Da ne bude posle „nismo znali“: Frilenserima porez stiže 30. aprila

03.04.2024

13:25

0

Autor: R.B.

Rok za uplatu poreza na prihod za prvi kvartal frilenseri u Srbiji imaju do kraja aprila

Da ne bude posle „nismo znali“: Frilenserima porez stiže 30. aprila
Ilustracija - Copyright Pixabay

Frilenserima se približio istek roka za prva kvartalnu uplatu poreza na prihod za ovu godinu, najavljuju iz Poreske uprave (PU). Kako je ova kategorija obveznika samooporezujuća, PU ne šalje poreska rešenja već pojedinci moraju sami da obračunaju svoje obaveze. U tu svrhu na sajtu Poreske uprave se nalazi poreski kalkulator i s tom računicom pravi se prijava PP OPO-K.

Oporezivanje frilensera bila je „velika priča“ u javnosti prethodnih godina, pa se „dijalog“ sa Poreskom vodio i na ulici ali iza pregovaračkim stolom. Frilenseeri su nekako biloi "zatečeni" time da moraju da plate porez na zaradu kao i svi ostali zaposleni, mada je bilo i onih koji su želeli da uredno plaćaju ali nisu mogli/znali kako da to formalno-pravno sprovedu.

Sada, kada su pravila svima jasna, iz Poreske uprave upozoravaju da je za neblagovremeno podnošenje poreske prijave predviđena novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara.

Ukoliko se sa prijavom kasni, potrebno je na ostvarene prihode obračuna kamatu od dana dospelosti obaveze do dana plaćanja i tako izmiriti uvećanu poresku obavezu, piše Biznis.rs.

Sa donošenjem jasnijih propisa „o frilenserima“, odnosno svima onima koji rade po ugovoru i preko interneta, poreski obveznici mogu da se opredele za jedan od dva modela za obračun poreza na i pripadajućih doprinosa.

Prema modelu A, neoporezivi iznos je 103.296 dinara a nema normiranih troškova. Porez na prihode iznosi 20%, za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje plaćaju se doprinosi u iznosu od se 24% osnovice, a za zdravstveno osiguranje 10,3%, odnosno minimalno 5.497 dinara kvartalno.

U modelu B priznati normirani troškove su 34% a neoporezivi iznos od 62.300 dinara. Porez je 10%, a doprinosi za PIO 24% a zdravstveno 10,3% (isti minimum 5.497 dinara) na oporezivi deo.

Svi oni koji su frilenseri ali već imaju svoj „osnovni“ posao i to tom osnovu plaćaju penzijsko i zdravstveno osiguranje, ne plaćaju ga dodatno (osim ako ne žele veću penziju).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike