"Od Sofke do Nejre": Počinju 41. Borini pozorišni dani

21.10.2021

12:38

0

Autor: M. Cukić

Prve večeri festivala na programu je "Nečista krv", Narodnog pozorišta iz Beograda, a druge komad "Pučina", po tekstu Branislava Nušića, u izvođenju glumaca beogradskog JDP

"Od Sofke do Nejre": Počinju 41. Borini pozorišni dani
Copyright Wikipedia

Pod sloganom "Od Sofke do Nejre" u Vranju će od 22. do 28. oktobra biti održani 41. Borini pozorišni dani.

Prvog dana festivala u 18.30 sati u Pozorištu "Bora Stanković" biće otvorena izložba "125 godina pozorišnog života u Vranja", na kojoj će biti izložene fotografije iz arhive pozorišta. Pre izložbe, u foajeu pozorišta, biće otkrivena fotografija Radoslava Radivojevića, dugogodišneg direktora i utemeljivača festivala "Borini pozorišni dani". 
U okviru pratećeg programa festivala biće održana i promocija knjige "Milena Dravić ili ključ snova", Anite Panić, kao i promocija časopisa Scena i izdanja Sterijinog pozorišta.

Googlemap
Pozorište "Bora Stanković"

Selektor ovogodišnjeg festivala Slobodan Savić u takmičarski deo uvrstio je sedam pozorišnih komada, kroz čiju prizmu se "nedvosmisleno prikazuju muško – ženski odnosi unutar i izvan braka, preispitivanje uloge porodice u društvu, položaja žene, kao i druga pitanja u svetlu socijalne i rodne neravnopravnosti, društvenog i političkog sistema vrednosti, karijerizma, novog kapitalizma i neorobovlasništva."

Prve večeri festivala na programu je "Nečista krv", Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Milana Neškovića. U subotu, 23. oktobra, je komad "Pučina", po tekstu Branislava Nušića, u izvođenju glumaca beogradskog JDP-a i u režiji Egona Savina. Trećeg dana festivala ljubitelji pozorišne umetnosti moći će da pogledaju predstavu "Ana Karenjina", Novosadskog pozorišta, po motivima istoimenog dela Lava Nikolajeviča Tolstoja, a u režiji Dejana Projkovskog.

Promo / Nebojša Babić
Predstava "Pučina"

U ponedeljak, 25. oktobra, Gradsko pozorište Semberija iz Bijeljine izvešće komad "Ivanovo samoubistvo", rađen po motivima Čehova, u režiji Davida Alića.

U utorak, 26. oktobra, glumci beogradskog Ateljea 212 predstaviće se pozorišnim komadom "64" Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović. Pretposlednjeg dana festivala na programu je predstava "Ako dugo gledaš u ponor", Regionalnog pozorišta Novi Pazar, rađena po romanu Enesa Halilovića, a u režiji Zlatka Pakovića.

Poslednjeg dana festivala, 28. oktobra, biće uručene nagrade Borisav Stanković za najbolju predstavu po oceni žirija, najbolju mušku i žensku ulogu, kao i za najbolju dramatizaciju, dramaturgiju ili adaptaciju. Takođe, biće proglašena najbolja predstava po oceni publike, koja od ove godine nosi ime dugogodišnjeg direktora vranjskog pozorišta Radoslava Radivojevića.

U čast nagrađenih nastupiće ansambl Narodnog pozorišta u Prištini predstavom "Placebo", po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić. 

Googlemap
Pozorište "Bora Stanković"

"Borini pozorišni dani“ je jedan od najdugovečnijih pozorišnih festivala u Srbiji. Festival je osnovan 1979. godine na inicijativu tadašnjeg upravnika i reditelja Pozorišta "Bora Stanković", Radoslava Radivojevića, a u čast jednog od najznačajnijih srpskih pisaca Borisava Stankovića.

Tokom četiri decenije postojanja, Festival se razvijao i menjao svoj oblik i formu, od revije pozorišnih predstava, festivala manjeg formata, do pozorišne manifestacije koja podrazumeva selekciju.

Posle 40. jubilarnog izdanja usvojen je novi "Pravilnik", uvedene su nagrade Stručnog žirija, obogaćen katalog, a Festival je dobio i novi, prepoznatljiv vizuelni identitet.

"Borini pozorišni dani" su danas festival savremenog, umetnički i poetički potentnog, odgovornog i savremenim praksama primerenog pozorišta koje se hvata u koštac s gorućim pitanjima i temama vremena i sveta u kojem živimo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike