BDP Srbije porastao 4,7% realno

31.05.2024

12:20

0

Autor: R.B.

Kvartalni privredni rast povukla trgovina i potrošnja građana

BDP Srbije porastao 4,7% realno
Copyright Profimedia

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine je iznosio 4,7 odsto, u odnosu na isti period 2023. godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u prvom kvartalu 2024. godine od 0,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu ove u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 7,3 odsto, industriji, snabdevanju vodom i upravljanju otpadnim vodama, 2,9 odsto i u građevinarstvu, 14,2 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u prvom kvartalu ove u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod svih agregata a to su izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava, 4,4 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima 5,1 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države, 3,6 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva, 7,3 odsto, izvoz robe i usluga, 1,1odsto i uvoz robe i usluga, 3,2 odsto.

Industrijska proizvodnja veča 2,9%

Industrijska proizvodnja u Srbiji u aprilu je bila veća za 2,9% u odnosu na april 2023. godine, a u odnosu na prosek 2023. godine bila je veća za 0,4%, saopštio je danas RZS.
Industrijska proizvodnja u periodu januar-april 2024. godine, u poređenju sa istim periodom 2023. godine, bila je veća za 2,9%.

Posmatrano po sektorima, u aprilu ove u odnosu na april 2023. godine je zabeležen rast u prerađivačkoj industriji za 6,6%, u rudarstvu za 5,3% a u snabdevanju strujom i gasom, pad od 15,0%.

Podaci o industrijskoj proizvodnji, po namenskim grupama, pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji kapitalnih proizvoda, za 20,8%, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 16,1%, netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 11,2% i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 6,5%, dok je pad zabeležen u proizvodnji energije, za 28,4%.

Obim industrijske proizvodnje je u aprilu porastao u 23 oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje, 69%, a pao u šest oblasti, čije je učešće u strukturi industrijske proizvodnje 31%.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u aprilu su imale proizvodnja prehrambenih proizvoda, metalnih proizvoda, osim mašina, osnovnih metala, proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda i proizvodnja motornih vozila i prikolica.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike