"Većina kriptovaluta neće preživeti, ali bi bitkoin mogao da ostane zauvek"

01.10.2021

15:14

0

Bitkoin je ove godine porastao za oko 45 odsto, a u poslednjih 12 meseci za skoro 300 odsto, pa mu mnogi predviđaju "svetlu budućnost"

"Većina kriptovaluta neće preživeti, ali bi bitkoin mogao da ostane zauvek"
Copyright Profimedia

Bitkoin je među najpolarizovanijim ulaganjima u istoriji. Skeptici će uvek reći da je to balon koji će uskoro pući, a oni koji veruju u njega će reći da je to balon koji će stalno rasti.

Majk Novograc, osnivač i izvršni direktor kriptofonda Galaxy Digital, jedan je od onih koji najviše veruju u potencijal kriptovaluta. On je ohrabrio investitore da pogledaju mimo dnevnih kretanja koje ima bitkoin i uoče širu sliku, prenosi CNN Business.

Poremećene finansije

- Baloni i manije događaju se oko stvari koje iz temelja menjaju način na koji razmišljamo. Finansije će biti poremećene decentralizovanim sistemima, siguran sam u to - rekao je Novograc za CNN.

Bitkoin je ove godine porastao za oko 45 odsto, a u poslednjih 12 meseci za skoro 300 odsto, prema CoinDesku.

Veći deo fokusa na ludnicu oko bitkoina odnosi se na temeljnu tehnologiju, primetio je Novograc, ali on misli da kripto prostor predstavlja novi identitet ulagača. Klađenje na bitkoin je verovanje u temeljnu promenu načina na koji novac danas funkcioniše.

Bitkoinom se u četvrtak trgovalo nešto ispod 43.000 dolara po kovanici. Novograc očekuje da će on  za 10 godina vredeti više od pola miliona po kovanici.

No, dok je bitkoin najveći i najpopularniji novčić na svetu, postoji na hiljade drugih s mnogo manjim tržišnim ograničenjima.

- Kladim se da 75 odsto kriptovaluta neće uspeti u sledećoj deceniji - dodao je Novograc.

Tamni oblak...

Iako je prostor digitalne valute ispunjen gladnim investitorima i mnoštvom mogućnosti za ulaganje novca u rad, jedan tamni oblak stalno visi nad njim, a to je regulacija.

Još uvek nije jasno koje regulatorno telo treba da nadzire kripto tržište, delimično i zato što još nije jasno da li je kriptovaluta vrednosni papir ili valuta.

Neki propisi bili bi korisni, rekao je Novograc, ali i istakao da je neophodna određena sloboda za inovacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: CNN

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike