Kupujemo znatno više: Oporavila se domaća trgovina, spoljna i ne baš

31.05.2024

13:37

0

Unutrašnja i spoljna trgovina u Srbiji su se u aprilu kretale vrlo različitim tempom

Kupujemo znatno više: Oporavila se domaća trgovina, spoljna i ne baš
Copyright Profimedia

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u aprilu 2024. u odnosu na isti mesec prethodne godine bio je veći u tekućim cenama za 16,2%, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako se navodi, promet robe u aprilu ove godine je u stalnim cenama (što isključuje uticaj inflacije) bio je veći za 11,1% nego u istom mesecu 2023. godine.

Prema statističkim podacima, ukoliko se uporede prva četiri meseca 2024. sa istim periodom prošle godine, promet robe u trgovini na malo bio je veći u tekućim cenama za 13,2%, a u stalnim cenama za 8%.

Kako je navedeno u saopštenju, promet u trgovini na malo dobijen je na osnovu redovnog statističkog istraživanja "Mesečni izveštaj trgovine na malo", realizovanog na uzorku i na osnovu prijava poreza na dodatu vrednost (PDV) dobijenih od Poreske uprave. Dodaje se i da promet robe obuhvata i PDV.

Spoljna trgovina tek malo veća

Za razliku od domaće prodaje i trgovine, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije je u periodu januar-april 2024. od 22,3 milijarde evra, je tek za 1,3% veća nego što je bila u isto vreme prošle godine.

Izvoz robe je vredeo 9,8 milijardi evra (1,4% ), dok je uvoz robe imao vrednost od 12,5 milijardi (1,3%). Pokrivenost uvoza izvozom je 78,4% i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 78,3%.

Rezulat bi bio i lošiji da nije dobrog aprila, kada je izvezeno robe u vrednosti od 2,6 milijardi evra, što čini povećanje od 10,1% u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Uvoz je iznosio 3,3 milijarde evra, što je povećanje od 15,8% u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije po pitanju izvoza bili su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Italija, Kina i Mađarska.

Glavni partneri kada je reč o uvozu su Nemačka, Kina, Italija, Mađarska i Turska.

Podaci RZS pokazuju i da na listi prvih pet proizvoda u izvozu, prvo mesto zauzima izvoz setova provodnika za avione, vozila i brodove (169 miliona dolara), drugo mesto pripada izvozu rafinisanog bakra (125 miliona dolara), a na trećem mestu je izvoz rude bakra i koncentrata sa 118 miliona dolara, sledi izvoz električne energije sa 58 miliona dolara, a poslednje mesto pripada izvozu novih spoljnih guma za automobile sa 48 miliona dolara.

Lista prvih pet proizvoda u uvozu pokazuje da su lekovi za maloprodaju (111 mil. dolara) naš prvi uvozni proizvod, dok je  drugi po značaju uvoz gasnih ulja (109 mil. dolara), a na trećem mestu liste je uvoz prirodnog gasa (73 mil. dolara), pa sledi uvoz ostalih električnih provodnika (40 mil. dolara), a poslednje mesto zauzima uvoz automobila, dizel, preko 1500, ali ispod 2500 cm3 sa 38 mil. dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike