Kraljević Tomislav: Karađorđević koji se prvi vratio u zemlju i stao uz srpske borce u Republici Srpskoj i Srpskoj Krajini

12.07.2023

06:55

0

Autor: 24sedam

Tomislav je prvi član kraljevske porodice koji se trajno vratio u Srbiju, početkom 1992. godine, kada se nastanio u Zadužbini kralja Petra I Karađorđevića na Oplencu

Kraljević Tomislav: Karađorđević koji se prvi vratio u zemlju i stao uz srpske borce u Republici Srpskoj i Srpskoj Krajini
Copyright Profimedia

Na današnji dan 2000. godine umro je Tomislav Karađorđević, jugoslovenski kraljević, drugi sin kralja Aleksandra I Karađorđevića i kraljice Marije i brat poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića.

Rođen je 19, a kršten 25. januara u posebnom salonu Novog dvora, a njegovom krštenju prisustvovao je Stjepan Radić, koji je predložio dva hrvatska imena - Zvonimir i Tomislav, jer je prvi kraljev sin Petar dobio srpsko ime. Kralj Aleksandar I se odlučio za ime Tomislav, na šta je Radić poželeo da Karađorđevići žive sto godina. Krštenog kuma, britanskog kralja Đorđa VI, zastupao je britanski ministar na Dvoru Kenard, osveštanom vodom iz Vardara, Jadranskog mora i Dunava.

Printscreen/Youtube/ Храм Св. Великомученика Георгија у Београду - Чукарица
 

Osnovno obrazovanje Tomislav je stekao na dvoru u Beogradu. U periodu od 1937. do 1941, školovao se u Sandrojd školi u Engleskoj, zatim u Oundle školi 1941-1946, i u Kembridžu od 1946. do 1947, kada je napustio studije zbog sukoba sa jednim marksističkim profesorom.

Tokom Drugog svetskog rata, postojale su inicijative tadašnjeg SSSR-a prema jugoslovenskoj vladi u izbeglištvu da kraljević Tomislav zauzme jugoslovenski presto umesto svog starijeg brata, kralja Petra II, što se ipak nije desilo.

Naslednik krune i voćar

Pri kraju rata, početkom 1945. godine, kralj Petar II, pod pritiskom britanskog premijera Čerčila, preneo je svoja kraljevska ovlašćenja na Namesništvo pod kontrolom kasnijeg jugoslovenskog komunističkog predsednika Josipa Broza Tita, pod čijom je vlašću Ustavotvorna skupština od 29. novembra 1945. ukinula monarhiju (dok je 8. marta 1947. godine svim članovima kraljevske porodice oduzeto državljanstvo i konfiskovana im je imovina). U vreme kada je Petar II Karađorđević preneo svoja kraljevska ovlašćenja na renegat koji je kontrolisao Josip Broz Tito, kraljević Tomislav je bio zakoniti naslednik Krune i, prema tadašnjem Ustavu Jugoslavije, jedina osoba kojoj je kraljevska vlast mogla biti preneta.

Posle Kembridža, kraljević Tomislav rešio je da se posveti voćarstvu. Dok je pohađao poljoprivrednu školu, radio je kao običan nadničar u jednom voćnjaku u pokrajini Kent. Kasnije, 1950. godine, kupuje imanje u pokrajini Zapadni Saseks. Najviše se bavio uzgojem jabuka, na imanju od 80 hektara, koje je u jednom trenutku imalo 17.000 stabala.

Printscreen/Youtube/ bozans
 

Tomislav se oženio 7. juna 1957. u Zalemu u Zapadnoj Nemačkoj, princezom Margaritom od Badena, sa kojom je dobio sina Nikolu i ćerku Katarinu.

Posle razvoda 1982. godine, oženio se iste godine devojkom iz susedstva, Lindom Meri Boni, s kojom ima dva sina, Đorđa i Mihaila.

Aktivan u emigraciji

Kraljević Tomislav je bio veoma angažovan u životu srpske emigracije, organizujući brojne proslave i piknike na svom imanju i učestvujući u brojnim humanitarnim organizacijama i inicijativama. Bio je, između ostalog, predsednik Jugoslovenskog komiteta za ukazivanje pomoći starim ratnicima, zaštitnik crkve Lazarice u Birmingemu i predsednik Odbora za obnovu manastira Hilandar. Takođe je bio visoki zvaničnik britanskog ogranka humanitarnog Reda vitezova Sv. Jovana.

Printscreen/Youtube/ bozans
 

Tokom raskola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tokom šezdesetih godina prošlog veka pa sve do njegovog kraja, 1992, čvrsto je stajao uz Patrijaršiju u Beogradu i davao joj javnu podršku širom srpske emigracije.

Godine 1990. odbio je ponudu Demokratske stranke iz Beograda da bude njen predsednički kandidat na prvim posleratnim izborima u decembru te godine.

Povratak u Srbiju i podrška srpskim borcima

Tomislav je prvi član kraljevske porodice koji se trajno vratio u Srbiju, početkom 1992. godine, kada se nastanio u Zadužbini kralja Petra I Karađorđevića na Oplencu.

Ubrzo je postao veoma popularan u narodu, pogotovu zbog svojih čestih obilazaka srpskih boraca u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini i pomoći koju im je, zajedno sa suprugom, donosio. Postojale su i inicijative da se imenuje za kneza srpskog dela Bosne i Hercegovine, što tamošnje političko rukovodstvo nije prihvatilo.

Printscreen/Youtube/ Храм Св. Великомученика Георгија у Београду - Чукарица
 

Poslednjih pet godina života borio se sa teškom bolešću, ali je odbio ponude da se leči i podvrgne hirurškom tretmanu u inostranstvu u trenutku kada su NATO snage započele bombardovanje Jugoslavije 24. marta 1999. godine. Umesto toga, obilazio je bombardovana mesta i tako, iako teško bolestan, podelio sudbinu naroda.

Preminuo je na današnji dan 12. jula 2000. godine, na dan Sabora Svetih apostola Petra i Pavla po julijanskom kalendaru, slavu porodične kripte na Oplencu, gde je i sahranjen, uz prisustvo više hiljada poštovalaca i članova porodice.

Rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu 16. decembra 2013. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike