođenja do 1903. godine njegova titula je bila „njegovo visočanstvo knez Đorđe P. Karađorđević“, a do 1909. godine oslovljavan je sa „njegovo kraljevsko visočanstvo princ prestolonaslednik Đorđe Karađorđević od Srbije“. Do oktobra 1972. godine, odnosno do smrti, titula je glasila „njegovo kraljevsko visočanstvo princ Đorđe Karađorđević“.

Srpski kraljević na čelu patrizanskih snaga!?

U vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata, kraljević Đorđe je ponovo bio u epicentru raznih glasina. 

Mnogi su verovali da on stoji na čelu ustaničkih snaga, a pripadnici NOP-a nisu se mnogo trudili da opovrgnu širenje informacija da su oni u stvari vojska kraljevića Đorđa Karađorđevića. Prema dva izveštaja snaga JVuO o dešavanjima tokom ustanka u Bosni i Hercegovini, izneto je mišljenje da je Slaviša Vajner Čiča, vođa partizana u regionu Romanije, potajno širio informaciju da je on zapravo princ Đorđe. Veći deo stanovništva je verovao u ove glasine. Smatralo se čak da je Vajnerova pozicija ustanika bila potpomognuta zahvaljujući tim glasinama. 

Wikipedia
Slaviša Vajner 

 

Međutim, istaknuti član narodnooslobodilačkog pokreta Rodoljub Čolaković takođe je bio svestan postojanja ovih glasina, ali nije verovao da su potekle direktno od Vajnera. Prema njegovom mišljenju, seosko stanovništvo je bilo izvor ovih priča, ali je većina bila skeptična prema njima, jer se znalo da je kraljević Đorđe znatno stariji od Vajnera.

Uprkos tome što ni na koji način nije bio aktivan učesnik sukoba tokom Drugog svetskog rata, njegova legenda živela je u svesti naroda, koji ga je smatrao simbolom otpora.

"Neuklopljeni princ"

Princ Đorđe je po svim merilima odudarao od ondašnjeg uštogljenog srpskog društva. Na kaldrmi beogradskih ulica sa samo 16 godina jurcao je prvim automobilom u državi, noću je jahao po Topčideru, šetao zaleđenom Savom i uživao sa ribarima u društvu doživotnog prijatelja, matematičara Mike Alasa, a javnost su još više intrigirale njegove ljubavne romanse sa poznatim glumicama Narodnog pozorišta. Po današnjim kriterijumima, bio je hrabar, a po starim - neuklopljen.

Wikipedia
Kraljević Đorđe i Mika Alas

 

Njegova tragična sudbina, obavijena velom tajni, glasina i političkih manipulacija, čini ga jednom od najintrigantnijih figura u srpskoj istoriji, i zasigurno čovekom oko koga se stvaralo veoma puno lažnih vesti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike