Da li je pametno ulagati u bitkoin: Dokle može da ide najpopularnija kriptovaluta?

19.10.2021

05:30

0

Najpoznatija kriptovaluta bliži se rekordnoj vrednosti koju je dostigla u aprilu ove godine

Da li je pametno ulagati u bitkoin: Dokle može da ide najpopularnija kriptovaluta?
profimedia-0633085953 - Copyright Profimedia

Da li će bitkoin u skorije vreme dostići vrednost od 100.000 dolara, kako veruju najveći optimisti i pobornici kripto tržišta, niko ne može da zna, ali da se ova najpopularnija kriptovaluta bliži svom rekordu sasvim je izvesno.

Naime, tokom proteklog vikenda bitkoin je dostigao vrednost od 62.083 dolara, što je nadomak aprilskog maksimuma, kada se njim trgovalo za čak 64.889 dolara. Iako je tokom jučerašnjeg dana, prema podacima sajta Coindesk, vrednost bitkoina pre podne pala na oko 60.000 dolara, kasnije je opet porasla na nešto više od 62.000 dolara. Takva variranja pripisuju se očekivanjima ovonedeljnog odlučivanja američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) o tome da li će da dozvoli prvo trgovanje bitkoin fjučersima u SAD, kako izveštava agencija "Blumberg njuz", pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Svi čekaju trgovanje fjučers ugovora bitkoinima

Na rast vrednosti najpopularnije kriptovalute utiče uverenje koje vlada među trgovcima, a to je da će američki regulatori odobriti pokretanje berzanskog fonda za trgovanje fjučers ugovorima (ETF) bitkoina.

Ben Kaselin, šef za istraživanja i strategije na azijskoj berzi kriptovaluta AAX, kaže da skok bitkoina iznad 59.000 dolara nije proizvoljan, budući da investitori koji ulažu na dugi rok već neko vreme akumuliraju najstariju svetsku kriptovalutu.

- Na tržištima se uveliko očekuje da će u četvrtom tromesečju doći do značajnog iskoraka po pitanju ETF trgovanja bitkoinom u SAD - izjavio je Kaselin.

Da na vrednost bitkoina utiče dosta faktora, pa i objave na Tviteru poznatih bogataša, poput Ilona Maska, ili pojedinih političara, ukazuje Marija Blešić iz Beogradske kripto zajednice (Belgrade Crypto Community).

- Na vrednost bitkoina, kao i drugih kripto valuta, utiču mnogobrojni faktori, od odnosa prema stabilnim valutama do geopolitičkih faktora, pa i izjave uticajnih ljudi. Neki od njih veruju da će bitkoin dostići 100.000 dolara, ali na to pitanje niko nema i ne može da ima odgovor – kaže za 24sedam Marija Blešić.

Iako se ne usuđuje da prognozira dokle može ići bitkoin i u kom smeru će se vrednosti drugih kriptovaluta kretati, ona rado savetuje sve zainteresovane da ulažu u kripto tržište, ali oprezno.

Pixabay
Da li se isplati ulagati...

- Veliki broj ljudi u Srbiji bavi se ulaganjem u ovo tržište. Preporuka za sve koje zanima investiranje je da probaju, naravno sa nekom manjom sumom, da ulažu, i to pre svega u bitkoin. On je najstabilniji i sam način ulaganja je najjednostavniji – ističe Marija Blešić.

Neverovatan uspon

Kako bi dočarali vrtoglavi uzlet bitkoina, ljubitelji kriptovaluta navode primer poređenja vrednosti zlata, indeksa S&P500 i bitkoina u poslednjih pet godina. Tako je, prema navodima analitičara, za to vreme vrednost zlata povećana za 57 odsto, vrednost indeksa S&P500 za 76 odsto, dok je u isto vreme bitkoin porastao za neverovatnih 5.075 odsto.

Inače, sve više kompanija omogućava trgovanje i plaćanje kriptovalutama. Tako je, na primer, moguće da se i na "Eplovoj" prodavnici plaća u bitkoinima, kao i u "Majkrosoftu". Interesantno je da je agencija Blumberg svojim korisnicima omogućila da se pretplate na vesti plaćanjem u bitkoinima. I neke banke, kao svetski poznata Barkliz, omogućile su uslugu transfera bitkoina, za šta naplaćuju proviziju od skoro 40 funti.

Zanimljivo je da je Ilon Mask, vlasnik "Tesle“, još pre nekoliko godina omogućio da se automobili ove kompanije kupuju bitkoinima. Cena bitkoina je i "eksplodirala" baš kada su "Tesla“, "Masterkard" i druge kompanije najavile podršku kripto tržištu.

Soroš nije odoleo, Putin menja mišljenje

Međutim, kada je početkom ove godine Mask rekao da "Tesla“ više neće prodavati svoje automobile za bitkoine, "jer rudarenje bitkoina zahteva ozbiljne količine električne energije“, njegova vrednost je naglo pala.

S druge strane, bitkoinu nije odoleo ni milijarder Džordž Soroš. Njegova kompanija za upravljanje imovinom "Soroš fond" otkrila je da poseduje kriptovalutu bitkoin. 

Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP
I Putin postao popustljiv prema kripto tržištu

Nedavno je čak i ruski predsednik Vladimir Putin signalizirao toleranciju kriptovaluta, koje su pod sve većom kontrolom regulatora širom sveta, i to iz straha da se mogu koristiti za pranje novca i kriminalne aktivnosti. Putin je istakao da, kako prenosi Blumberg, kriptovaluta ima pravo da postoji i može se koristiti kao sredstvo plaćanja. Ipak, on je upozorio da je prerano govoriti o korišćenju digitalnih valuta za trgovinu naftom i drugom robom koji čine najveći deo ruskog izvoza.

Dve pice promenile sve...

Inače, bitkoin je od svog osnivanja, 2008. godine, više od godinu dana imao vrednost nula, odnosno nije vredeo ništa. To se nije promenilo sve do 22. maja 2010. Tog dana su za 10.000 bitkoina kupljene dve pice. Potom je cena počela da raste, i 22. maj se slavi kao momenat revolucije u svetu kriptovaluta.

Dešava se često da cena "eksplodira" pa da naglo padne. Pre četiri godine, 2017. godine, desilo se da je od marta do decembra cena skočila sa 975 dolara na 20.089 dolara. I to za samo nekoliko meseci. U junu 2019. godine bitkoin je pao na 7.100 dolara.  

Jedan od razloga za takve oscilacije je i to što, za razliku od centralizovanih sistema, gde narodne banke brojnim alatima održavaju kurs valute, u svetu kriptovaluta tog sistema nema, niti ima alata za kontrolu. 

Na visoku cenu bitkoina dodatno utiče i činjenica da postoji ograničen broj bitkoina, ali i da postoji izvestan broj izgubljenih bitkoina za koje ne znamo da li će ikada biti vraćeni u opticaj – zaboravljena šifra, bačen hard-disk...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: S. G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike