Šta čeka paušalce i frilensere od januara?

17.11.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Ma kako kukali u javnosti, ispostavilo se da su frilenseri i paušalci prilično zadovoljni kako se kreće poreska reforma koja se njih tiče a u 2024. će biti još bolje

Šta čeka paušalce i frilensere od januara?
Copyright Pixabay

Unapređen poreski sistem i, pre svega administrativne procedure koje su sada onlajn, umnogome su olakšale život onima koji su se otisnuli u preduzetničke vode ovde kao i onima koji kao frilenseri rade za strance, preovlađujući je bio ton današnjeg panela u beogradskom hotelu „Metropol Palas“ pod nazivom „Poreski tretman paušalaca i frilensera u Srbiji: Novine, efekti i izvori daljeg rasta“.

Prisutni preduzetnici, frilenseri i njihovi predstavnici, kao i knjigovođe, imali su, naravno, i dodatne sugestije ali sve je to, kako je sveo Dragan Demirović, pomoćnik ministra finansija, samo „doterivanje finesa za sistem koji očigledno dobro radi“.

A sistem će, bar za ove dve grupe poreskih obveznika, biti još bolji u 2024. godini jer
Vlada je krajem prošlog meseca produžila čak do kraja 2025. primenu ograničenja povećanja poreske osnovice za paušalce od najviše 10% godišnje a od 1. januara na snagu stupa i umanjenje poreske osnovice za početnike u poslovanju za 50%.
Ovo umanjenje je postojalo i ranije ali u iznosu od 20%. Sada će za prvu godinu poslovanja biti polovina, zatim 25% u drugoj godini i 15% u trećoj.

Nove stope će biti u poreskom kalkulatoru veo od 1. januara, kaže Dragan Agatunović, koordinator za poresku kontrolu u Poreskoj upravi i najavljuje i potpuno novi poslovni model ka kome se trenutno transformiše Poreska uprava.

- Za godinu do dve imaćemo nov informacioni sistem i tada će biti otklonjena i jedna od primedbi preduzetnika da nemaju objedinjeni račun za plaćanje svih poreza. U novom sistemu sve uplate za javne prihode će biti objedinjene. Sistem će slati u opomene, da bi obveznici znali kada su u poreskom dugu. Pre toga sredićemo i neke tekuće probleme, pa će u 2024. biti moguće prijaviti se na portal Poreske uprave i eID identifikacijom – kaže Agatunović.

Za ovakva rešenja u Nacionalnoj alijansi za lokalne ekonomski razvoj (NALED). Su se zalagali godinama, kaže Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u.

- Sada će to biti praksa. Nema više velike drame svake godine oko poreza, kada smo nekoliko meseci plaćali po starom a onda dobijali nove obračune za tekuću godinu. Predvidljivost sistema i poslovanje ono na čemu insistiramo – kaže Vasiljević.

Predvidljivost i „digitalnu vidljivost“ poreske administracije kao velike benefite reforme vide i u Digitalnoj zajednici.

-Kada paušalci znaju u startu šta se upuštaju, i mogu da na poreskom kalkulatoru izračunaju sve potencijalne troškove pa i porez, mnogo je lakše. Međutim, ostaje problem edukacije, jer ove novine nisu stigle do svih kojih se tiču. Naravno, ima još problema koji se moraju rešiti, a pitanje mama preduzetnica je jedno od najvećih - kaže Sofija Popara,član Upravnog odbora Digitalne zajednice.

Popara ističe da su preduzetnice po tom pitanju i dalje diskriminisane jer im za vreme porodiljskog bolovanja ne ide staž, problem je i sa visinom naknada a frilenserke imaju jednak problem i sa trudničkim i porodiljskim odsustvom s posla.

Ima i problema, pogotovo za mame

Probleme još imaju i određene grupe preduzetnika, kao što su oni koji s bave starim zanatima, istakla je Suzana Hrabrić, koja je bila deo tima koji je sa Ministarstvom finansija pregovarao u ime frilensera.

Profimedia
Mame preduzetnice i dalje diskriminisana kategorija

 

- Ako želite da pravite bi prodajete narodne rukotvorine, morate biti registrovani ali u čitavoj Srbiji postoji samo jedan inspektor Ministarstva privrede koji izlazi na teren i proverava gde se i čime bavite da biste dobili potvrdu. Ljudi čekaju po deset meseci i mnogo odustanu – kaže Hrabrićka.

Na panelu je rečeno i o tome šta se neće u poreskim stvarima dogoditi u Srbiji, bar ne u dogledno vreme.

Dragan Agatunović iz Poreske uprave je na pitanje predstavnika jednog udruženja ugostitelja kada će se ukinuti odredba o privremenom zatvaranju preduzetničkih radnji zbog poreskih prekršaja, odgovorio da se to neće dogoditi.

- Poreska uprava samo sprovodi zakon ali mislim da nema ni razgovora da se tako nešto dogodi – napomenuo je Agatunović.

Stručnjak iz poreske uprave je rekao i da ne očekuje da će sada, kada je poreski status frilensera regulisan (i veoma povoljan u odnosu na druge), preduzetnici paušalci koji to mogu preći u „slobodnjake“, kako je to sugerisano iz publike.

- Ne vidim razloga za tako nešto. Paušalci imaju dobar poreski tretman i mislim da se to neće dogoditi – rekao je Agatunović.

Iz NALED-a su dodali i dve bitne napomene.

- Ne treba zaboraviti da frilenseri nisu posebna kategorija zanimanja, već su to poslovi za koje je ugovorena naknada za rad i to samo od poslodavaca u inostranstvu i domaćih privatnih lica. Poslovanjem sa domaćim pravnim licima ne može biti frilens. Takođe, međunarodna saradnja po poreskim pitanjima jača i neće još dugo moći da se provlače oni koji sada posluju preko inostranih računa, tako da će svi jednako plaćati poreze – ističe Dušan Vasiljević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike