Dobra vest za paušalce: Porez neće mnogo rasti ni u 2025.

27.10.2023

15:35

0

Autor: R.B.

Vlada je ponovo produžila rok trajanja odluke o ograničenom rastu poreskih obaveza za paušalce

Dobra vest za paušalce: Porez neće mnogo rasti ni u 2025.
Ilustracija - Copyright Pixabay

Vlada Srbije produžila je do kraja 2025. primenu ograničenja povećanja poreske osnovice za paušalce, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ta mera ograničenja rasta poreskog opterećenja za najviše deset odsto godišnje, produžena je izmenom Uredbe o paušalnom oporezivanju koja stupa na snagu sutra, 28. oktobra. Rok trajanja ove mere je već produžavan u decembru 2022. za ovu godinu.

- Za mnoge od oko 120.000 paušalaca u Srbiji ovo predstavlja olakšanje za dalje poslovanje - rekla je Irena Đorđević Šušić, šefica Jedinice za preduzetništvo i inovacije u NALED-u.

Dodala je da to predstavlja fiskalno rasterećenje preduzetnika paušalaca jer oni predstavljaju značajan deo privrede.

Još jedna značajna novina je, kako je navela, umanjenje osnovice za početnike u poslovanju i to za 50 odsto, dok je do sada umanjenje iznosilo samo 20 odsto.

Đorđević Šušić je rekla da ograničenje od deset odsto rasta poreza neće važiti ako preduzetnik paušalac promeni šifru delatnosti, opštinu ili mesto na kojem je registrovan, osim u slučaju promene opština unutar istog grada.

Istakla je da postoji prostor za dodatno unapređenje tih oblasti kroz uvođenje konsolidovane uplate poreza i doprinosa na jedan, umesto na četiri uplatna računa, omogućavanje preduzetnicima paušalcima koji pređu limit od šest miliona da se opredele za režim isplate lične zarade, putem aplikacije Poreske uprave, kao i kod povećanja granice prihoda koju paušalac može da ostvari, a da ostane u paušalnom režimu oporezivanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike