Kina proterala rudare bitkoina: Brzo se snašli, pa utočište našli na drugom kraju planete

17.10.2021

09:37

0

Autor: M. J.

Rudari su počeli masovno da beže iz Kine, krećući se prema najjeftinijim izvorima energije na planeti u onome što je nazvano „velika rudarska migracija“

Kina proterala rudare bitkoina: Brzo se snašli, pa utočište našli na drugom kraju planete
Copyright Mohamed Hassan/Pixabay

Kina je donedavno bila država u kojoj su se kriptovalute najviše rudarile, međutim, ova zemlja je u septembru započela žestok obračun sa kriptovalutama što uključuje i zabranu rudarenja. 

Kinezi su se brzo snašli. Većina njih je utočište našlo u SAD-u. 

Trenutno se odvija pravi rat između američkih saveznih država radi privlačenja rudara bitkoina, uključujući one koje je Kina proterala iz zemlje.

Prema najnovijim podacima mnogi rudari odlaze u Vašington, Njujork, Kentaki, Džordžiju i Teksas. Neke od tih saveznih država posebno su zainteresovane jer su među centrima obnovljive energije u SAD, zbog čega su skeptici polako promenili način razmišljanja prema kojem je bitkoin štetan za okolinu.

SAD predstavljaju mesto broj jedan za rudarenje bitkoina, čime je Amerika prvi put nadmašila Kinu.

Prema podacima Kembridžovog Centra za alternativne finansije, od jula je 35,4 posto hashratea bitkoina - industrijski izraz koji se koristi za opisivanje kolektivne računarske moći rudara - locirano u Sjedinjenim Državama. To je povećanje od neverovatnih 428 posto u odnosu na septembar 2020. Amerika treba delimično da zahvali Kini na dominaciji u rudarskoj industriji.

Pre godinu dana Kina je bila predvodnik na tržištu u pogledu "hashratea" i to bez sumnje. Međutim, ono što je kineska vlada ove godine preduzela u suzbijanju  kriptotržišta očigledno je ostavilo traga.

Rudari su počeli masovno da beže iz Kine, krećući se prema najjeftinijim izvorima energije na planeti u onome što je nazvano „velika rudarska migracija“. Puno njih pritom je završilo u Americi.

Države poput Teksasa mogu da se pohvale nekim od najnižih svetskih cena energije, što je velik podsticaj rudarima koji se nadmeću u industriji s niskim maržama, u kojoj je njihova jedina varijabilna cena obično energija.

SAD su takođe važno odredište zbog visoke zastupljenosti obnovljivih izvora energije.

Država Vašington postala je meka za rudarske farme na hidropogon. Njujork proizvodi više hidroenergije nego bilo koja druga država istočno od Stenovitih planina, a nuklearne elektrane ubraja u svoj cilj stopostotne karbonske neutralnosti. U međuvremenu raste udeo obnovljivih izvora energije u Teksasu, pri čemu 20 posto njegove energije u poslednje tri godine dolazi od vetra. Teksaška mreža takođe nastavlja brzo da dodaje više energije vetra i sunca.

Rudari širom zemlje takođe su dobro iskoristili nuklearnu energiju. Neki vežu svoje platforme za inače „blokiranu“ energiju, poput prirodnog gasa koji se gubi na naftnim poljima širom Teksasa. Time se smanjuju emisije gasova s efektom staklene bašte i stvara novac za dobavljače gasa i rudare.

Zanimljivo je to da je Kazahstan odmah iza SAD po svom udelu na globalnom tržištu rudarenja bitkoina s 18,1 posto ukupnog kriptorudarstva. U njemu se nalaze rudnici uglja koji pružaju jeftino i obilno snabdevanje energijom - ali i dovoljnu emisiju ugljen-dioksida.

Međutim, nekoliko rudarskih stručnjaka kaže CNBC-u da je Kazahstan, sused Kine, samo privremena točka na dužoj migraciji rudara prema Zapadu.

Veliki rudari kratkoročno odlaze tamo i to s opremom starije generacije. Ali kako mašinama starijih generacija ističe vek trajanja, te će firme verovatno rasporediti nove mašine u države koje nude stabilnije, energetski efikasnije i obnovljive izvore.

Popularnost Kazahstana takođe će verovatno narušiti zakon koji je nedavno potpisao predsednik te države, a kojim će uvesti dodatne poreze za rudarenje od 2022. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike