Propada crkva u kojoj se Karađorđe oženio, a srpska vojska pričestila: Bogomolja koja čuva velike tajne samo što se nije srušila (FOTO)

16.02.2022

16:03

1

Crkva Svetog Preobražnja Hristovog sagrađena je još pre vladavine Nemanjića

Propada crkva u kojoj se Karađorđe oženio, a srpska vojska pričestila: Bogomolja koja čuva velike tajne samo što se nije srušila (FOTO)
16449552811610878749topola-crkva-gorovic-fotorina1 (1) - Copyright RINA

Iako danas potpuno oronula, Crkva Svetog Preobraženja Hristovog u selu Gorovič pored Topole mesto je od velikog značaja za srpsku istoriju. Prema pričama Karađorđevih savremenika, vožd je Jelenu upoznao u obližnjem selu i s njom se venčao upravo u ovoj crkvi, i tako je započeto stvaranje jedne od dve najveće dinastije u Srbiji.

- Kada je ukrao tada devojku Jelenu u selu Masloševo kod Topole, venčao se u crkvi 1786. godine, i to nije jedini put kada je Crni Đorđe prošao ovim putem. Idući u rat na Osmansko carstvo sa svom vojskom i dobošarima došao je u ovaj monumentalni hram gde se srpska vojska pričestila - rekao je stavrofor Đorđe Radišić.

Ne postoje pisani tragovi o nastanku Crkvu Svetog Preobražnja Hristovog i o tome ko je njen ktitor, ali prema predanjima srpskog naroda, sagrađena je još pre vladavine Nemanjića, tačnije nastala je za vreme Rimljana, kao rana hrišćanska bogomolja ili bazilika, koja je još krajem 5. veka služila kao sudnica.

- Prolazeći carskim drumom, despot Stefan Lazarević krenuo je u Nikopoljski rat upravo sa mesta gde se hram nalazi. Tu je odslužena sveta liturgija i vojska je pričešćena. Tada se zarekao da će ako se vrati živ iz bitke srpsku svetinju obnoviti i urediti, i po predanjima naroda, to je i učinio. Veoma je karakterstično što je na ulaznim vratima urezan vojnik sa perčinom i kuburom u ruci u jurišnom položaju, što oslikava tadašnje teško vreme i težnje srpskog naroda ka oslobođenju od tadašnje turske vojske - kazao je stavrofor Đorđe.

Hram Svetog Preobražnja Hristovog u više navrata bio je spaljivan, ali i obnavljan. Ulazni deo nekadašnje bogomolje ozidao je ugledni meštanin Milisav Stanković iz sela Gorovič sa trgovcima ovog kraja.

- Nekoliko vekova kasnije, na inicijativu predsednika opštine Topola Ilije Markovića, počinje ponovna obnova hrama, gde se ojačavaju zidovi crkve. Prilikom posete arheologa iz Subotice i Kragujevca, tokom radova, kopajući metar u dubinu, naišli su na troslojne temelje, što potkrepljuje priču da je ovde postojala svetinja i pre Nemanjića, bazilika iz 5-6. veka - rekao je Radišić.

RINA
 

Danas ovaj hram nije odoleo zubu vremena, potpuno je pred propadnjem i samo je pitanje dana kad će se urušiti.

RINA
 

- Velika je šteta da jedna ovakava svetinja propada. Duhovna obaveza svih meštana i srpskog naroda je da se pokrenu i ne dozvole da se uruši. To bi bio poraz za sve pravoslavce - poručio je stavrofor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike