Legalno poslovanje u par klikova: Od sutra portal "frilenseri" kreće sa radom

30.06.2023

14:11

0

Autor: S. G.

Novi portal i uslugu za frilensere danas su predstavili NALED, kao i predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva finansija i Poreske uprave

Legalno poslovanje u par klikova: Od sutra portal "frilenseri" kreće sa radom
Sa predstavljanja portala Frilenseri - Copyright 24sedam/Promo/Nemanja Jovanović

Više desetina hiljada građana moći će od sutra, 1. jula, da koriste još jednu elektronsku uslugu, novi portal "frilenseri", putem kojeg će moći da prijave prihode ostvarene radeći kao "slobodnjaci".

Na taj način oni će uz povoljniji poreski tretman moći da izmire obaveze i ostvare prava na penzijsko i zdravstveno osiguranje. Procene su da bi portal u početku moglo da koristi i do 100.000 frilensera koji ostvaruju prihode radeći za druga fizička lica u Srbiji ili za fizička i pravna lica u inostranstvu.

Jednostavna prijava

Novi portal i uslugu za frilensere danas su predstavili NALED, kao i predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva finansija i Poreske uprave.

Portal sadrži i niz korisnih alata, kalkulatora i vodiča koji će biti od velike pomoći sadašnjim i budućim frilenserima, bilo da se bave programiranjem, dizajnom, podučavanjem, popravkama, pružanjem pomoći u kući ili drugim poslovima.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović naglasila je da je najvažnije da će putem ovog portala svi oni koji ostvaruju prihode pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizičkom licu, preduzetniku ili firmi, od sada moći da jednostavno prijave i izmire svoje poreske obaveze.

- Tako će dobiti značajno povoljniji poreski tretman. Ovo je rezultat sveobuhvatnog javno-privatnog dijaloga. Novi model oporezivanja frilensera je jako dobar primer participativnog dolaska do rešenje, jer je ono usaglašavano više od godinu dana - rekla je Violeta Jovanović.

24sedam/Promo/Nemanja Jovanović
Violeta Jovanović, NALED

Ona je predstavila korisničko uputstvo i vodič za prijavu i plaćanje poreza putem ovog portala, gde su sadržani odgovori na sva ključna pitanja, poput toga ko se smatra frilenserom, koja prava oni imaju, ko može da im bude isplatilac prihoda i slično, kao i sama procedura plaćanja poreza.

Direktor tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednice Vlade Nenad Paunović istakao je da je na momente ovaj proces delovao i dug i težak, on je uključio neke principe koji su jako važni i kojima se rukovode dok rade.

On je saopštio da je prema ranijim istraživanjima Beograd bio među top 10 destinacija za digitalne nomade, te da veruje da će ih novi model oporezivanja frilensera ohrabriti da još više dolaze.

24sedam/Promo/Nemanja Jovanović
Nenad Paunović, kancelarija za IT i preduzetništvo

- Naš cilj, do kog smo sad i stigli, je da se iz Srbije komotno možete baviti poslovanjem širom sveta. Portal Frilenseri donosi precizno rešenje za sve, jer smo insistirali da u što manje klikova dođe do plaćanja poreza. Tajna uspeha nove platforme je uključivanje svih zainteresovanih aktera – zaključio je Paunović.

Evidencija o svim uplatama

Frilenseri će na novom portalu prilikom podnošenja poreske prijave unositi ukupan iznos prihoda ostvarenog u kvartalu, obeležiti da li su zdravstveno osigurani po nekom drugom osnovu i na kraju odabrati jedan od dva modela samooporezivanja. Nakon podnošenja prijave dobiće uplatnicu sa QR kodom za brzo plaćanje. Na portalu će moći  da vode evidenciju o svim uplatama i da po završetku kvartala sve uplate, jednim klikom prevuku u poresku prijavu.

Novi model samooporezivanja frilensera je rezultat jednogodišnjeg rada i pregovora Ministarstva finansija, Poreske uprave, kabineta predsednice Vlade Srbije, kao i predstavnika udruženja frilensera, a izrada portala podržana je kroz projekat za promociju inovacija StarTech, kompanije Philip Morris, koji sprovodi NALED. 

Portal Frilenseri biće dostupan od 1. jula na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike