Kraljević Đorđe: Najtragičniji junak novije srpske istorije (FOTO/VIDEO)

17.10.2022

04:46

0

Većinu vremena nije bio mirnog duha, pa ga je njegova tvrdoglavost i ishitrenost često dovodila u nepovoljne položaje

Kraljević Đorđe: Najtragičniji junak novije srpske istorije (FOTO/VIDEO)
7TmUZgmoh8o - Copyright Wikipedia

Đorđe Karađorđević je bio prestolonaslednik Kraljevine Srbije u periodu od 1903. do 1909. godine. 

Na svet je došao u Cetinju 8. septembra 1887. godine, a umro je u Beogradu na današni dan 1972. godine. 

Rođen je kao prvi sin kralja Petra I i njegove supruge kraljice Zorke, koja je bila ćerka crnogorskog kralja Nikole I. 

Godine 1909. se samovoljno odrekao prestola posle jednog u nizu skandala, nakon čega je novi prestolonaslednik postao njegov mlađi brat Aleksandar. 

Od rođenja do 1903. godine njegova titula je bila „Njegovo Visočanstvo knez Đorđe P. Karađorđević“, a do 1909. godine oslovljavan je sa „Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ prestolonaslednik Đorđe Karađorđević od Srbije“. Do oktobra 1972. godine, odnosno do smrti, titula je glasila „Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Đorđe Karađorđević“.

Detinjstvo i obrazovanje 

Tri godine pre nego što se Đorđe Karađorđević rodio njegova porodica je živela, svega par godina, u dvoru kralja Nikole na Cetinju. Usled političke situacije u Srbiji, nametnute vladavinom dinastije Obrenović, porodica Karađorđević je na Cetinju pronašla neku vrstu utočišta. Na Cetinju je rođen Đorđe, njegova braća i sestra Jelena. 

Vrlo rano ih je zadesila porodična nesreća. Njihova majka Zorka umrla je dok su još bili deca. Kao udovac, Petar je 1984. godine sa decom napustio Cetinje i preselio se u Ženevu. Tamo su živeli četiri godine. Đorđe se školovao u vojnoj školi carske Rusije u sastavu Kadetskog korpusa cara Aleksandra II. Inače, u Rusiji su bile udate i njegove dve tetke, ćerke njegovog dede Nikole i to za neke od članova carske porodice. 

Profimedia
 

 

Nakon Majskog prevrata, odnosno ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i njegove supruge, Petar Karađorđević je izabran za kralja, a Đorđe kao njegov najstariji sin za njegovog prestolonaslednika. Đorđe je prekinuo školovanje i stigao sa ocem u Srbiju 1903. godine, gde su živeli kao kraljevska porodica. Mladost Đorđe je dobio ime pradede Karađorđa. Đorđe je osim imena, od pradede nasledio i neukrotiv karakter. 

U slobodno vreme je voleo da peca na Adi gde je pronalazio unutrašnji mir. Međutim, većinu vremena nije bio mirnog duha, pa ga je njegova tvrdoglavost i ishitrenost često dovodila u nepovoljne položaje. 

Pogotovo, ako se uzme u obzir da je često bivao u svađi s uticajnim ljudima toga vremena, kao što su bili Apis, Pašić, Petar Živković i drugi. 

"Đorđe je moja krv..."

Kralj Petar je bio svestan različitih karatera svojih sinova i isticao je da je Đorđe više "povukao" na Karađorđeviće, dok je Aleksandrov karater bio bliži Petrovićima. 

- Đorđe je moja krv, a Aleksandar krv njegovog dede crnogorskog kralja Nikole, istakao je jednom prilikom Petar I.

Wikipedia
 

 

Njegov brat Aleksandar bio mu je sušta suprotnost. Smiren, taktičan i pouzdan. Samim tim je bio miljenik u okolini. U martu 1909. godine se dobrovoljno odrekao prestola. Javnosti nije odgovarao njegov karakter, a naročito nakon tragedije na dvoru gde je ubio svog posilnog Čolakovića, koji je preminuo od batina koje je dobio od princa. Čin abdikacije je potaknut pritiskom okoline koja je jasno davala do znanja da ga ne želi za budućeg kralja. 

Njegov mlađi brat Aleksandar od tada je važio za novog prestolonaslednika. Napustio je Sankt Petersburg i doselio se na dvor. 

Neki su bili mišljenja da je Đorđe uklonjen iz razloga što je pružao jasan nacionalni otpor Austriji. Posle svega, iako više nije bio prestolonaslednik, imao je titulu princa, a kao sin kralja zvali su ga i kraljević.

U listu „Politika“ tih je dana objavljeno;

- Onaj, koji je bio najizrazitiji predstavnik nacionalnog otpora prema Austriji uklonjen je i Austrija sad trijumfuje. U sećanju narodnom to će ostati zabeleženo za svagda, i u Srbiji a naročito van Srbije. Zaboraviće se sve ostalo, a ostaće samo jedno: da je Prestolonaslednik Đorđe uklonjen zato, što je hteo rat Austriji. 

Wikipedia
 

 

Austro-ugarima je odgovaralo što je za novog prestolonaslednika izabran Aleksandar, samim tim što Đorđe nikada nije štedeo na izjavama protiv Austrougarske. Za vreme Aneksione krize među demonstrantima se izdvojio i javno spalio zastavu Austrougarske. 

"Neuklopljeni princ"

Princ Đorđe po svim merilima je odudarao od ondašnjeg uštogljenog srpskog društva. Na kaldrmi beogradskih ulica sa samo 16 godina jurcao je prvim automobilom u državi, noću je jahao po Topčideru, šetao zaleđenom Savom i uživao sa ribarima u društvu doživotnog prijatelja matematičara Mike Alasa, a javnost su još više intrigirale njegove ljubavne romanse sa poznatim glumicama Narodnog pozorišta. Po današnjim kriterijumima bio je hrabar, po starim - neuklopljen.

Wikipedia
 

 

Đorđe je bio hrabar ratnik. Kada su ratovi bili u pitanju nikada se nije štedeo. Bio je učesnik Prvog balkanskog rata, Drugog balkanskog rata i Prvog sveetskog rata. Tokom Prvog svetskog rata, 1914. godine, je ranjen, nakon čega se jedva oporavio. 

 

 

Zrele godine 

Kralj Petar Karađorđević je umro 1921. godine. Novi kralj je postao njegov mlađi sin Aleksandar. 

Četiri godine kasnije Đorđe je uhapšen. Smestili su ga u Specijalnu psihijatrijsku bolnicu nedaleko od Niša. Njegov brat, kralj Aleksandar, je ubijen 1934. godine u Marselju. Đorđe je i dalje bio lišen slobode u psihijatrijskoj ustanovi.

Počeo je i Drugi svetski rat, a Đorđe je provodio vreme u bolnici, mimo svoje volje. Slobodu je dočekao 1941. godine i to od strane Nemaca, koji su nakon okupacije Kraljevine Jugoslavije mislili da će imati koristi od njega za rešavanje raznih političkih pitanja i lakšeg ostvarenja svojih ciljeva. Najpre su imali nameru da ga postave za vladara okupirane Srbije. Na njihovo iznenađenje on je odbio takav vid vlasti, te stekao veći ugled u narodu, među komunistima i saveznicima.

Sledeće što su mu Nemci nudili bila je vlast iz senke, od čega bi imali obostranu korist. Odbio je i ovu ponudu. Srpski narod se ponosio njime. 

Sećanje princa na "oslobođenje"

- Sudbina se poigrala sa mnom, piše dalje Đorđe u memoarima.

 - U danu kada je Srbija izgubila slobodu, u času kada je ceo moj narod postao zatočenik, ja sam oslobođen. Oslobodili su me Nemci, narod koji nikada nisam voleo i protiv koga sam se borio celog života.

Nakon oslobođenja Beograda lično je čestitao generalu Peki Dapčeviću. Nastavio je da živi skromno odbacivši sve poklone i privilegije. 

Kraj života i smrt Nakon što je završen Drugi svetski rat dinastija Karađorđevića je proglašena državnim neprijateljima. Oduzeta im je imovina i državljanstvo. Karađorđevići su živeli u izgnanstvu, samo je Đorđe bio nastanjen u Beogradu. Živeo je od penzije.

Kao stariji čovek venčao se sa Radmilom Radonjić, sa kojom nije imao decu. 

Đorđe je umro dočekavši duboku starost, 1972. godine. 

Sahranjen je u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. 

Za života je napisao autobiografiju „Istina o mome životu“. 

Bonus video
24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike