Rekordna trgovina s partnerom br. 1: S Nemcima razmenimo 9 milijardi evra

22.05.2024

12:26

0

Trgovinska razmena Nemačke i Srbije je prošle godine narasla na novi rekord, a nemački privredici imaju i hvale i kritike

Rekordna trgovina s partnerom br. 1: S Nemcima razmenimo 9 milijardi evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemci su suvereno najveći ekonomski partneri u svetu srpskim firmama a Srbija spada u 50 najvažnijih trgovinskih partnera Nemačke, pokazuju i novi rezultati ekonomskog istraživanja Nemačko-srpske privredne komore o investicionoj klimi i uslovima poslovanja u Srbiji za 2024. godinu.

Bilateralna trgovinska razmena je u 2023. godini dostigla novi rekord od skoro devet milijardi evra, utvrđeno je u istraživanju koje je sprovedeno među 440 kompanija, članica Komore tokom februara i marta ove godine.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore, Milan Grujić, istakao je da 86% ispitanika smatra Srbiju atraktivnom lokacijom za investicije.

– Kontinuirano visoki rezultati iz godine u godinu pokazuju da Srbija održava svoj status kao pouzdana i atraktivna destinacija za nemačke investitore, jer stabilnost i predvidljivost poslovnog okruženja koje Srbija pruža igraju ključnu ulogu u očuvanju visokog nivoa zadovoljstva investitora", poručio je Grujić.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji, Anke Konrad, navela je da su ekonomska istraživanja o uslovima poslovanja u Srbiji već dugi niz godina važan pokazatelj za nemačku privredu i da to pokazuje koliko su Nemačka i Srbija ekonomski isprepletene.

– Obim trgovine od više od devet milijardi evra i više od 900 kompanija sa nemačkim kapitalom (u Srbiji) govore sami za sebe. Istraživanje takođe pokazuje potrebu za delovanjem u oblasti kvalifikovanih radnika i okvirnih ekonomskih uslova poslovanja. Nemačka podržava Srbiju u ovim oblastima delovanja, a važan doprinos će dati i novoosnovani Savet evropskih poslovnih udruženja i komora – rekla je Konrad.

Po vrednosti robe, Nemačka je u 2022. godini ostvarila dvostruko veći obim trgovine sa Srbijom nego bilo koji drugi spoljnotrgovinski partner ove zemlje, a u protekloj godini razmena između dve zemlje je porasla za dodatnih 13 procenata.

Tokom 2024. godine 40% anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija, što je šest procentnih poena više nego prošle godine.

Ukupno 22% članova Komore najavljuje smanjenje investicija svojih kompanija što je devet procentnih poena više nego prošle godine.

„Zadovoljavajuće“ sada češće nego „dobro“

Međutim , nije sve bajno. Udeo kompanija koje svoje poslovanje ocenjuju kao dobro opao je u poslednje dve godine sa prvobitnih 52% u 2022. godini na 39% u ovoj godini.

Istovremeno, udeo kompanija koje svoje poslovanje ocenjuju kao zadovoljavajuće, porastao je sa prošlogodišnjih 47% na 55% u 2024. godini.

Procenat kompanija koje su nezadovoljne trenutnim razvojem je isti kao i prošle godine i iznosi šest%.

Oko 37% anketiranih kompanija planira povećanje broja zaposlenih, što je za 7% manje u poređenju sa prošlom godinom. Isto kao i prošle godine, 52% kompanija ne planira nikakve promene u broju zaposlenih, dok samo 10% ispitanih pretpostavlja da će broj zaposlenih u njihovim kompanijama opadati.

Korupcija i dalje najveći problem

Prilikom ocenjivanja faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji, najlošije su ocenjene: borba protiv korupcije i kriminala, dostupnost stručne radne snage, kvalifikacija radne snage, fleksibilnost radnog zakonodavstva i sistem stručnog (dualnog) obrazovanja, koji se po prvi put našao među faktorima nezadovoljstva.

Kompanije su zadovoljne razvojem komunikacione strukture i razvojem infrastrukture u celini, ali i produktivnošću i spremnošću zaposlenih za rad.

Na pitanje kako ocenjuju mere Vlade Srbije za poboljšanje uslova za investicije, 75% anketiranih kompanija dalo je pozitivnu ocenu, dok je njih 12% izrazilo nezadovoljstvo.

Takođe, postoji prostor za poboljšanje mera Vlade za pružanje podrške kompanijama u procesu energetske tranzicije, jer je samo 12% anketiranih kompanija ocenilo aktuelne mere pozitivno, 58% ima neutralan stav o ovoj temi, dok je 19% njih izrazilo svoje nezadovoljstvo.

Nemačko - srpska privredna komora deo je globalne mreže od 150 kancelarija nemačkih privrednih komora u inostranstvu i delegacija nemačke privrede u 93 države.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike