“Kralj jedne nesreće”: Petar II Karađorđević napustio zemlju tokom nemačkog napada, pa nateran od Engleza da preda vlast komunistima

03.11.2022

07:30

0

Autor: 24sedam

Kralj Petar II je rehabilitovan rešenjem Višeg suda u Beogradu od 10. jula 2015. godine

“Kralj jedne nesreće”: Petar II Karađorđević napustio zemlju tokom nemačkog napada, pa nateran od Engleza da preda vlast komunistima
Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1970. godine umro je kralj Petar II Karađorđević. On je bio najstariji sin kralja Aleksandra I Karađorđevića i kraljice Marije, rođen 6. septembra 1923. 

Titula kralja mu je pripala po naslednoj liniji, pošto mu je otac ubijen u Marseju 1934. Osnovno obrazovanje je stekao na Belom dvoru, a pohađao je i školu u Velikoj Britaniji. Iz Britanije se vratio posle očevog ubistva i poneo je titulu “kralj Jugoslavije“.

Dolazak na presto i 19 dana vladavine

Pošto je bio maloletan, kraljevska vlast je preneta na Namesništvo, koje je u testamentu odredio kralj Aleksandar I. Na čelu Namesništva bio je knez Pavle Karađorđević, a članovi su bili i Ivo Perović i Radenko Stanković. Kralj Petar II je zvanično na vlast došao posle protesta 27. marta 1941. godine.

Pristupanje Trojnom paktu dovelo je do velikih protesta u zemlji, koji su kulminirali 27. marta 1941. Kralj Petar II je ukazom proglašen punoletnim, iako to formalno nije bio, i odmah je preuzeo vlast od Namesništva. Vladao je samo 19 dana. 

Wikipedia
Sahrana kralja Aleksandra 1934. godine

Kraljevina Jugoslavija bombardovana je 6. aprila 1941. Kralj Petar II je 14. aprila, na predlog predsednika vlade, armijskog generala Dušana Simovića, odveden u izbeglištvo. 

- Primoran da pred nadmoćnijim neprijateljem napustim nacionalno zemljište, ja ne mislim prekidati borbu. Čast zastave spasena je, ali nacionalna sloboda je u opasnosti. Ja pozivam moj dragi narod da ne klone pod udarima sudbine i da sačuva veru u budućnost… Uveren da će Bog braniti našu pravednu stvar, ja kličem: Živela Jugoslavija i njena sloboda! - naveo je kralj Petar u proglasu od 16. aprila 1941. godine.

Wikipedia
Prestolonaslednik Petar II na Triglavu 1939. godine

Mladi kralj je prvo bio u Grčkoj, a zatim u Jerusalimu i Egiptu. U junu 1941. godine stigao je u Englesku.

Brak protiv kojeg su bili mnogi

Oktroisani ustav iz 1931. stavio je neiskusnog kralja u centar političkih afera. Mladi kralj nije bio dorastao ozbiljnosti situacije i lako je potpadao pod uticaj članova vlade i Britanaca. Liga majora je imala veliki uticaj na mladog kralja Petra II i bili su siva eminencija, koja je stajala iza vlade Slobodana Jovanovića.

Za vreme svog izbeglištva, kralj Petar II je dovršio školovanje u Kembridžu. Pridružio se snagama britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva. 

Wikipedia
Venčanje kralja Petra II

Kada je kralj Petar II odlučio da se oženi grčkom princezom Aleksandrom za vreme dok je buktao rat, došlo je do krize u njegovim odnosima sa ministrima i sa Vinstonom Čerčilom. Predsednici izbegličke vlade Slobodan Jovanović i Miloš Trifunović i drugi srpski političari su smatrali da je neprikladno venčavati se u ratno vreme. Protiv svadbe je bila i kraljica Marija, i to je dovelo do konačnog prekida njihovih odnosa. Ipak, mladi kralj nije želeo da odustane od ženidbe.

Kraljica Aleksandra rodila je jedno dete - princa Aleksandra Karađorđevića. Kao vladarka, nikada nije kročila na tlo Jugoslavije, zemlje čija je bila kraljica.

Engleski pritisak i podrška partizanima

Kralj Petar II je prvo podržavao pokret pukovnika, a posle i armijskog generala Dragoljuba Mihailovića, a kada su se saveznici okrenuli ka partizanskom pokretu, kralj Petar II je, pod pritiskom, pozvao svoje pristalice da stupe u NOVJ. Po sporazumu Tita i Ivana Šubašića iz 1944. godine, kralj je marta 1945. preneo ovlašćenja na Tročlano namesništvo.

Čerčil je 13. aprila 1944. informisao kralja Petra II da će, ukoliko ne ukloni Mihailovića iz emigrantske vlade, Velika Britanija početi da tretira jugoslovenskog kralja i njegovu vladu kao saradnike Osovine. Kralj Petar II je 29. avgusta 1944. godine doneo ukaz kojim se general Dragoljub Mihailović razrešava dužnusti načelnika Štaba vrhovne komande u okupiranoj Jugoslaviji i stavlja na raspolaganje ministru vojske, mornarice i vazduhoplovstva.

Wikipedia
Kralj Petar II Karađorđević

Pod pritiskom Britanaca, kralj Petar II je septembra 1944. pozvao četnike pod komandom generala Mihailovića da se stave pod komandu komunističkih odreda Josipa Broza Tita, a one koji to odbiju je osudio kao izdajnike koji “zloupotrebljavaju ime kralja i autoritet krune“.

Pritisnut sa svih strana, Petar se razočarao u mnoge. Prema zapisima istoričara Branislava Gligorijevića, kralj Petar II je bratu govorio: “Ja sam kralj jedne nesreće…“

Beograd je 1944. je bio oslobođen od Nemaca i odmah se postavilo pitanje legitimiteta kraljevske vlasti. Dogovorom “Tito - Šubašić” i pristankom kralja Petra II i to je rešeno. Formirana je prelazna vlada na čelu sa dr Šubašićem. Ukazom kralja Petra II smenjen je general Mihailović sa mesta ministra vojske i mornarice i na njegovo mesto postavljen maršal Josip Broz Tito.

Wikipedia
Kralj Petar II i Vinston Čerčil

Šubašić se sastao sa Titom u Beogradu početkom novembra 1944. i došlo je do novog sporazuma. Prema tom sporazumu, kralj ne bi smeo da se vrati u zemlju do održavanja plebiscita o očuvanju monarhije. Postignut je sporazum da se imenuje tročlano namesničko veće koje će zastupati kralja Petra II za njegove odsutnosti iz zemlje.

Ni kralj ni emigrantski političari nisu hteli da prihvate sporazum “Tito - Šubašić“. Oslanjajući se na američku podršku, kralj Petar II nije hteo da potvrdi sporazum i smenio je Šubašića u januaru 1945. Sa druge strane, Sovjetski Savez i Velika Britanije su bile za taj sporazum.

Wikipedia
Kralj Petar II i Ivan Šubašić 1944. godine

Zato je Čerčil naterao kralja Petra II da prihvati sporazum. Na Krimskoj konferenciji je donesena odluka da se podrži zajednička vlada, posle čega je kralj Petar II popustio. Posle dugotrajnog pritiska Britanaca i Amerikanaca da prihvati svršen čin ili će sve odlučiti i bez njega, kralj Petar II je početkom marta 1945. imenovao namesničko veće i preneo sva politička ovlašćenja na njega. Privremena vlada je stvorena, a na njenom čelu su bili Tito i Šubašić, kao ministar inostranih poslova. Vlada je dobila međunarodno priznanje.

Josip Broz Tito je kralju Petru II ukinuo apanažu u leto 1945. godine, čime je zadao prvi udarac njegovom, inače, neprihvaćenom braku. Kralj Petar II je jedno vreme putovao s jugoslovenskim pasošem, o čemu su jugoslovenske diplomate depešama izveštavale Beograd. U trenutku smrti, kralj Petar II je, navodno, imao i stari jugoslovenski pasoš, koji je sam sebi izdao, ali on nije pronađen.

Odlazak u Ameriku

Kralj Petar II Karađorđević prvi put je došao u SAD 1954. godine. Tada se upoznao sa Mici Lou, Srpkinjom rođenom kao Milica Anđelković u Vrnjačkoj Banji 1926, a udatom za Amerikanca kineskog porekla, lekara Frenka Loua.

Wikipedia
Kralj Petar II Karađorđević

Kad se rastao s kraljicom Aleksandrom, kralj Petar II se preselio u SAD. Imao je firmu koja je propala zbog njegovih kockarskih dugova. Štampa je tvrdila da je živeo od nasledstva svoje majke kraljice Marije i od pomoći emigranata. 

Ubrzo se razboleo od ciroze jetre, a posle neuspele transplantacije ovog organa, umro je 3. novembra 1970. godine u denverskoj bolnici, u koju je primljen pod pseudonimom Petar Petrović. Sahranjen je u Crkvi Svetog Save u Libertivilu, u SAD. 

Wikipedia
Grob kralja Petra II u Libertivilu

Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 17. januara 2013. godine sa ciljem da budu preneti u zadužbinsku Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu. Po dolasku u otadžbinu njegovi posmrtni ostaci su počivali u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog u sklopu Dvora na Dedinju. Državna sahrana četiri člana porodice Karađorđević obavljena je 26. maja 2013. na Oplencu.

Rehabilitovan je rešenjem Višeg suda u Beogradu od 10. jula 2015. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike